Am testat Asus Zenbook 14 UX4235J, un model interesant, ultraportabil, care aduce multă tehnologie de ultimă generație. Abia a fost lansat. Are și putere de procesare, dar și autonomie peste medie. Este foarte ușor și rezistent.

Pro și contra Zenbook 14 UX425

Avantaje:

  • foarte ușor și compact;
  • standarde de rezistență militare;
  • putere de procesare mare;
  • autonomie mare;

Dezavantaje:

  • nu are placă grafică dedicată;
  • preț relativ mediu;

Detalii tehnice Zenbook 14 UX425

Ecran: 14 inch, 400-nits, mat
Procesor: Intel Core i7-1065G7 10th gen
GPU: Intel Iris Plus Graphics
Memorie: 16 GB RAM
Stocare: 1TB  SSD Samsung
Dimensiuni: 320x210x16mm
Greutate: 1,13 kg
Baterie: 67Wh
OS: Windows 10 Pro
Tehnologii: WiFi 6, Bluetooth v 5.0,  USB Type-C
Preț: 4.200 lei

Review Zenbook 14 UX425

ZenBook este una dintre cele mai bune opțiuni pentru cei care caută laptopuri ultraportabile cu Windows și performanțe mari. Noile modele pot fi comandate și cu procesor AMD. Dar modelul de test a venit cu Intel Core i7-1065G7, iar soluția grafică integrată este Intel Iris Plus. Modelul este foarte ușor, dar solid, respectă standardele militarede rezistență MIL-STD810G.

Șasiul este metalic, din aliaj de aluminiu, foarte ușor, dar rezistent. Tastatura are butoane mai mari, fiind aranjată practic din margine în margine, nu lipsesc butoanele utile. Noul touchpad poate reda și tastatura numerică pentru cei care au nevoie. Noul mecanism ErgoLift ridică tastatura și o poziționează mai comod pentru scris, dar în același timp creează și spațiul necesar pentru răcire.

Zenbook pune întotdeauna focus pe autonomia crescută, poate atinge 22 de ore de lucru cu ecranul la luminozitate redusă. În testul meu ținea peste 15 ore 30, dar cu setări mai avansate se poate crește. Poate atinge un consum de 1W pe oră cu luminozitoatea la 33% din valoara maximă. Bateria integrată are 67W. Marginile ecranului sunt mai reduse pentru un desing general mai bun, raportul dintre display și corp este de 90%.

Deși este atât de compact, laptopul are porturi complete, două USB Type-C, unul USB Type-A gen 3.2, HDMI 2.0, microSD card reader. Puteți reda prezentări la rezoluție 4K pe un televizor cu rata de refresh de 60Hz. Cu un dock special puteți adăuga mufă de LAN la nevoie. A venit echipat cu procesor Intel Ice Lake, pe 10 nanometri. Suportă pînă la 32GB de memorie RAM și stocare de 2TB pe SSD PCIe 3.0 NVMe. Modelul testat a venit cu 16GB de RAM și 1TB de stocare pe un SSD Samsung.

Din cauza dimensiunilor nu mai există mufa tradițională de 3.5mm jack. Are  în cutie cu un adaptor de la USB Type-C la 3.5 mm jack. Oricum, puteți utiliza și căștile Bluetooth care sunt tot mai populare. Sunt disponibile în două versiuni de culoare, gri metalizat și Lilac Mist. Printre specificații mai vedem WiFi 6 (802.11ax) pentru viteze maxime la transferul de date. În plus au și încărcare rapidă – de la 1% la 40% în doar 30 de minute la priză.

Teste hardware

Având în vedere natura sistemului nu am efectuat pe el teste de gaming. Am pus totuși procesorul la treabă în cadrul Novabench, testul pe care fac diverse estimări cu laptopurile testate. La ora actuală cu ultimele variante, laptopurile de gaming ating 3000-4000 de puncte, cele de tip office ating 2000 de puncte și cele ieftine 1000 de puncte. Acest sistem a ajuns la 1.785 de puncte, un reztultat foarte bun. Practic este similar cu un laptop de birou din generațiile anterioare. Se vede că partea de hardware a fost actualizată.
La autonomie am văzut 15,5 ore, probabil cel mai mare scor din 2020, dintre laptopurile testate. Ei spun că poate atinge 22 de ore cu luminozitate scăzută și rețelele deconectate, probabil este pe-apropate de realitate.

De asemenea, stocarea pare foarte bună, vitezele de scriere și citire au fost de 1200/1300Mbps, destul de bine pentru un ultraportabil.

Concluzii

Asus Zenbook 14 este ultraportabilul ideal pentru cei din companii care călătoresc des și au nevoie de performanță, autonomie, dar într-un corp compact. De asemenea, este ideal pentru studenți pentru cursuri și faptul că nu are grafică dedicată le mai temperează din avântul pentru jocuri video. În același timp cred că este perfect pentru oricine care călătorește. Nu îl simți în geantă, dar oferă performanțe mari, ține bateria mult și nu este foarte scump. Îl recomand cu căldură.

Galerie foto