Am avut șansa să testez în detaliu Huawei P10, de la camera foto Leica la testele de performanță și am putut să-l compar cu flagship-ul de anul trecut. Este un smartphone bine făcut, puternic, care oferă o experiență bună și merită banii, nu te dezamăgește. La ora asta nu știu exact prețul din România, dar la nivel european va începe de la 650 de euro.

Update: atenție mare pentru că sunt modele Huawei P10 cu probleme ->>

Huawei p10
Huawei P10 review

Modelul testat de mine este cel de 64GB cu 4GB de RAM (VTR-L09).

Pro și contra Huawei P10

Mi-a plăcut foarte mult:
– păstrează același design, subțire și plăcut în mână;
– are camera foto Leica, cu un senzor monocrom mai bun;
– camera frontală are tehnologie Leica;
– procesorul extrem de performant;
– autonomia este bună;
– preț mai bun decât competiția;
– senzorul de amprentă devine buton smart de navigație;
– are bateria de 3.200 mAh;

Rămâne de discutat:
– pentru microSD folosești un slot de SIM;
– mi se pare mai performant P10 Plus;

Experiența cu Huawei P10

Cred că specificațiile tehnice ale Huawei P10 le știe deja lumea, dacă nu le-ați văzut, le găsiți pe GSMArena. Telefonul seamănă mult cu P9, am făcut o scurtă comparație mai jos, senzorul de amprentă reprezintă cea mai mare problemă. La Huawei P9 m-am obișnuit cu el pe spate, era poziționat la fix pentru degetul arătător. La iPhone folosesc senzorul frontal, dar pentru că el este buton de Home, adică are sens să apeși pe buton cu degetul mare. La Huawei P10 nu era activat ca buton Home, iar la început era tare enervant doar senzor – butoanele desenate pe ecran erau mici, mai dădeai cu degetul pe lângă și nu se activa ceea ce vrei. Dar din meniul de Setări se poate seta ca senzorul de amprentă să devină și buton de Home, iar după ce am descoperit asta totul a fost excelent. E drept, sunt câteva gesturi pe care le înveți rapid, pentru că este o tehnologie nouă, apeși mai lung pentru Home, scurt pentru Back și faci gesturi pentru Recent apps sau asistentul Google.

Prima tură de fotografie mi-a dezvăluit o cameră foto similară cu cea de la P9, cu o calitate a imaginilor bună, efecte speciale interesante și fotografie alb-negru fără egal. La orice telefon poți face filtre alb-negru, dar nu se compară imaginile cu o cameră nativă alb-negru. Desigur, ca să observi diferența, trebuie să ai o pasiune pentru fotografie, altfel, toate imaginile par la fel pentru un ochi neantrenat 🙂

După o perioadă de testare intensă, Huawei a trimis două actualizări software, ambele au crescut performanțele și stabilitatea sistemului. De asemenea, mi se pare că ies un pic mai bine fotografiile, mai clare, pentru că la început aveau și ceva zgomot. Pentru că telefonul a venit la teste înainte de lansarea oficială nu era probabil versiunea finală de software, dar acum cred că este mult mai aproape.

Huawei P10 aproape încape în husa de P9, dar rămâne problema senzorului de pe spate. Formatul nou are colțurile diferite, discutăm asta la comparația cu P9. Deși am varianta Silver, este de fapt alb pe față și metalic pe spate, dar este un gri care bate în auriu, nu în argintiu. Gorilla Glass 5 pare să fie la fel ca și celelalte versiuni de sticlă protectoare, se văd deja primele semne pe ecran. Deși nu a fost folosit aproape deloc, l-am ținut în buzunar cât am fost la fotografiat.

Putere hardware

Am rulat testele pe care le fac de obicei – Antutu, Vellamo, GeekBenck 4, GFXBench, plus Aida64 pentru a verifica detaliile tehnice ale terminalului. Rezultatele testelor sunt de top, mult peste orice flagship de anul trecut, inclusiv S7. Doar iPhone rezistă în top, dar putem discuta și despre faptul că au platforme diferite, iar testele sunt practic diferite. Huawei P10 bate la scor și terminalele cu Snapdragon 821, mă refer aici la cele testate deja, precum Xiaomi Mi 5S. Altele sunt la egalitate, precum Pixel, LG G6 sau Mi Note 2. Dar oricum, asta indică performanțe hardware de top. Contribuie la asta și cei 4GB de RAM, dar și stocarea de 64GB. Din câte am înțeles au pus un tip de memorie mai rapidă, care contribuie la rezultatele bune. Huawei P10 bate Mate 9 la testele de performanță.

Este adevărat, nu testele benchmark mai dau adevărata valoare a unui smartphone. Foarte multe firme au fost prinse trișând, adică activau mai puternic procesorul la testele de performanță, iar la aplicațiile normale nu mergea așa. Nu trebuie uitat nici faptul că Huawei P10 are un procesor realizat in-house, HiSilicon Kirin 960, care crește performanța cu 18% comparat cu 950. Contează mult experiența pe care o ai cu un telefon, degeaba are scor masiv. Contează cum se mișcă în realitate în aplicații și cum arată, cum se simte în mână. Dar Huawei P10 stă bine la toate capitolele, așa că performanța hardware este un plus binevenit.

Camera foto

Camera foto cred că este atuul pentru care oamenii aleg Huawei P9 sau vor alege anul acesta Huawei P10. Camera Leica s-a îmbunătățit un pic, are un senzor alb-negru de 20 de megapixeli, iar cel color a rămas de 12 megapixeli. Lentilele sunt similare. Cel mai recent test de la DXOMark arată că este o cameră foto mai bună decât cea de anul trecut. Scorul este net superior. Mie personal mi-a plăcut foarte mult camer foto de pe Huawei P9 și am reușit să câștig un concurs de fotografie folosind camera monocrom. Pe de altă parte, specificațiile P10 Plus mă fac să visez la acest model, care are lentile mult mai bune, f/1.8. Huawei P10 are lentilele f/2.2 similare cu P9.

Cerd că marea diferență față de P9 rămâne acum stabilizarea optică integrată la P10, iar la partea de soft este posibil să mai fi făcut modificări. Am pus mai jos o galerie foto, poze de zi, poze de noapte, poze alb-negru.

Comparație cu Huawei P9

Când am scos prima oară Huawei P10 din cutie, chiar am crezut pentru un moment că este P9, atât de mult semăna. Dar observi rapid că există senzorul de amprentă pe față și că pe spate nu mai este nimic, doar logoul Huawei. Ținut în mână pare la fel, subțirel, ușor, plăcut la atingere. Ecranul mi se pare foarte bun, deși este Full HD. Cred că au vrun astfel să mențină prețul ok al terminalului, iar probabil că următoarea generație va trece la ecrane 2K, să aibă un atuu și anul viitor. P10 Plus cred că are 2K, de-aia zic că mă atrage mai tare acel model. Dar rămâne de văzut când va ajunge la review.

Huawei P9 avea un design mai plăcut, îmi plăceau mai mult colțurile lui, iar P10 pare un pic mai rotunjit. Cred că marea diferență va rămâne cu senzorul de amprentă. Am folosit ambele versiuni, cel pe spate părea mai ușor și mai rapid de folosit, dar te înveți și cu cel frontal. Gesturile nu merg încă perfect, cred că vor trebui să lucreze mai bine la acel buton, au vrut să facă o demonstrație anul acesta, dar asta nu iese totdeauna din prima. Sunt curios, vouă cum vi se pare ideea cu senzorul pe față?

În rest modelele arată aproximativ la fel, sunt cam la fel de subțiri și de grele, nicio mare diferență.

Concluzii

Huawei P10 este unul dintre cele mai performante terminale din 2017 și va fi lansat la un preț bun. Dacă vă uitați după cele mai bune dotări și detalii tehnice, P10 Plus rămâne favoritul meu, dar și P10 este un smartphone de top. Putere de procesare mare, interfață simplă și rapidă, autonomie bună și o cameră foto excelentă. Pe scurt, recomand Huawei P10.

Galerie foto

Video