Am testat tableta Dell Latitude 12 Rugged, un produs rezistent pentru angajații care lucrează în medii dificile, de la fabrici și uzine pînă la depozite sau chiar pe teren în condiții extreme. Este un produs nișat, dedicat companiilor care nu vor să cheltuie mult schimbând mereu sistemele pe care lucrează oamenii. Rezistă la căderi, la apă, la praf, dar și la variații de temperatură.

dell latitude 12 rugged (29)

Pro și contra Dell Latitude 12 Rugged

Mi-a plăcut foarte mult:
– nivelul de rezistență ridicat, combinat cu performanță;
– realizarea 2 în 1, poate fi tabletă sau laptop complet;
– autonomia destul de bună;

Rămâne de discutat:
– nu este un sistem ușor și portabil;
– nu are performanțele unui laptop puternic;
– nivel de preț destul de ridicat;

Urmărește și demo-ul cu apă:

Experiența cu Dell Latitude 12 Rugged

Cei de la Dell fac de ceva vreme laptpopuri rezistente, seria Latitude 12 a mai avut un produs de top, iar acum oferă noa versiune a acestui sistem. Este disponibilă doar la partenerii business ai Dell, nu am găsit sistemul în vreun magazin online. Văzusem demonstrația cu ocazia lansării oficiale a acestui model în România, iar acum am avut ocazia să experimentez cu sistemul Dell.

Nu excelează la capitolul multimedia, are un display LCD de 11.6 inch protejat bine, cu rezoluția standard 1366×768 pixeli, dar e foarte ok pentru mediul business. Este un ecran care este suficient de luminos pentru a fi vizibil afară, de asemenea senzorii touchscreen sunt optimizați pentur utilizarea de mănuși de protecție.

Au ales pentru acest model un procesor Intel Core-M, unul care îmbină autonomi foarte bună atunci când sistemul nu e folosit cu posibilitatea de a oferi maxim de putere atunci când este nevoie. Procesorul M-5Y71 are două nuclee care stau la 1.2GHz, dar pot ajunge la 2.9 GHz la nevoie, are hyper-threading și 4MB de memorie cache. Suportă maximum 16GB de RAM, sistemul testat avea doar 8GB de RAM. De asemenea, nu avea accelerator grafic dedicat, doar soluția integrată HD Graphics 5300. Face parte din generaia Broadwel, iar analiștii sunt de acord că Intel a avansat foarte mult în privința performanțelor grafice, totuși nu atinge performanțele unei plăci Nvidia sau Radeon dedicate. Pe de altă parte, HD Graphics 5300 are un consum de energie extrem de redus, maximizând autonomia.

Am testat versiunea cu stocare pe SDD de 256GB, suficient pentru unele companii, dar dacă folosiți video sau scan-uri de mari dimensiuni veți descoeperi că aveți nevoie de mai multă stocare. Desigur, se poate apela și la un NAS de rețea sau HDD extern. Mi-a plăcut că are slot pentru carduri de memorie, mufe USB 3.0 pentru transfer rapid, reader pentru smart card-uri și amprentă digitală, diverse tehnologii speciale pentru securitate IT.

Dispozitivul testat avea două baterii, autonomia fiind foarte bună. Ele sunt hot-swappable, deci se pot schimba cu unele încărcate fără să mai faceți shut-down sau să pierdeți timp și date. De asemenea, cele mai importante informații legate de acest sistem sunt cele legate de rezistență. Este un laptop cu certificări de nivel militar, MIL-STD-810G, dar și IP65. Supraviețuiește căderilor chiar pe suprafețe dure, rezistă la apă, la praf, vibrații, dar și o plajă largă de temperaturi. Poate funcționa normal de la -51°C pînă la +71°C, deci nu poate fi fiert, dar la mașina de spălat merge destul de bine 🙂

Rezistența la apă este condiționată de capacele din cauciuc care acoperă toate mufele. Ele nu stau totdeauna perfect, dacă le-ați folosit intens va trebui să verificați totul înainte de a intra în apă. Mă mir că nu sunt probleme cu connectorul care se leagă la tastatură sau la dock-ul de birou. De data asta am testat doar tableta și tastatura, dar cred că este la fel de interesant de văzut dock-ul pentru birou. Au făcut și un modul suplimentar cu conectorii necesari pentru a avea un adevărat super-desktop.

Discuția cea mai dificilă este cea legată de preț, da costă de la 1.600 de euro la 2.300 de euro în funcție de nivelul dotărilor, plus opționalele, care costă și ele, separat. Pe de altă parte dacă te gândești la rezistență, fiabilitate și capacitatea de a lucra eficient în zone dificile, atunci poți înțelege mai bine nișa pe care merge acest sistem.

Legat de performanța hardware, un test de putere pe care eu îl folosesc constant, Novabench, îi conferă un scor decent, la jumătatea clasamentului. Este mai puternic decât un laptop normal Office, mai puternic decât orice ultra-portabil, dar sub nivelul unui laptop premium multimedia sau a unui laptop de gaming. Probabil placa video contribuie la scor, ca și alegera procesorului Core-M cu focus pe autonomie.

Concluzii

Dell Latitude 12 Rugged este un sistem dedicat celor care au nevoie înainte de orice de un sistem rezistent, să nu crape la prima cădere, să reziste când e stropit, să meargă la temperaturi diferite. Cei care lucrează în mediul industrial, în depozite sau chiar cei care merg pe teren, angajaii de la Enel sau Engie, cei care se cațără pe stâlpii de electricitate sau lucrează pe șantier. Poate fi folosit de alpiniști, dar nu este suficient de ușor pentru a fi luat pe munte. Depide de preferințe aici.

Galerie foto