Am testat Acer Nitro 5 (AN517-41), un laptop echilibrat, cu hardware de gaming puternic, dar care este disponibil la un preț temperat. Rezultatele în teste sunt bune, autonomia este mare, design-ul este bun, per-total un dispozitiv care merită cumpărat.
Pro și contra Acer Nitro 5 (AN517-41)
Avantaje:
- design clasic, atractiv;
- conectivitate foarte bună;
- performanță peste medie;
- preț relativ temperat;
Dezavantaje:
- este masiv / relativ greu;
- nu am găsit configurația testată în magazine;
Detalii tehnice Acer Nitro 5 (AN517-41)
Ecran: 17.3-inch LCD IPS, FHD, 144 Hz
Procesor: AMD Ryzen 7 5800H
GPU: Nvidia RTX 3070
Memorie: 16 GB RAM
Stocare: 2x 512 GB SSD
Dimensiuni: 403,5 x 280 x 24,9 mm
Greutate: 2,70 kg
Baterie: 57W
OS: Windows 10 Pro
Tehnologii: WiFi ax, Bluetooth 5.1, USB Type-A 3.2 Gen 2, USB Type-C 3.2 Gen 2, HDMI, RJ-45
Preț: configurația testată este vreo 1.500 euro în Germania. La noi este asta: până în 6.400 de lei;
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Acest review computerblog.ro este posibil datorită Acer România.
Impresii după testare
Testasem și anul trecut varianta Acer Nitro 5 515-55. Varianta actualizată vine la aproape același preț, ceea ce mi se pare foarte tare.
Păstrează același stil și dimensiuni relativ similare, ceea ce este bine. Mai nou, producătorii schimbă liniile de produse și dacă ți-a plăcut un dispozitiv de acum câțiva ani noul design este modificat. Cele mai multe sunt duse în zona ultrasubțire, ultraportabil. Îți dă senzația că nu poate duce jocurile video sau task-urile normale din companie. Nu este cazul pentru Acer Nitro 5, care rămâne masiv, destul de greu la 2.7 kilograme și îți dă senzața de solid. Are dotări hardware peste medie și un preț destul de temperat.
Carcasa este din plastic, dar este unul plăcut la atingere și nu prinde foarte multe amprente. Are opțiuni de conectivitate bune, toate dispozitivele sunt de ultimă generație, permițând un transfer rapid. Procesorul este de top, AMD Ryzen 7 5800H, cu 8 nuclee și 16 fire de execuție, foarte capabil. De asemenea, grafica este asigurată de Nvidia RTX 3070, o alegere echilibrată pentru putere maximă, dar un preț accesibil.
Ecranul este mare și de bună calitate, IPS FHD, cu rată de refresh de 144Hz pentru jocurile de tip shooter sau curse. Răcirea mi s-a părut bună, nu prea zgomotoasă și nu s-a încins prea tare. Desigur, când procesoarele sunt turate, ventilatoarele intră și ele în acțiune. Are o aplicație integrată Predator Sense care permite o gestionare mai bună a procesorului și a răcirii pentru experiențe de gaming intens.
Teste benchmark și autonomie
Am rulat majoritatea testelor benchmark. Scorurile sunt destul de mari, comparabile chiar cu unele desktop-uri de gaming. Scorul PCMark 10 a fost „mai bun decât 91% dintre sistemele testate”. Este adevărat că există sistemele cu scoruri mai mari, cu Ryzen 9 sau RTX 3090, dar și prețurile sunt exponențial mai mari.
Fără nicio setare de Power Saving autonomia afișată a fost de 5 ore și 10 minute, ceea ce mi se pare excelent. În general astfel de sisteme abia trec de 2-3 ore de autonomie. Cred că dacă folosești un pic Power Options va putea ține chiar mai mult, ceea ce este perfect pentru călătorie.
Concluzii
Acer Nitro 5 (AN517-41) este un laptop de gaming puternic, solid, bine realizat, cu o conectivitate extinsă. La asta se adaugă autonomia foarte bună și faptul că poate fi luat la un preț excelent. Am văzut recent și o variantă la circa 4.100 de lei, care era arhi-suficientă pentru orice utilizator. Și nu este doar pentru gaming, poate fi folosit cu succes și la birou, fără bătăi de cap. Mi se pare o achiziție bună, care vă va ajuta mulți ani de-acum înainte.