Google Pixel 9 Pro XL mi-a lăsat o impresie foarte bună, deși mai sunt multe de îmbunătățit la el. Cred că punctul cel mai ușor de criticat este procesorul. Au dorit unul special, dar Tensor pare să fie doar o versiune mai slabă de Exynos, cu performanțe modeste. Camerele foto sunt un atu, la fel și tehnologia AI. Dar este primul an în care Pixel nu aduce noul Android. Vor primi cu siguranță actualizarea, dar era o adevărată tradiție să vină noul Pixel cu noua variantă a sistemului de operare. Prețurile sunt relativ mari, ca la orice flagship. Mi-a plăcut comentariul americanilor: devine un iPhone al telefoanelor Android.

Pro și contra Google Pixel 9 Pro XL

Avantaje:

  • design și materiale premium;
  • rezistență și protecție la apă;
  • camere foto foarte bune;
  • funcții AI avansate;

Dezavantaje:

  • prețul rămâne o problemă;
  • procesorul este spre midrange;

Detalii tehnice Google Pixel 9 Pro XL

Ecran: 6.8 inch LTPO OLED, 2992×1344 px, 120Hz, HDR10+, 2000 nits (HBM), 3000 nits (peak)
Procesor: Google Tensor G4 (4 nm)
GPU: Mali-G715 MC7
Memorie: 16 GB RAM
Stocare: 128 / 256 / 512 GB / 1 TB
Camere foto: 50 + 48 + 48 megapixeli
Selfie: 42 megapixeli
Dimensiuni: 162.8 x 76.6 x 8.5 mm
Greutate: 221 g
Baterie: 5060 mAh + 37W, 23W wireless
OS: Android 14
Tehnologii: Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3, USB Type-C 3.2, IP68, Gorilla Glass Victus 2
Preț: 5.949,99 lei / 8498,99 lei

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 1 Media: 4]

Impresii după testare

Google Pixel 9 Pro XL mi-a lăsat o impresie excelentă. Este bine făcut și dotat, are software curat și suport pe termen lung și tehnologiile AI ale companiei. Așteptam să văd noul Pixel de mult timp. Ultimul testat a fost Pixel 4 la un eveniment Google în Elveția. De-atunci n-am mai reușit să pun mâna pe noile modele.

Însă evoluția este clară, iar Pixel s-a folosit de succesul Samsung și Apple pentru a-și consolida produsul de la an la an. Inutil de spus că este foarte aproape de Samsung Galaxy S24 Plus, doar mici diferențe. Aspectul similar, în stilul iPhone, margini metalice, însă aspectul modulului foto rămâne diferit pentru fiecare brand.

Procesorul Tensor G4 este o colaborare cu Samsung și preia cam aceleași caracteristici cu Exynos 2400. Doar că are numai opt nuclee și nu are tot zece, ca la telefoanele Samsung. Este o actualizare față de Tensor G3 folosit anterior pe modelele Pixel. Însă stă slab în comparația cu Snapdragon 8 Gen 3 sau chiar cu Exynos 2400. Rezultatele din teste sunt slabe din punct de vedere al performanței. LA acest capitol companiile chineze obțin cele mai bune scoruri. Totuși, experiența cu telefonul este bună, nu are lag, iar sistemul de operare curat este de preferat oricărei interfețe făcute de terți.

Ajutată de procesor și de ecranul care este 2992×1344 pixeli, autonomia iese foarte bine. Cu opțiuni de Power Saving a depășit 21 de ore, o valoare atinsă în general doar de telefoanele cu procesoare economice.

Camerele foto sunt actualizate și sunt la fel de bune. Senzorul principal de 50 de megapixeli este de 1/1.31″, nu tocmai mic, dar nici printre cele mai mari. Celelalte au fost actualizate la senzori de 48 megapixeli și 1/2.55″, iar camera de selfie este de 42 de megapixeli.

Funcțiile AI sunt cam aceleași pe care le știți de la celelalte modele. Poți edita foto/video inclusiv cu îndepărtarea de obiecte sau de zgomote. Are asistentul Google Gemini disponibil și o serie de alte funcții precum transcrierea de video (în engleză).

Prețul este cam mare. Modelul de bază XL are 16GB RAM și 128GB de stocare, costă aproape 6000 de lei. Galaxy S24 Plus costă astăzi circa 5.600 de lei. La magazine mai mici găsiți și iPhone 15 Pro Max la 5.600 de lei. Varianta de 256 GB costă circa 6.500 de lei. Deci un pic peste media competitorilor.

Teste benchmark

Am rulat pe telefon principalele teste benchmark pe care le folosesc pentru flagship-uri. Autonomia a fost bună, 18 ore așa cum vine el din fabrică, este mult pentru un terminal de top. Circa 21 de ore dacă activați Power Saving. Nu este mereu plăcut, dar este cu siguranță util.

Performanța rămâne sub competitorii săi. Scorul single-core de 1.800 de puncte și multi-core de 4.200 de puncte sunt relativ mediocre. La fel, a reușit doar 1 milion de puncte în Antutu, destul de slab.

Configurația procesorului constă dintr-un nucleu de top Cortex-X4 care rulează la 3,1 GHz, apoi trei Cortex-A720 la 2,6 GHz și patru Cortex-A520 la 1,95 GHz. Ca și înainte, acestea sunt nuclee din generația actuală, dar vor tot sunt cu un pas în urma Snapdragon 8 Gen 3 sau Exynos 2400.

Au venit niște actualizări software. Acest model are 7 ani de suport software, deci este pentru cumpărătorii pe termen lung.

Camere foto

Accesorii

Telefonul are Gorilla Glass Victus 2, care a rezistat bine. Am reușit să îl scap de vreo două ori și în mod normal aveam semne pe el. Dar a rezistat excelent. Google vinde la noi și niște huse oficiale. Ar fi utilă o folie de protecție pe ecran. Vă recomand e la partenerii noștri huse și carcase Google Pixel.

Concluzii

Google Pixel 9 Pro XL este un flagship pentru fanii Google. El arată bine, este dotat , dar are și niște puncte mai slabe. Procesorul este unul dintre ele. Dacă jucați jocuri video sau sunteți pasionați de specificații, acesta nu este pentru voi. În rest se descurcă excelent și are camere foto peste competiție. Autonomia a fost foarte bună. Dar prețul rămâne relativ ridicat.

Galerie foto