Încep review-ul iPhone XS Max cu o mărturisire: m-am prins mai greu care sunt noile gesturi după eliminarea butonului de Home. Ultimul meu iPhone, generația 7, avea încă buton și eram obișnuit cu el și cu senzorul de amprentă, care acum nu mai este. Dar m-am obișnuit așa, totul rămâne destul de intuitiv pe iPhone, iar ce nu am știut exact am căutat online.

UPDATE: am realizat și review iPhone XS !



Am testat iPhone XS Max cu ajutorul celor de la iStyle România. Toate detaliile tehnice le puteți găsi oricând pe site-ul producătorului.

Pro și contra iPhone XS Max

Avantajele acestui model:
– spulberă orice device mobil în testele de performanță;
– are o cameră foto excelentă, printre cele mai bune;
– un ecran impecabil de mari dimensiuni;
– baterie ok, autonomie decentă;
– un sistem de operare stabil și rapid;

Rămâne de discutat:
– este foarte scump pentru ceea ce oferă;
– destule caracteristici pot fi îmbunătățite;

Detalii tehnice

Ecran: 6.5 inch, 2688×1242 pixeli
Procesor: Apple A12 Bionic (7 nm)
RAM: 4GB
GPU: Apple GPU 4-core
Stocare: 64 GB
Card microSD: NU
Cameră foto: 12 + 12 megapixeli, f/1.8, 26mm + f/2.4, 52 mm
Cameră selfie: 7 megapixeli, f/2.2, 32mm
OS: iOS 12, deja a venit o actualizare
Baterie: 3.174 mAh
Rețea: LTE Cat 16
Preț: de la 5.500 lei pînă spre 8.500 lei

Experiența cu telefonul Apple

Pentru mine experiența cu telefoanele Apple a fost interesantă de fiecare dată. Reamintesc aici că am folosit iPhone 3GS, iPhone 4, 4S, 6 Plus și iPhone 7. Recunosc că anul trecut am văzut terminalele doar pe fugă și nu am fost foarte atent la iPhone X, chiar dacă l-am văzut, am discutat despre el, dar nu l-am folosit și nici nu l-am testat. Așa că eu abia anul ăsta m-am trezit în fața telefonului iPhone fără buton de Home. Ups! Experiență inedită, dar pe de altă parte Face ID este ok, am avut autentificare similară de la Galaxy S8 încoace, nu mi se pare ceva ieșit din comun sau neobișnuit. Și spre deosebire de Android, pe iPhone chiar funcționează Face ID.

La fel de ciudat mi s-au părut celelalte modificări, de la simplul screenshot pînă la alte comenzi mai avansate. Am reușit să trec rapid peste toate, am descoperit de unde ajung la meniul de setări rapide (Control Center). Pe de altă parte, mi se pare că deblocarea se face uneori greu, acel slide to open mege greu și deseori nu face nimic. Nu zice nici că autentificare ar fi eșuat, dar nici nu deblochează ecranul, chestie care se vede și pe video. E una dintre mici probleme care m-a stresat și pe care o regăsesc și la XS cel mic. Revin și cu testul respectiv asap.

După ce mi-am actualizat iTunes, am descoperit noile gesturi și am rulat principalele teste pe XS Mark, impresia este extrem de pozitivă. Ca hardware, exact cum aștepta toată lumea, iPhone XS Max este peste orice terminal Android și scorurile sale în testele de performanță sunt peste orice alt telefon. Este adevărat, nu este excepțional la autonomie și procesorul puternic plus ecran mare vor duce totdeauna la epuizarea rapidă a acumulatorului, ceea ce se întâmplă și pe Android. Nu există deocamdată soluții pentru autonomie mai mare, deci țineți bateria externă aproape, iar acum avem și încărcare wireless. Se încarcă destul de rapid, deci scăpați de probleme. Dacă nu aveți acces la priză, baterie sau încărcător auto, e nasol.

Ca design, XS Max nu iese din stilul vechiului iPhone Plus, doar că nu ai acel buton de Home. Are pînă și butonul de Silent de pe laterala stângă cum vă uitați la ecran. Este foarte plăcut să ții terminalul de sticlă în mână, nu alunecă și are o senzație ok. Pe de altă parte, mi se pare riscant și orice cădere va duce probabil la crăpături. Vă recomand mai jos și huse de protecție.

Ca trenduri, m-am obișnuit deja cu notch-ul pe ecran, m-am obișnuit fără mufă de căști și nu mai constituie o problemă prea mare. Ecranul cu notch a fost preluat de multe terminale cu Android și acum este ceva comun, nu mai poate fi numit o curiozitate. Tot nu are niciun rost și este făcut doar pentru camera frontală. Sper să evolueze în timp spre altceva și să scăpăm de moț. Dar nu mă mai deranjează atât de tare. Legat de căști, am testat căștile din cutie, ele sunt cele foarte bune de la Apple. De asemenea, am folosit căști Bluetooth, nu mai există adaptor în cutie pentru 3.5 mm jack. Am pe undeva un adaptor, dar nu știu exact pe unde e, este prin cutiile mele cu cabluri și adaptoare și nu avea rost să îl caut acum.

Dintre XS Max și XS tind să prefer modelul mai compact. Da, ecranul la XS Max este extraordinar, foarte bun pentru jocuri video, pentru filme, pentru Instagram, pentru tot ce ține de vizual. Dar este bun și cel compact, stă mai bine în buzunar și e mai comod de folosit ca telefon. În rest, fiecare cu detaliile lui.

Performanța hardware

Procesorul Apple A12 Bionic este mai puternic ca niciodată. Compania americană a amânat iar lansarea unui procesor octa-core, în schimb au optimizat arhitectura six-core, lăsând astfel loc pentru actualizările ulterioare. La un moment dat nici ei nu o să mai aibă ce să adauge la telefon. Atunci vor trece la procesor și la baterie eventual. Practic, A12 Bionic are 2 nuclee de mare putere și 4 nuclee economice, toate colaborează pentru cea mai bună experiență și pentru a economisi cât mai mult din energia bateriei. Totuși, este clar că și în această formație scorurile sunt mult peste terminalele Android. De notat totuși că la baza rezultatelor ar putea fi sistemul de operare și nu neapărat faptul că procesorul ar fi mai avansat.

Procesorul este cu 15% mai rapid decât generația anterioară și consumă cu 40% mai puțină energie. Cele două nuclee de mare putere, botezate Vortex, pot atinge 2.49GHz, iar cele economice, Tempest, la 1.6GHz. Acceleratorul grafic integrat este quad-core, performanța sa ar fi cu 50% mai mare decât la generația anterioară. Este primul procesor construit pe 7 nanometri disponibil pe piață, urmează să se lanseze următorul concurent chiar astăzi (Kirin 980).

Scorul din Antutu a fost de circa 342.000 de puncte, mult peste rivalii cu Android. Cel mai puternic model cu Android, Sony Xperia XZ3, a atins abia 290.000 de puncte. Să vedem la lansarea oficială Huawei Mate 20 ce scoruri vor fi atinse, totuși nu cred că se vor apropia.

Problema adusă de procesorul performant și ecranul mare este cunoscută: scade autonomia. Testele arată că autonomia cu ecranul aprins este de vreo 7 ore de utilizare, maxim 8 ore. Nu este o diferență foarte mare față de rivali, dar poate fi supărător. Pe de altă parte, dacă nu folosiți terminalul chiar non-stop, atunci el rezistă de dimineață pînă seara, adică probabil 16 ore de utilizare intermitentă. Altfel, cum spuneam, baterie externă, încărcător în mașină și așa mai departe.

Camera foto și selfie

Sistemul de camere foto este foarte bine realizat și a luat scoruri bune în testele independente DXOMark. Diferența dintre camerele Sony, Samsung, Huawei și cele de la Apple stă în capacitatea de surprinde detaliile unor imagini. În fotografia de pe iPhone puteți face zoom-in fără să apară pixelii nedoriți. Puteți observa detalii mai multe, iar culorile sunt redate natural, fără modificări artificiale. La fel și ecranul, redă culorile naturale, fără să crească prea mult albastrul sau alte nuanțe.

Camera foto are detalii foarte bune și pe lumină slabă, exact când contează. Dacă vă uitați la video mai sus vedeți și câteva fotografii special prezentate. Am pus aici imagini micșorate software, dar vă faceți o idee la modul general.

Protecție pentru iPhone

Dacă plătiți peste 5.000 de lei pentru un iPhone, protecția pentru el devine obligatorie. Eu v-aș recomanda asigurarea Orange, deși au mai fost probleme chiar și cu asta, când utilizatorul este neîndemânatic. De asemenea, vă recomand câteva modele de la Mobiledirect.ro.

Concluzii

iPhone XS Max este un adevărat mix între un smartphone puternic și o tabletă pentru divertisment, fără să mai ai nevoie de un alt device. Puterea hardware este foarte mare, chiar dacă asta înseamnă să ai autonomie mai redusă, personal nu mi se pare o problemă. Camera foto este excelentă, printre cele mai bune de anul acesta, iar sistemul de operare rapid și stabil este de preferat din multe puncte de vedere. Grafica rămâne în continuare mai bună pe iOS decât pe Android, inclusiv la jocuri video. Într-adevăr, prețul este extraordinar de mare și probabil urmează să lanseze modele tot mai scumpe pentru că volumul vânzărilor continuă să declină și Apple trebuie să raporteze venituri mai mari și profit și mai mare. Achiziția merită dacă vă doriți un terminal nou și nu ați mai făcut actualizarea de ceva vreme. Altfel, diferențele față de generația imediat anterioară rămân destul de mici. Pentru astfel de sume puteți apela la ofertele operatorilor, eu urmăresc programul prin care poți face actualizare în fiecare an la cea mai nouă variantă de iPhone, dar încă nu am făcut pasul spre el. Dar poate fi acceptabil ca preț cu un abonament sau poți apela la magazinele online sau offline care oferă și rate.

Galerie foto