Am făcut review-ul Xiaomi Poco X3 Pro de ceva vreme, dar nu am avut timp să scriu tot textul. Ce să fac, bătrânețea. Lansat la prețuri foarte bune, telefonul a intrat rapid la oferte speciale și se găsește la 950-999 lei la unele magazine. Alte magazine îl țin mai scump, pe la 1200-1350 de lei în funcție de dotări. Trebuie însă doar să cauți.



Pro și contra Poco X3 Pro

Avantaje:

  • procesor foarte bun, peste midrange;
  • stocare de mare viteză;
  • baterie mare, încărcare rapidă;
  • cameră foto ok;
  • protecție IP53;

Dezavantaje:

  • ecran LCD nu foarte luminos;
  • spate din plastic;

Detalii tehnice Poco X3 Pro

Ecran: 6.67 inch, IPS LCD, 120Hz, HDR10, 450 nits, Gorilla Glass 6
Procesor: Qualcomm Snapdragon 860 (7 nm)
GPU: Adreno 640
Memorie: 6/ 8 GB RAM
Stocare: 128/256 GB de stocare
Camera: 48 + 8 + 2+ 2 megapixeli
Selfie: 20 megapixeli
Dimensiuni: 165.3 x 76.8 x 9.4 mm
Greutate: 215 g
Baterie: 5160 mAh + 33W
OS: Android 11, MIUI 12 for POCO
Tehnologii: MicroSD, Bluetooth 5.0, Wi-Fi ac, NFC, FM radio, USB Type-C
Preț: 950 de lei

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 5 Media: 4.8]

Acest review computerblog.ro este posibil datorită magazinului Xiaomi.

Impresii după testare

Am urmărit acest model încă de la lansare. Mi-au plăcut tare mult ambele modele Poco și păstrează două mari avanataje față de competitori. Chiar și față de alte modele Xiaomi. Atât Poco F3, cât și modelul X3 Pro au stocare de mare viteză, UFS3.1, dar și procesoare foarte bune. La capitolul putere stă mai bine F3, cu Snapdragon 870, care este un 865 “tunat”. Ei bine, modelul utilizat aici, Snapdragon 860, este un Snadpragon 855 “tunat”. Adică sunt ușor modificate frecvențele.

Probabil din rațiuni de preț, Xiaomi a pus aici LCD. Nu e tehnologia mea favorită pentru ecrane, dar ar putea avea o ușoară autonomie mai bună. Dar nu e o problemă de vizionare, ci una de luminozitate. Are 450 de nits și probabil atinge un maxim de 600, nu este specificat exact. Dar maxima este totdeauna peste luminozitatea tipică. Dacă prindeți o zi însorită, informațiile de pe ecran nu se vor vedea tocmai bine. Astăzi ecranele au trecut de 1.000 de nits și se duc tot mai departe.

Ecranul este cam singurul punct slab al lui, în rest este un supertelefon. Sigur, este mai performant F3, dar este mai scump. La acest nivel de preț, circa 1.000 de lei, este imbatabil X3 Pro. Procesorul este foarte bun, peste modelele mid-range folosite de competiție (gen Snapdragon 720/730/732 sau maximum 750 la acest nivel de preț).

Bateria este foarte mare, de-asta terminalul este un pic masiv/greu. Dar îmi place așa. Ține mult și bine. Cei 5.160 mAh pot fi încărcați cu tehnologia rapidă 33W, are și încărcător în cutie.

Teste benchmark și autonomie

Am rulat majoritatea testelor și stă foarte bine. Scorul Antutu este de tocmai 550.000, se apropie de unele flagshipuri foarte scumpe. E adevărat că în Geekbench 5 are un scor single-core de 755 de puncte și multi-core de 2500, nu este foarte sus, dar cum spuneam, peste procesoarele folosite de concurenți la acest nivel de preț. Chiar poți juca orice joc video și poți accesa orice aplicație fără probleme.

Vedeți mai jos toate testele. Însă recordul a fost la capitolul autonomie, depășind 19 ore de utilizare cu ecranul aprins. Cred că oricine trece lejer o zi de muncă cu acest telefon, fără să ai vreo grijă că s-ar termina bateria. În mod normal, dacă chiar faceți treabă la birou, ar trebui să plecați cu minim 50% seara acasă.

Camerele foto

Terminalul nu excelează la capitolul foto, dar face fotografii ok. Camera principală nu ai ce să-i reproșezi. Este senzorul de 48 de megapixeli pe formatul 1/2 inch, foarte bun. Autofocus de tip PDAF, apertura f/1.8, pixeli de 0.8 nanometri care pot fi uniți. Rezultatele sunt foarte bune și pe lumină normală, dar și pe lumină slabă. Camera ultawide este de 8 megapixeli și te descurci cu ea. Fotografiile de tip peisaj merg foarte bine pentru Facebook sau Instagram, le puteți trimite prietenilor sau familiei. La zona de macro, 2 megapixeli este ok pentru imagini făcute de aproape, pot fi share-uite pe rețelele de socializare. Are și un senzor de adâncime de câmp pentru portrete cu fundalul în ceață.

Telefonul filmează 4K la 30 de cadre pe secundă și are tehnologie HDR. Poate face Full HD la 240 de cadre pe secundă pentru super-slow-motion. Folosește stabilizare EIS bazată pe senzorul giroscop. Camera selfie este de 20 de megapixeli.

Vedței mai jos din fotografiile realizate (micșorate, comprimate).

Protecție pentru telefon

Oricât de atent ai fi cu un telefon, gravitația este mai puternică decât tine. Cei mai mulți dintre noi au scăpat deja un telefon pe jos, așa că știu despre ce vorbesc. Multe telefoane Android nu sunt construite să fie foarte dure. O cădere accidentală se poate termina foarte prost. Dacă aveți setat cod de securitate sau amprentă, ecranul spart îngreunează recuperarea datelor de pe telefon. Adio aplicații favorite, poze și așa mai departe. Reparația e scumpă. Și recuperarea datelor costă.

De asemenea, merită menționat faptul că chiar și cele mai ieftine huse și carcase vă pot oferi protecție împotriva picăturilor, muștarului, cafelei și așa mai departe.

Chiar dacă nu vă pasă de zgârieturi ocazionale sau chiar spatele spart, ați putea crăpa lentila camerei foto. În cădere ați putea deteriora unul dintre butoanele de pe telefon, ceea ce ar face mult mai dificil de utilizat.

Mai mult, protejând telefonul veți obține o valoare mai bună când îl veți vinde. Pentru că, mai devreme sau mai târziu, sigur îl veți vinde.

Concluzii

Xiaomi Poco X3 Pro este la ora actuală cel mai bun telefon sub 1.000 de lei. Nu găsești ceva apropiat ca preț, dar care să ofere și valoare similară. Nimic sub 2000 de lei nu are stocare UFS 3.1 și credeți-mă, chiar se simte. Procesorul este de nivelul fostelor flagship-uri. Chiar dacă nu ajunge la nivelul 865/870/888, totuși este foarte puternic în continuare. Departe de mine gândul să laund produse degeaba, cu atât mai puțin Xiaomi. Dar adevărul este că nu găsești ceva similar. Au cel mai bun raport calitate/preț.

Galerie foto