Am testat zilele astea Asus Zenfone 3 Deluxe (ZS570KL), un smartphone excelent pe care îl recomand cu căldură. Este adevărat că are un preț destul de mare, dar dotările tehnice excelente și experiența plăcută oferite justifică complet acest preț. Chiar îl consider de nivelul flagship-urilor de la marii producători, dar costă mai puțin prin comparație cu aceștia.


Asus Zenfone 3 Deluxe ZS570KL (2)
Asus Zenfone 3 Deluxe ZS570KL

Am testat modelul cu 6GB de RAM și 256GB de stocare internă. Este un telefon mare, dar bine făcut, cu un ecran bun și o cameră foto incredibilă. Modelul a venit cu Android 6.1, dar între timp Asus a trimis actualizarea la Android 7.0, iar după ce am făcut actualizarea scorul de performanță a crescut.

Pro și contra Asus Zenfone 3 Deluxe

Mi-a plăcut foarte mult:
– design general și realizarea terminalului;
– performanța hardware;
– cameră foto foarte bună;
– interfața simplă și ușor de înțeles;
preț bun;

Rămâne de discutat:
– Ecranul mare este Full HD, uneori sunt icon-uri sau meniuri care se văd foarte mari;
– Autonomia este ok, dar nu foarte bună (5.7 inch, 3000 mAh);

Experiența cu modelul Zenfone 3 Deluxe

Telefonul are un design spectaculos, când îl scoți prima oară din cutie observi doar ecranul masiv, cu margini subțiri. Stă destul de confortabil în mână, nu l-am scăpat, însă marginile ușor rotunjite în pot face alunecos uneori. Aduce pe undeva de departe cu design-ul Note, dar este mai finuț și toate elementele sunt mai bine organizate. Senzorul de amprentă este pe spate, cum spun de fiecare dată, este mai comod și mai rapid astfel. Modulul de cameră cam iese în afară, iar cineva care a avut telefonul la teste a avut grijă să crape și sticla din exterior, dar din fericire nu a afectat foarte tare camera foto, am făcut niște poze frumoase cu el, se văd incredibil pe computer, vă arăt câteva mai jos.

Telefonul are mufă de USB 3.1 Type-C și are deasupra ecranului o mufă 3.5 mm jack. Pe laterala din dreapta sunt butoanele, cel de Power, dar și volum + și -. Îmi place că este subțirel, dar marginile nu sunt ascuțite astfel încât să se simtă aiurea în mână. E foarte bine proporționat. Dar nici nu pot să nu observ că ecranul Full HD face ca icon-urile aplicațiilor și uneori chiar textul din meniuri să fie uriașe. Probabil există setări prin care se pot micșora, sau dacă nu poți testa alte launchere, dar nu am făcut asta acum – l-am utilizat ca un cumpărător care îl scoate prima oară din cutie.

Despre procesor nu cred că trebuie să vă spun eu ceva special: Snapdragon 821, cu 6GB de RAM, probabil o combinație perfectă. Da, există multe terminale care vin cu astfel de dotări, dar majoritatea sunt mult mai scumpe, iar cele care au preț mai bun fie au doar 4GB de RAM, fie sunt produse de companii no-name și atunci trebuie să îți calci pe inimă și să alegi dacă renunți la service și garanție pentru un astfel de produs. Aici, fiecare face cum crede că e mai bine pentru el.

Putere hardware

Mi-aș fi dorit să testez acest model la scurt timp după anunțul oficial din august 2016. Pe-atunci era printre primele modele cu Snapdragon 821 și aproape domina clasamentele testelor de performanță. Acum a ieșit pe locul cinci în Antutu, mai ales după actualizarea la Android 7.0. Bine, practic pe locul trei, pentru că cele mai multe puncte le iau terminalele iPhone, iar aici se poate discuta despre diferența de platformă și de ecran în cazul lui 7. Desigur, producătorul testului spune că este o aplicație identică, dar practic, iOS este diferit de Android, oricât ai încerca să compari testele. Dar ca idee, este în topul celor mai performante telefoane, alături de Oneplus 3T și Le Eco Pro3.

Terminalul depășește unele scoruri S7 Edge și iese aproape la egalitate în alte teste. Într-adevăr, deseori testele sunt ierelevante, iar Samsung, Oneplus sau Le Eco au fost prinse trișând la benchmark. Dar cu toate acestea nu poți ignora faptul că un telefon de ultimă generație trebuie să fie și performant. Mai ales dacă vrei să joci jocuri video, dacă vrei și divertisment, nu doar apeluri și verificarea e-mailului.

Camera foto Zenfone 3 Deluxe

Sincer, nu credeam că e vreo cameră de 23 de megapixeli pe un telefon care să scoată rezultate decente. Ultimele modele Xperia testate cu o astfel de cameră dădeau niște rateuri maxime. Recent, doar modelele cu 12 sau 16 megapixeli m-au impresionat pe partea de fotografie. Senzori noi, autofocus deștept, a evoluat tehnologia din spate. Dar Zenfone 3 Deluxe reușește să facă o treabă excelentă cu camera de 23 de megapixeli. E drept, are autofocus laser și are detecție de fază, o lentilă foarte mare pentru a avea mai multă lumină și procesare bună. Senzorul nu e foarte mare, are 1/2.6″, iar pixelii nu sunt nici ei uriași, ci 1nm, dar rezultatele sunt bune.

Am scos telefonul la plimbare în parc, iar imaginile sunt bune, chiar aș putea zice de nivelul unei camere foto avansate. E clar că pentru o plimbare sau ieșire în oraș nu ai nevoie de nicio altă cameră foto.

Aplicații instalate de Asus

Ca de obicei, telefoanele Asus vin cu o serie de aplicații instalate, da unii le critică pentru că le consideră inutile, alții le folosesc. Am testat câteva dintre ele, vă scriu pe scurt despre fiecare. Mobile Manager vă oferă o imagine rapidă cu ceea ce se întâmplă pe telefon și puteți accesa funcții precum Boost, pentru un plus de performanță, Clean up sau Power Saver. De asemenea, Power & Boost face o chestie similară. Am mai notat Zenfone Care pentru a avea grijă de terminal, cu tot felul de sfaturi și informații utile. Și pe partea de audio avea o aplicație care schimba profilul în funcție de tip de conținut – muzică, jocuri video, filme.

Concluzii

Asus Zenfone 3 Deluxe (ZS570KL) este un super-smartphone disponibil la preț foarte bun. Are toate dotările unui flagship și este în topul performanțelor, are pe deasupra o cameră foto excepțională. După ce l-am testat, îl recomand călduros.

Galerie foto