Asus Transformer Book Trio (TX201LA) este exact genul de gadget cu care ne-a obișnuit compania taiwaneză în ultimii ani. Combină mobilitatea unui laptop, utilizarea comodă a tabletei și este unul dintre puținele produse de pe piață care permite utilizarea ca desktop a tastaturii, atunci când tableta este scoasă din suport. Mie dintotdeauna mi-au plăcut gadgeturile hibrid, mai ales cele care au dotările de top și oferă o experiență foarte bună. Dar e drept, nu este un produs ieftin, pentru mase (versiunea testată costă 4.549,99 lei).

Asus Transformer Book Trio TX201LA
Asus Transformer Book Trio TX201LA

Pro și contra Trio

Mi-a plăcut foarte mult:
– performanța generală atât pentru Windows, cât și pentru Android;
– autonomia mare;
– display-ul Full HD IPS, de o calitate foarte bună;
– design-ul general;
– sunet Bang & Olufsen;

Rămâne de discutat:
– prețul este măricel;
– sistemul de prindere nu e cel mai ușor de folosit;
– trecerea Android/Windows poate fi optimizată;

Transformer Book Trio - tableta
Transformer Book Trio – tableta

Primele impresii în utilizare

Am rămas impresionat de Trio încă de la lansarea oficială în România. De atunci și pînă acum am testat și versiunea de Transfomer (laptop și tabletă) doar cu Windows, este ok și aia.  Dar să vă explic pe scurt de ce mi se pare mișto combinația. Eu sunt printre utilizatorii care au nevoie și de laptop și de tabletă. Lucrez la laptop la birou, la cafenea, în sala de conferințe. Folosesc tableta pe canapea, în autocar, tren sau avion. Fiecare are rostul său. Când sunt la birou, conectez laptopul la un monitor wide, tastatură mare, mouse.  Asus Transformer Book Trio îmi acoperă toate aceste elemente într-un singur device. La birou tastatura lui devine un desktop cu Windows – îl conectezi la monitor, tastatură și mouse și lucrezi normal. La drum, îi atașezi ecranul și ai un laptop portabil de 1,7 kilograme. Când ai nevoie de tabletă, schimbi pe Android și iei doar tableta și te joci, citești sau accesezi social media. Nu e formatul de 11,6 inch cea mai bună versiune, dar în acest context special chiar este. Laptopul are procesorul său, în cazul de față un Core i7 care și-a făcut treaba foarte bine, iar tablet are un Intel Atom, care de asemenea a fost ok. Ambele au baterie.

ads
Transformer Book Trio - desktop
Transformer Book Trio – tastatura devine desktop

Design-ul este foarte mișto, ca întotdeauna la Asus. Carcasa metalică protejează device-ul și îi dă un aspect premium. Poate că dacă ar face o ediție plasticoasă nu ar fi așa de lăudată, dar ar fi fost un produs mai practic, mai ușor și poate mai accesibil. Totuși, trebuie spus că nu e un produs greu, e comparabil cu orice portabil de 11,6 inch. Practic este un ultrabook, doar sistemul de prindere îi dă oarecare grosime, dar e ceva bun: nu îți alunecă din mână.

Tastatura este perfectă, bine făcută pentru scris, exact ca la un laptop obișnuit. Ecranul de 11,6 inch este bun pentru un portabil, recunosc că tableta este un pic mare, dar este mult mai bine decât cele de 13 inch pe care le-am văzut în ultima vreme. Cred că ideea unei tablete de 12 -13 inch este greșită, chiar dacă japonezii au prezentat recent și tablete mai mari. Poate în mediul profesional o avea vreun sens, dar pentru utilizatorii obișnuiți nu cred că sunt utile. Doar mari și incomod de utilizat.

Procesorul Core i7 4500U este într-adevăr un dual-core low-voltage la 1,8 GHz, dar tehnologiile Hyper-threading și Turbo Boost asigură o experiență excelentă (4 threads, 3,0GHz). Performanța e bună și Intel a crescut de asemenea pe zona de grafică, HD Graphics 5000 este o soluție foarte bună pentru portabile. Are 4GB de RAM și singurul punct slab este HDD-ul de 500GB, care e SATA și are o viteză de citire de 5.400 rpm. Sistemul de operare este Windows 8 pe 64 de biți. Pentru tabletă, Asus a ales un procesor nou din seria Atom, un dual-core la 1,6 GHz, care dispune de asemenea de tehnologii avansate pentru un plus de putere, la nevoie. Sunt 2GB de RAM, dar nu are slot pentru carduri – ar fi fost o opțiune excelentă. Android este la versiunea 4.2.

Așa cum spuneam, îmi plac hibridele. Îmi place să folosesc și ecranul mare și tastatura clasică, ca la pian… Dar pe de altă parte îmi plac și tabletele și întotdeauna la drum iau cu mine un laptop. Mi se pare genul de gadget care rezolvă simplu toate aceste probleme. Sigur, sunt câteva îmbunătățiri de făcut, dar cred că edițiile viitoare vor fi mult mai bune și vor avea succes. La fel ca fiecare produs din gamă, se rafinează pe parcurs.

Concluzii

Asus Transformer Book Trio (TX201LA) este un gadget în adevăratul sens al cuvântului. Dacă vrei un laptop clasic și o tabletă simplă, nu apela la așa ceva, e mult mai complex de-atât. Dacă ești însă pasionat de tehnologie și vrei un produs care să combine laptopul și tableta, eu zic că este o variantă foarte ok Trio.

Versiunea cu Core i5 are un preț mai bun.

Galerie foto