Am testat HTC U11, model pe care l-am întâlnit deja înainte și după lansarea oficială. Testele au confirmat impresia pozitivă: este unul dintre cele mai puternice terminale smartphone cu Android, este plăcut de utilizat și comod de ținut în mână, are o cameră foto foarte bună, iar autonomia este ok. Dacă v-ați săturat de Samsung / iPhone, este o alternativă interesantă venită de la firma care a produs Google Pixel.

De citit

Înainte de a citi acest review, merită să vedeți primele impresii cu HTC U11 și articolul de la lansarea oficială din România.

Pro și contra HTC U11

Mi-a plăcut foarte mult:
– puterea hardware foarte mare;
– camera foto excelentă;
– ecran bun;
– interfața decentă și rapidă;
– HTC Edge Sense este interesantă;
– autonomia e bună;

Rămâne de discutat:
– spatele lucios nu este tocmai favoritul meu;
– prețul este acum 3.399,99 lei;
– HTC Edge Sense te poate încurca dacă nu îl setezi corect;

Experiența cu HTC U11

Eu sunt fan HTC de foarte mult timp. Inițial avusesem un smartphone Orange SPV C500, pe atunci nu știam că e făcut de HTC. În schimb mi-a plăcut marca taiwaneză după ce am testat HTC Magic. Apoi am testat și am folosit foarte multe modele de telefoane HTC, culminând cu One M7. A fost telefonul meu timp de peste 6 luni, era un model diferit, foarte bun, cu o cameră foto inovatoare. Mi-a plăcut foarte tare. Apoi însă rivalii veneau mereu cu noutăți, iar One m8 și One M9 nu m-au atras. Parcă aveau ceva depășit, parcă nu erau la fel de atractive ca modelele competiției. Am avut Note, apoi iPhone, apoi Galaxy S. Anul trecut HTC 10 a ajuns greu la test și nu l-am avut prea mult timp. Așa rapid este foarte greu să îți formezi o opinie reală.

HTC U11 este însă primul smartphone al taiwanezilor care m-ar convinge să revin înapoi. L-am văzut la două evenimente dedicate, apoi l-am avut cu mine aproape două săptămâni. Dacă acum aș căuta să schimb modelul smartphone, poate că aș decide că S8 este prea scump și aș merge pe HTC U11. Sunt multe tehnologii noi, chiar dacă nu au adoptat nici ecranul curbat, nici camera foto duală. Chiar și HTC Edge Sense este o inovație la care multă lume nu s-a gândit. Modul de a controla telefonul din margini este ușor de învățat și ușurează mult lucrul cu dispozitivul. Chiar și pentru selfie sau fotografie din diverse unghiuri ciudate, este ușor să folosești gesturile. Vorbim mai jos despre asta.

Mi-a plăcut faptul că la capitolul hardware este foarte puternic, chiar nu ai ce să-i reproșezi. Ecranul este de 5.5 inch cu rezoluție 2K (2560×1440 pixeli), are procesorul de top Snapdragon 835, Adreno 540, 4GB de RAM la versiunea de 64GB și 6GB de RAM la cea de 128GB. Include suport pentru carduri microSD de mare capacitate, bateria este de 3,000 mAh. Faptul că are un Android aproape curat contează foarte mult. Se mișcă repede, fără niciun lag în interfață. Camera foto de pe spate este comparabilă cu cea de pe S8, senzorul este de 12 megapixeli, cu lentilă f/1.7, cu pixeli mari, tehnologie dual-pixel, stabilizare optică. Iar camera frontală pentru selfie este de 16 megapixeli.

Performanțe hardware

La ora la care am realizat testele pe HTC U11, telefonul a scos aproximativ cele mai mari scoruri de performanță în testele obișnuite. Este posibil ca acum să fie în top OnePlus 5, nu am mai verificat, dar am citit că Oneplus trișează la teste. Scorurile HTC U11 erau un pic peste Galaxy S8 și sub iPhone 7, de unde deduc eu că nu au trișat cu nimic, la asta ajungi dacă folosești componente de top.

Pe de altă parte, descoperi rapid că unele teste compară mere cu pere, au în același clasament și tablete și console de jocuri și ce mai poate rula Android. Nvidia Shield cred că are cele mai mari scoruri la hardware, la tablete este iPad Pro pe primul loc. Dar la telefoane este o situație relativ similară.

Camera foto

Camera foto de pe spate este foarte bună în diverse situații. Am făcut poze pe soare, pe lumină bună, pe lumină scăzută. Ies destul de bine, chiar la un nivel peste majoritatea telefoanelor. Cred însă că Samsung a lucrat mai mult la softul de pe Galaxy S8+. La HTTC U11 se întâmplă să mai dea rateuri dacă te grăbești și nu ești foarte atent. La Samsung foarte greu ratează un cadru. Sigur, se întâmplă și acolo, dar foarte rar.

HTC Edge Sense

Noul mod de interacțiune este principala noutate pe care o aduce HTC U11 și poate fi și cea mai mare problemă a lui. Teoretic, este foarte simplu. Apuci telefonul de pe laterală și dacă îl strângi realizezi diverse acțiuni. Dau exemplu, o strângere poate activa camera frontală și două strângeri poate efectua un selfie. Mi se pare rapid și ușor, la îndemână. Dar partea complicată este că majoritatea cumpărătorilor nu vor citi prea mult despre asta și atunci când vor atinge marginea, se vor întâmpla acțiunile setate default. Iar utilizatorul nu prea știe ce e aia, cum se întâmplă la Samsung cu butonul dedicat de Bixby, care se apasă aiurea, din greșeală și apar niște informații inutile, o chestie deranjantă pentru utilizator.

După ce treci de prima impresie, poți seta să facă aproape ce vrei tu din gesturi. Să acceseze email, să deschidă Facebook, să înregistreze audio sau video, să trimită un mesaj sau altceva. Senzorii permit strângeri de scurtă durată, rapide, dar și unele de lungă durată și face diferența între ele. Din cutie, o apăsare scurtă deschide camera foto, iar una lungă, deschide Google Assistant. Dar din meniu poți seta alte short-cut-uri.

Acum, dacă ne gândim, Samsung a tot testat moduri noi de interacțiune, ba prin gesturi peste ecran, ba urmărind ochii utilizatorului, dar ele nu au prins. În primul rând pentru că oamenii nu sunt obișnuiți cu noutăți, iar ceva nou ca să prindă trebuie să cucerească utilizatorii. Nu zic eu că Edge Sense va eșua, dar va fi greu să se impună. Iar HTC tocmai a anunțat că va actualiza sistemul să permită și mai multe comenzi.

Concluzii

HTC U11 este un smartphone de top, chiar dacă prețul este măricel, totuși este relativ justificat pentru performanța pe care o oferă acest model. Sigur, există mai multe categorii de utilizatori, unii sunt fani ai unui singur brand, unii caută prețul cel mai mic, iar alții sunt dispuși să experimenteze. Eu zic că merită încercat HTC U11, mai ales dacă vreți ceva nou. Dar sfatul meu este să testați înainte, într-un magazin GSM sau la operator, dacă vă place HTC Edge Sense, unora s-ar putea să nu le convină, alții se vor înțelege din prima cu noul sistem.

Telefonul îl puteți lua de la eMAG la preț de 3.399,99 lei.

Galerie foto