Am reușit să testez Motorola Edge 30 Pro înainte de lansarea oficială. El este lansat oficial acum în cadrul unui eveniment oficial. Terminalul arată bine și este un flagship tot mai aproape de competiție, cu un preț ușor sub principalii rivali. Totuși, putem spune că este un preț mare pentru Motorola, și-au asumat un risc lansând un model de 800 de euro. Dar lipsurile nu sunt chiar așa de mari. Camera telefoto este uitată și de alte companii. Cardurile microSD și mufele de căști la fel. Deci rămâne un model destul de competitiv.


Pro și contra Motorola Edge 30 Pro

Avantaje:

  • ecran de foarte bună calitate;
  • un procesor puternic;
  • baterie mare cu încărcare rapidă;
  • camere foto peste medie;

Dezavantaje:

  • prețul rămâne destul de mare;
  • nu are card microSD sau mufă de căști
  • nu are cameră de zoom optic;

Detalii tehnice Motorola Edge 30 Pro

Ecran: 6.7 inch pOLED, FHD+, 144Hz, HDR10+, 700 nits
Procesor: Snapdragon 8 Gen 1 (4 nm)
GPU: Adreno 730
Memorie: 12 GB RAM
Stocare: 256 GB UFS 3.1
Camera: 50 + 50 + 2 megapixeli
Selfie: 60 megapixeli
Dimensiuni: 163.6 x 75.6 x 8.5 mm
Greutate: 194 g
Baterie: 4800 mAh + 68W
OS: Android 12, MYUI 3.0
Tehnologii: Motorola Stylus, Wi-Fi 6e, Bluetooth 5.2, NFC, interfața PC/TV
Preț: 799,99 euro

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 6 Media: 3.7]

Impresii după testare

Mă știți pe mine, admir Motorola și am testat majoritatea terminalelor lor, ieftine, mid-range sau flagship. De-a lungul timpului am fost foarte impresionat de modele precum Moto Z, primul Moto Edge sau de modelul de top de anul trecut Moto Edge 20 Pro. Telefoanele sunt foarte bine făcute, au performanțe bune, prețuri competitive, tehnologii avansate.

Motorola Edge 30 Pro nu face excepție. Terminalul are ecran OLED de calitate bună, procesor Snapdragon 8 Gen 1, camere foto excelente, baterie mare cu încărcare rapidă. Cam toate aspectele sunt similare cu principalii competitori. La detalii tehnice putem compara acest model cu un Samsung Galaxy S22+ și are destule capitole la care îl bate. Iar flagship-ul Samsung este mai scump. Desigur, nu comparăm prestigiul brandului sau imaginea, doar specificațiile terminalului. Ecran OLED cu 144Hz, două camere de 50 de megapixeli, selfie de 60 de megapixeli, baterie mai mare cu încărcare de 68W și altele.

Dar este adevărat, pentru un Motorola pare destul de scump. Anul trecut, Edge 20 Pro pleca de pe la 650 de euro. Acum au urcat la 800 de euro. Da, este o perioadă de penurie a cip-urilor, se scumpesc materialele și așa mai departe. Însă rămâne un model destul de scump.

Procesorul Qualcomm este foarte bun, deși în teste nu stă extraordinar. Este peste Snapdragon 888 cu o marjă foarte mică. Poate pe zona GPU să fie o diferență ceva mai semnificativă. Pe de altă parte nici Exynos 2200 nu strălucește. Deocamdată doar următorul procesor flagship Mediatek atrage atenția prin rezultatele în teste. Rămâne să-l vedem însă la review.

Camerele foto scot în evidență terminalul Moto. Are doi senzori de 50 de megapixeli (wide și ultra-wide). Dar și o cameră selfie de 60 de megapixeli. Este practic cel mai dotat telefon pentru selfie-uri la ora actuală. Păcat că nu are cameră de zoom. Una cu zoom optic 3X era suficientă să fie un flagship total.

Bateria este de 4.800 mAh, destul de mare, iar încărcarea rapidă este de 68W. Are încărcător rapid și husa transparentă de protecție în cutie. Din păcate nu are suport pentru carduri de memorie microSD sau mufă de căști, două pierderi importante pentru fanii Motorola.

Teste benchmark

Rezultatele la teste au fost foarte bune. Snapdragon 8 Gen 1 este mai performant decât modelele de anul trecut. Telefonul a scos circa 990.000 de puncte în Antutu. Pentru Geekbench creșterea este moderată, doar 1197 single-core și 3709 multi-core. Spre comparație, anul trecut flagshipul Motorola avea 712.000 puncte în Antutu, circa 1.000 la single-core în Geekbench 5 și 3.100 la multi-core. Performanța a crescut cu aproape 40% în testul Antutu, dar numai 20% pentru Geekbench. Deci rezultatul va fi diferit și în jocurile video.

Însă merită menționat faptul că a crescut autonomia. De la 13 ore și 30 de minute anul trecut, de data asta a atins 15 ore de utilizare cu ecranul aprins. Ceea ce este în linie cu principalele modele flagship.

Camere foto

Motorola Edge 30 Pro are o serie întreagă de senzori foarte buni. Anul trecut avea doar o cameră ok, iar restul de umplutură. Acum avem trei senzori foarte competitivi pe zona de foto. Camera principală are senzor mare de 50 de megapixeli (1/1.55 inch), cu pixeli de 1 nanometru, autofocus PDAF și stabilizare optică. A doua cameră, cea ultra-wide, are 50 de megapixeli, dar un senzor mai mic, de 1/2.76 inch. Cel de-al treilea senzor pe spate este doar unul de adâncime de câmp de 2 megapixeli, inutilizabil.

Pe partea frontală este un senzor de selfie de 1/2.8 inch, dar care oferă 60 de megapixeli. Pixelii sunt de 0.61 nanometri. Probabil este cel mai dotat flagship pe zona de selfie la ora actuală. Vedeți mai jos imaginile realizate, ele sunt micșorate pentru a le putea încărca pe blog.

Protecție pentru telefon.

Deși telefoanele Moto vin din fabrică împreună cu o husă transparentă din silicon, recomandarea mea este să cumpărați huse și carcase Motorola. Recomand și foliile de protecție, mai ales cele care rezistă la zgârieturi și lovituri. Ecranul reprezintă punctul cel mai sensibil și înlocuirea lui este scumpă. Niciodată nu poți să ști ce urmează să se întâmple. Este mai bine să fi pregătit. Accesoriile de genul ăsta sunt relativ ieftine. Vă recomand magazinul Mobile Direct pentru că sunt rapizi, au produse bune, au stoc și prețuri fairplay. Nu au acum pentru Edge 30 Pro, dar sunt convins că vor apărea după lansarea oficială a acestui flagship.

Concluzii

Motorola Edge 30 Pro este un flagship dotat și puternic. Este bine făcut, are dotări peste medie, va avea actualizări de Android mult timp. Ecran superb, camere foto puternice, procesor de top, baterie mare cu încărcare rapidă. Este un pic scump la momentul lansării, dar este la nivel cu principalii săi competitori. Poate va fi o alegere bună la toamnă, după ce intră la ofertele de reduceri.

Galerie foto