Asus U32-V este un laptop ultraportabil cu design special și dotări medii, pentru cei care caută un notebook de luat la drum. Atenție, azi vorbim de U32, nu despre seria UX, ultrabook-ul care atrage privirile tuturor. Nu vorbim nici de U32U, care este o versiune cu AMD. Asus U32VM este un laptop portabil  cu preț accesibil.

Asus U32-VM laptop review
Asus U32-VM laptop – review

Dă o notă [ratemypost]

 

Asus U32

Laptopul Asus are un display de 13,3 inchi, cu rezoluția standard de 1366×768 pixeli, format 16:9. Cântărește ca 1,8 kilograme, este un pic mai greu decât varianta aleasă de mine pentru munca de zi cu zi, respectiv U36. Dar U32 arată mai bine, autonomia este relativ similară, iar prețul pare să fie mai mic (circa 3.000 de ron pentru U32 – o să ajungă în magazine în septembrie).

Ca dotări hardware, dispune de procesorul dual-core Intel Core i5 din a treia generație (Ivy Bridge), 8GB de RAM, HDD de 750GB la 7.200 rpm, placă video Nvidia GeForceGT630M, plus tehnologia Optimus care schimbă de pe placa grafică pe soluția integrată Intel HD Graphics 4000, care consumă mai puțină energie. Și se descurcă decent, comparat cu versiunile integrate anterioare. Bateria de 5.600 mAh se descurcă foarte bine, peste 5 ore de autonomie.

Asus U32VM
Asus U32VM

 

Asus U32 – design

Laptopul Asus beneficiază de un nou design, similar cu linia de design Zenbook, combinație de argintiu metalic și negru, dar anul acesta taiwanezii renunță la materialele lucioase și alege mat-ul. Rama neagră din jurul display-ului este mată, metalul este polishat, dar nu lucios, ci tot un mat foarte interesant. Stați liniștiți, amprentele tot se văd, doar că situația este mult mai bună decât în cazul plasticului lucios. Este destul de subțire în comparație cu alte  modele de laptop, dar nu este ultra-subțire, nu se înscrie la categoria ultrabook (deși știu vreo două companii care trec laptopuri groase la categoria ultrabook, nu zic cine…). Are cam 3 centimetri în pucntul cel mai gros, iar greutatea este de 1,8 kg, probabil tocmai din cauza metalului.

Una-peste-alta, laptopul arată foarte bine și este solid, eu îl recomand ca soluție echilibrată între portabilitate și performanță.

Asus U32 - design
Asus U32 – design

 

Asus U32 – hardware

Partea de hardware este medie, nu excelează, dar asta este un lucru bun pentru el și am să detaliez imediat. Versiunea testată avea procesor Core i5 la 2,5 GHz, dar are tehnologie Turbo boost, deci se duce la 3,1 GHz când ai nevoie de putere. Placa grafică nu este nici ea extraordinară, dar rezolvă problema redării de filme HD, editare foto și chiar ceva video. În orice caz, îți faci treaba foarte bine cu el pe drum. Scorul în benchmark-uri nu este nici el foarte mare, 600 de puncte, al meu scoate cu 10% doar din diferența de placă video. Pentru un sistem portabil este bine, pentru că nu-l iei cu tine ca să joci Crysis sau să editezi filme HD în metrou. Dotările medii îl ajută să nu se încingă aproape deloc. E drept că are și tehnologia nouă Ice Cool care disipează căldura să nu stai cu mâinile pe un palmrest fierbinte. Deci chiar este o alegere bună pentru un sistem portabil.

Display-ul este și el mat, iar rezoluția de 1366×768 pixeli este ok pentru 13,3 inchi.

 

Concluzii

 

Eu am avut ocazia să aleg între ultrabook și laptop ultrasubțire. Recunosc, ultrabook-ul este un concept foarte bun, care va prinde. Dar la ora actuală, prețul mare nu este acompaniat de performanțe, doar de un design mai bun. Am ales laptopul ultrasubțire și nu sunt dezamăgit. Asus U32 oferă portabilitate și performanță la un preț accesibil. E o combinație de tehnologie de ultimă oră și design foarte bun. Nu e gros ca alte laptopuri, dar are autonomie. Prețul nu este exagerat de mare, chiar dacă este mai scump decât laptopurile căutate în general de români (cum spuneam, circa 3000 de lei). Per-total mi se pare o alegere înțeleaptă, mai ales pentru drum.