Am testat iPhone 16 Pro: revine flagship-ul compact, aduce actualizările obișnuite, iar Apple Intelligence o să vină anul viitor. Sunt câteva noutăți de notat, procesorul nou este mai bun, autonomia iese bine, o cameră foto este actualizată. Aduce zoom optic 5x și noul buton de cameră foto. Opțiunile de culoare sunt ok. Dar prețurile rămân foarte mari și vedem practic un update minor deocamdată.
Sumarul articolului:
Pro și contra iPhone 16 Pro
Avantaje:
- procesorul este actualizat;
- camere foto actualizate;
- materiale premium și rezistență sporită;
Dezavantaje:
- preț foarte mare;
- sticla de pe spate este mai slabă;
- Apple Intelligence vine anul viitor;
Detalii tehnice iPhone 16 Pro
Ecran: 6.3 inch, OLED, 2622x1206px, 120Hz, HDR10, Dolby Vision, 2000 nits max
Procesor: Apple A18 Pro, 2×4.04 GHz + 4×2.X GHz (3 nm)
GPU: Apple GPU (6-core)
Memorie: 8GB RAM
Stocare: 128 / 256 / 512 GB / 1TB
Camere foto: 48+48+12 megapixeli
Selfie: 12 megapixeli
Dimensiuni: 149.6 x 71.5 x 8.3 mm
Greutate: 199 g
Baterie: 3582 mAh
OS: iOS 18
Tehnologii: Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3, USB Type-C 3.2 Gen 2, NFC
Preț: 5.999 lei / 6.649,99 lei/ 7.849 lei / 9.099 lei
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Impresii după testare
În primul rând, problema cea mai mare de anul ăsta este că funcțiile AI Apple Intelligence nu sunt disponibile în Europa. Apple explică destul de logic, prin faptul că în Europa sunt foarte bine reglementate accesul companiilor la datele personale și dreptul la protecția acestora. Compania americană negociază cu autoritățile și estimează lansarea Apple Ingelligence anul viitor. Cu toate acestea, nu scade prețul telefoanelor. Adică AI era cea mai mare nouate de anul acesta. iPhone 16 Pro are noutăți, dar sunt actualizări normale, de la o generație la alta. Destul de puține.
A doua idee principală: toate datele de până acum ne indică că utilizatorii s-au cam plictisit de aceste mini update-uri. În fiecare an, Apple pune un procesor cu X% mai bun, nimic în rest nu se schimbă esenţial. Nici design-ul, nici dotările esențiale. Vine un soft nou care este prezentat ca fiind mai bun. Plus tradiționalele trei direcții: procesorul mai eficient energetic, răcirea mai bună, interfața mai fluentă. Dar, în final, când îl foloseşti, este absolut identic cu cel de anul trecut. Trendul ăsta de plictiseală se vede prin faptul că primele cifre privind vânzările sunt destul de slabe comparat cu anii anteriori.
A treia problemă ar fi că România este una dintre pieţele în care iPhone 16 Pro ajunge cel mai scump. Datorită taxelor și impozitelor precum și cheltuielilor de transport. Dar astea sunt chestii obișnuite la fiecare lansare nouă de iPhone. Modelele noi mereu se scumpesc, deși ceva esențial nou nu aduc.
iPhone 16 Pro este un model frumușel. Arată bine și este compact. Materialele sunt premium. O nouă sticlă mai rezistentă protejează ecranul. Este făcut dintr-un titaniu mai rezistent. Are procesor nou, mai puternic și mai eficient. Este clar că, utilizatorii care au generaţii mai vechi de telefoane, o să simtă o diferenţă și la utilizare, dar şi pe foto sau la nivel software. Modelele mai vechi deja nu totdeauna se mișcă bine, iar camerele foto încep să facă poze aiurea. Dar dacă ai iPhone 14 Pro sau 15 Pro, nu prea are rost să faci upgrade.
Ecranul a trecut la 6.3 inch, față de 6.1 anul anterior. Este același OLED, cu aceleași specificații. Se vede excelent, diferența reală este de 1-3 milimetri. Vestea bună este că modelul Pro adoptă camera de zoom optic 5x care era înaite doar pe 15 Pro Max. Așa scad și mai tare diferențele dintre Pro și Pro Max. Anul acesta modelul Max are ecran de 6.9 inch, aceasta fiind de fapt singura diferență esențială. Plus bateria mai mare. Max nu mai are variantă de 128GB, dar modelul Pro simplu are și varianta de 128GB, evident mai ieftină. Dar odată ce ocupi spațiul, va trebui să te descurci.
Camera foto ultrawide a fost actualizată la senzor de 48 de megapixeli. Acum avem două camere de 48 de megapixeli. Dar numai senzorul principal este de dimensiuni mai mari, adică 1/1.28 inch, al doilea senzor are 1/3.06 inch, foarte mic. Iar celelate camere rămân de 12 megapixeli.
Bateria a crescut puțin, acum ajunge la 3.582 mAh față de 3.274 mAh. Ține destul de bine, dar teoretic ar trebui în combinație cu softul și procesorul nou să țină mult mai mult. Însă se pare că noile generații rar se țin de promisiuni.
Mai rămâne de discutat prețul. Cel mai ieftin model este 5.999 lei, foarte mult. Nu știu să spun la câți ani ar merita actualizarea. Probabil logic ar fi să treceți de la 12 Pro Max la acest model. Restul mai noi oferă o experiență similară, pare greu să recomanzi noul model. Există modele rivale interesante, cel mai interesant rămâne Galaxy S24 compact, care acum este mult mai ieftin. Alternative ar fi Xiaomi 14 și în rest s-au împuținat flagship-urile cu ecran compact.
Teste benchmark
Am rulat principalele teste. Am încercat să fac teste de baterie, dar nu am o aplicație pentru iOS. Am rulat YouTube și am așteptat ore în șir. Dar nu este un test valid, pentru că utilizatorul normal folosește și aplicații, jocuri, alte funcții. Astfel consumul lui va fi mai mare decât testul meu. Ce pot să spun este că 16 Pro ține mai bine decât 15 Pro Max.
Testul Geekbench arată puterea noului procesor: cam bate tot. Scorul single-core este excelent, 3.300 de puncte. Scorul multi-core este 8.100 de puncte. Am văzut recent pe surse unele scoruri mai mari, dar procesoare de viitor, 8 Gen 4 sau Dimensity 9400. Niciunul însă nu este lansat acum.
Legat de baterie, după 6 ore de utilizare păstrează cam 80% din baterie. După 12 ore media de consum crește un pic, a consumat 48%. Probabil va ține chiar 24 de ore de video și mai mult. Pentru că se va activa și Power Saving la un moment dat. Dar numai video este irelevant. Trebuie folosit la maxim, aplicații variate, pentru a avea o oarecare idee privind autonomia.
Vedeți mai jos teste realizate de mine.
Camere foto
Camerele foto de pe iPhone sunt printre cele mai bune. Testele DXOMark pun acum 16 Pro Max pe locul patru la nivel global. Primul loc este ocupat de Huawei, iar pe doi a urcat Pixel 9 Pro XL. Apoi vine Magic 6 Pro de la Honor, urmat de telefonul Apple. Noul 16 Pro are aceleași camere foto ca și Pro Max, nu mai sunt diferențe. Am pus camera la test și sunt rezultate excelente mai ales pe lumină slabă. Acum chiar ies pozele de noapte clare, fără aberații, fără culori galbele în plus. Fără efecte ciudate în imagine sau pixelări. Zoom-ul optic este foarte bun, puteți folosi noul buton de cameră pentru a activa camera și a face rapid zoom in / zoom out. Merge de la 2x până la 25x digital.
Camera ultrawide este foarte bună, captează acum mai multe detalii. Camera de selfie a fost mereu destul de bună, se păstrează la fel. Altă noutate ar fi că filmează acum 4K la 120fps, asta dacă vrei să faci slow motion la rezoluții înalte. Pe filmare iPhone rămâne mai bun decât rivalii. De exmeplu, DXOMark dă 159 de puncte pentru iPhone, iar locul 1 Huawei Pura 70 Ultra primește la filmare doar 148 de puncte.
Vedeți mai jos imagini realizate cu telefonul. Nu sunt atât de spectaculoase pe cât păreau cele de acum doi ani în raport cu competiția. Flagship-urile Android se apropie tot mai tare de nivelul iPhone.
Accesorii
Pentru un astfel de telefon, al cărui preț începe de la 6000 de lei, este musai să investești în huse de protecție. Cele de la Apple sunt slabe calitativ, zgârie telefonul și se strică în timp. Dar puteți găsi unele din cauciuc, silicon, piele sau alte materiale, care protejează și nici nu arată prea rău. Aș merge totuși pe una mai rezistentă. Iar pe ecran aș pune o folie mată, care îmbunătățește vizibilitatea și protejează ecranul. Este bună și sticla lor de protecție, nu se zgârie ușor. Dar folia ajută.
Concluzii
iPhone 16 Pro rămâne un flagship compact foarte bine dotat. Are și camere actualizate, procesor nou, baterie mai mare, ecran mai mare. Este mai aproape de nivelul Pro Max și este mai accesibil decât Pro Max. Dar comparat cu alte telefoane rămâne un model scump. La 1400 de euro găsești multe alte atracții interesante. Nu sunt foarte multe modele flagship rivale compacte, dar există. Iar vremea în care utilizatorii se mulțumeau cu mici actualizări pare că a trecut.
Puteți cumpăra acest model direct de pe eMAG.