Am testat Huawei Mate S, un super-smartphone pe care îl văzusem pe fugă la IFA Berlin. Este unul dintre cele mai bune terminale cu Android pe care le-am văzut anul acesta, punctul forte este design-ul, este ultra-slim și are carcasa metalică, are un ecran excelent și o cameră foto foarte bună. Are un procesor octa-core puternic, dar nu chiar cel mai performant și mai au de lucrat la capitolul autonomie. Per-total este foarte ok, prețul său fiind de circa 2.999 de lei.
Pro și contra Huawei Mate S
Mi-a plăcut atât de mult design-ul că am scos cartela din telefonul meu și l-am folosit câteva zile să mă lămuresc cât este de bun.
Mi-a plăcut foarte mult:
– design-ul terminalului și modul în care stă în mână;
– ecranul este impecabil, deși este Full HD (401 ppi);
– camera foto este foarte bună;
– senzorul de amprentă este foarte bun;
– nu se încinge în jocuri;
– platforma software este ok;
Rămâne de discutat:
– prețul este demn de un flagship;
– autonomia & performanța sunt de nivel mediu;
Experiența cu Huawei Mate S
Am descoperit de la începutul articolului că tot vroiam să scriu Huawei Ascend Mate… dar cei de la Huawei și-au schimbat strategia de branding și Ascend nu mai face parte din noua generație. Huawei Mate S este un terminal de top – ca design, ca dotări, ca preț, totul este de nivelul flagship. Totuși, mai sunt elemente la care este nevoie de îmbunătățiri și sunt convins că anul viitor vom vedea de la Huawei terminale și mai bune. Să le luam pe rând.
Design. Cum spuneam mai sus, primul lucru care te lovește când scoți telefonul din cutie este design-ul. Au lucrat la asta și arată excelent, după părerea mea mai bine decât One M9, Galaxy S6 (fără edge) sau Lumia. Poate fi comparat pe undeva cu iPhone, dar are un design diferit, cu colurile mai pregnante, margini mai ascuțite, format diferit. Camera foto de pe spate arată că au lucrat bine la partea de lentile, iar senzorul de amprentă este chiar bun, nu e făcut doar ca să bifeze pe listă asta.
Telefonul este foarte subțire, destul de ușor, iar asta îl face să stea foarte bine în mână. Nu alunecă și nu ai impresia că o să-l scapi pe jos imediat. Nu are butoane pe ecran, iar comenzile se fac din butoanele software din interfață. De-asta frontal arată mai bine decât multe alte terminale, iar raportul dintre magini și ecran este foarte competitiv. Rama metalică arată foarte bine și mă bucur că nu au rotunjit-o deloc precum fac unii concurenți. Chiar stă bine în mână.
Dotări. La capitolul dotări hardware stă foarte bine, o să vedeți mai târziu și performanțele generale într-un capitol separat. Deocamdată vă pot spune că ecranul este foarte bun, Full HD de 5,5 inch, 401 ppi densitate, se vede excelent pe el (AMOLED). Ecranul este acoperit cu Gorilla Glass 4, mi se pare mai bună decât versiunile anteioare.
Procesorul este realizat de Huawei pe arhitectura ARM, este Kirin 935, cu patru nuclee de performanță la 2.2 GHz, plus 4 nuclee economice la 1.5GHz. Are memorie de 3GB RAM care susține bine performanța, iar acceleratorul grafic este Mali-T628 MP4. Am testat modelul cu 32GB intern, dar există și versiuni mai generoase. Totuși, este un model care suportă și carduri de memorie microSD, de pînă la 128GB. Totuși, cardul microSD este plasat pe unul dintre locașurile de SIM, astfel că nu puteți avea simultan dual-SIM și card de memorie, ci trebuie să alegeți. Camera foto de pe spate are senzor de 13 megapixeli, mi s-a părut foarte bună, una dintre cele mai interesante de pe piață. Camera frontală pentru poze selfie este de 8 megapixeli, foarte ok comparat cu modelele concurente. Bateria integrată este de 2.700 mAh, de unde problemele de autonomie la aceste dimensiuni. Totuși, nu este mică deloc, iar soluțiile software de optimizare a consumului energetic chiar funcționează. Este un telefon 4G/LTE și merge totul foarte ok. Dacă vă interesează alte detalii, întrebați în comentarii.
Software. Vine cu platforma Android 5.1.1 Lollipop, probabil va fi actualizat ulterior. Interfața oficială este Emotion UI (EMUI) – jumătate din testeri o laudă, jumătate dintre ei spun că este „execrabilă”. Mie mi-a plăcut foarte mult design-ul și modul în care schimbă imaginile, iar acestea fac ca ecranul să fie pus în evidență. Deci le dau notă bună la acest capitol. Totul funcționează ok, nu au fost deloc bug-uri softare sau momente în care să se blocheze. Am rulat patru teste de performanță, vedeți mai jos rezultatele.
Foto. Camera foto este excelentă, se descurcă foarte bine în lumină normală și are mici probleme pe lumină slabă. Găsiți fotografii făcute cu Mate S pe contul lui Vlad Eftenie, care mi-a confirmat că este un model foarte ok pentru fotografie, cu mențiunea legată de lumina slabă. Huawei mai au un model cu tehnologie foto și mai bună, P8.
Performanța Mate S
Am rulat patru teste de performanță, cel mai popular pentru Android care este acum Antutu, apoi cel pentru jocuri 3D Mark, testul realizat de Qualcomm, Vellamo, iar apoi un alt test de performanță PCMark, care testează și bateria. În Antutu Mate S scoate 40-48.000 de puncte, adică un scor mediu. Terminalele Samsung de top ajung la 70.000 de puncte și chiar peste, iar alte modele de top au 55.000 de puncte. Deci pentru Huawei, realizarea unui nou procesor mai puternic rămâne o prioritate și am auzit deja zvonuri despre un Kirin 950 foarte puternic. Pe de altă parte, 48.000 de puncte nu este un scor deloc rău și nu veți întâmpla nicio problemă, rulează cele mai noi jocuri și este foarte fluent.
Pe testul de performanță Vellamo, scorul este de circa 1.800 de puncte, de asemenea sub LG G4 sau Galaxy S6, dar peste Nexus 6, peste Zenfone 2 și aproape de One M9 sau Oneplus One. Testul Passmark a adus un punctaj de 5.000 de puncte, peste Nexus 5 sau 6, comparabil cu Galaxy S6.
Stă un pic de tot mai slab la grafica 3D (3DMark Slingshot), am refăcut testul pentru 1080p, dar imaginile sacadează, deci nu este un terminal pentru segmentul profesioniștilor în gaming. Galaxy S6 sau One M9 rulează aceste teste fără nicio problemă. Sunt multe dispozitive Android care domină clasamentul pe acest segment (Nvidia Tegra, Sndapdragon sau Exynos). De asemenea, iPhone are scoruri foarte mare pe versiunea iOS a testului, dar nu putem fi siguri că testele sunt comparabile. Producătorul testului spune că da.
Accesorii Huawei Mate S
Exact ca la orice flagship, recomand la telefoanele cu acest nivel de preț să vă luați huse de protecție sau măcar un bumper din silicon. Mie personal îmi acum modelele Verus de la MobileDirect, dar sunt și unele pentru Mate S de la Nillkin. Chiar dacă husa face telefonul mai gros sau un pic mai greu, ea asigură că scapă din incidentele neplăcute. Fie că vorbim de zgârieturi de la chei prin buzunar sau prin geantă, fie că vorbim de lovituri din cauza unor căderi, o husă bine făcută vă scoate din situații neplăcute. Mi-a plăcut la husele Nillkin fptul că sunt smart, poți vedea doar ecranul mic, care afișează ora și notificările și nu trebuie să activezi continuu tot ecranul, poți vedea acolo informațiile și astfel crești un pic autonomia.
Concluzii
Huawei Mate S este unul dintre cele mai interesante modele cu Android din punct de vedere al design-ului, are multe puncte forte, precum ecranul foarte bun, camera foto sau procesorul octa-core. Autonomia de nivel mediu este ajutată de funcțiile software de creștere a autonomiei. Există două niveluri, primul reduce consumul prin reducerea puterii procesorului, reducerea luminozității ecranului și așa mai departe. Al doilea este Ultra-Power Saving și prelungește bine autonomia terminalului. Pe scurt, se rezolvă și problema asta.
Pentru design, dotări bune, ecran excelent și camera foto bună cred că Huawei Mate S merită prețul premium cerut. Cred că se înscrie printre cele mai bune terminale Android din 2015.
Carcasa seamana foarte bine cu: Iphone6, HTC9, Samsung Eage…
Seamănă pe undeva cu ele, dar nu este indentică, cum au făcut acum HTC… Este diferită și terminalul este mai subțire, colțurile sunt ascuțite, nu rotunjite… E altfel.