Am testat HTC U11 Life, modelul Android One al taiwanezilor, o încercare de a oferi un smartphone cu preț bun care să fie apreciat de utilizatori. Este lăudabil efortul lor de a furniza și telefoane cu preț mai bun, dar nu trebuie uitat că este un model mid-range, așa că performanțele nu sunt extraordinare.

htc u11 life review

Pro și contra HTC U11 Life

Merită apreciat la acest model:
– are design relativ ok, un format bun, stă bine în mână;
– are ecran destul de bun;
– are un preț bun, la ora asta 1.800 de lei.
– autonomia este decentă;

Ce rămâne de discutat:
– performanța este mediocră;
– camera foto este mai degrabă slabă;
– la acest preț e competiție mare;

Puteți citi mai multe despre telefon pe site-ul oficial.

Păreri privind HTC U11 Life

Am reușit anul acesta să testez câteva dintre modelele HTC și am rămas plăcut impresionat. Deși oamenii nu mai cumpără atât de des HTC, telefoanele lor rămân solide și performante, iar acordul recent cu Google arată că există suficientă tehnologie și inovație la HTC, brandul merită să continue. Mi-a plăcut HTC U11, modelul de top, iar modelul cu Android One pare de fapt un HTC U Play actualizat.

Anul acesta HTC a făcut câteva schimbări importante, întâi la nivel de design, apoi la nivel de interfață. HTC U a însemnat lansarea interfeței bazate pe gesturi, dar și un design modernizat, față de modelele din anii anteriori. De asemenea, HTC a adus tehnologie audio de ultimă generație și interfețe noi pentru Android. Pe modelele de top, camera HTC este foarte bună, dar aici cred că au făcut un compromis pentru a menține prețul mai scăzut al terminalului.

Procesorul HTC U11 Life este Qualcomm Snapdragon 630, o alegere mai bună decât la alte modele. Întâi că este un procesor din 2017, nu de anii trecuți, doi pentru că 630 are performanțe decente la acest nivel, deși aș fi preferat 660. Probabil era un pic mai scump, așa că au ales varianta ieftină. Este un procesor octa-core cu nucleele economice ARM Cortex-A53, la 2.2 GHz, cu procesorul grafic Adreno 508 GPU, cu modem LTE Cat 12, destul de capabil. Am testat versiunea cu 32GB și 3GB de RAM, există și varianta cu 64GB și 4GB de RAM, probabil este de luat, dar va fi mai scumpă.

Ecranul este de 5.2 inch Full HD, una dintre cele mai bune dimensiuni pentru ecrane Full HD. Nu prea merge 5.5 inch Full HD, se vede un pic aiurea, cu text mare și icon-uri mari. Dar la 5.2 inch se vede ok, iar ecranul este bun, are culori frumoase, luminozitate, contrast. Camera foto de pe spate este de 16 megapixeli, iar frontala are și ea senzor de 16 megapixeli. Pentru selfie-uri este ok, dar camera de pe spate nu a dat cele mai bune rezultate. În lumină ies pozele, dar dacă fotografiați din mână și nu e lumină bună, apar problemele.

Bateria integrată este de 2.600 mAh, destul de ok la acest nivel, dar autonomia este slabă per-total. A ieșit în teste 9 ore și 40 de minute, cu Power Saving activat și luminozitate scăzută. Teoretic ar însemna vreo 18 ore de utilzare normală, deci vă ține de dimineața pînă seara. Dar practic este puțin. Am testat terminale cu procesor puternic care rezistă mai mult decât atât.

La acest nivel de preț există alternative interesante și trebuie menționat asta. De exemplu, HTC 10, care este flahship-ul de anul trecut, este cu vreo 100 de lei mai scump. Dar experiența este diferită. LG G6 este la o ofertă acum cu 1999 lei, mi se pare prima alegere. De asemenea, este un model Huawei P9 Plus care este de asemenea foarte bun. Și mai sunt și altele. Este greu de ales, da, dar fiecare cu avantajele și dezavantajele sale.

Eu aș alege mereu flahship-ul, dar am primit deseori comentarii că utilizatorii obișnuiți sunt nemulțumiți de flagship pentru că e autonomia redusă. Unii le-au returnat pentru a lua telefoane midrange unde au autonomie și nu au performanță. Așa că fiecare utilizator trebuie să decidă ce-i mai bine pentru el. După ce se informează corect.

htc u11 life review

Performanțe hardware

Am rulat testele de performanță obișnuite, iar telefonul este peste majoritatea telefoanelor de nivel mediu și entry testate de mine anul acesta. De exemplu, în Antutu, cel mai cunscut test hardware, a scos aproape 75.000 de puncte. Anul acesta tot ce am testat sub 2000 de lei aveau scoruri de 45-55.000 de puncte, niciunul pe aproape. Deci pot spune că are performanță decentă. În testele multi-core bate telefoane care veneau cu Snapdragon 820, un procesor de top de anul trecut. Ca să vedeți cum crește performanța, procesor ieftin de anul ăsta bate un model de top de anul trecut.

Aveți mai jos scorurile în testele de performanță, eu zic că sunt ajutate de partea de software, explic totul în capitolul de mai jos.

Avantajul Android One

HTC U11 Life vine cu Android 8.0 Oreo, dar cu varianta Android One realizată de Google special pentru terminalele mai accesibile. Am tot citit să pot înțelete mai bine diferențele dintre Android 8.0 Standard, Android One și Android Oreo Go Edition. Platforma Android este foarte complexă și necesită resurse hardware puternice, de aceea Android 8.0 Oreo este lăsat complet doar pe terminalele de top.

Android One aduce optimizări pentru sistmeul de operare Google, pentru a asigura “o experiență high-end pe terminale low-cost”. Tocmai pentru a asigura aceste experiențe, Android One are anumite stanadarde hardware de la care producătorii de telefoane nu se pot abate. Pe scurt, pus pe același hardware, Android 8.0 Oreo s-ar mișca mai greu decât Android One. De aici, avantajul de preț oferit de această platformă. Orice terminal mid-range Android One se va mișca oleacă mai bine decât cel comparativ cu Android Full.

Inițiativa Go Edition, duce mai departe optimizarea. Vor apărea telefoane ieftine de tot, cu această versiune optimizată care nu necesită nici spațiu mare de stocare, dar nici resurse hardware pentru a rula corect. Este practic o versiune optimizată la maxim de Android, pentru ca totul să ruleze și cu procesoare ieftine, RAM puțin și spațiu limitat. Pentru piețele mari gen India sau China, va fi un adevărat hit.

Concluzii privind HTC 11 Life

Modelul testat este foarte ok din punct de vedere tehnic, are un hardware echilibrat, un soft foarte modern și optimizat, un design bun. Mă rog, nu are linia nouă de design cu margini subțiri și tot felul de alte lucruri, gen cameră foto duală. Dar este un telefon echilibrat, puternic și costă cam la jumătate cât un smartphone de top. De aceea consider că merită, fie pe post de cadou, fie pe post de terminal care va ține cel puțin doi ani de-acum înainte fără să necesite schimbare.

Dacă v-a convins acest text, puteți cumpăra telefonul pe link-ul meu (Profitshare).

Galerie foto