Am testat Motorola Edge 20 Pro, un smartphone complet, bine dotat, care poate oricând să înlocuiască un flagship. Ecranul e foarte bun, procesorul puternic, camerele foto sunt bine alese. Iar prețul final este sub terminalele de top de la competiție. Totuși, Motorola Edge 20 Pro nu este foarte competitiv. Sunt lansate deja mai multe modele mai dotate, mai ieftine.
Pro și contra Motorola Edge 20 Pro
Avantaje:
- procesor puternic;
- ecran OLED foarte bun;
- camere foto avansate;
- preț relativ accesibil;
Dezavantaje:
- bateria ar fi trebuit un pic mai mare;
- procesarea foto pare diferită de alte modele Moto;
- încărcarea mai rapidă ar fi fost un bonus;
Detalii tehnice Motorola Edge 20 Pro
Ecran: 6.7 inch OLED, FHD+, 144Hz, HDR10+, Corning Gorilla Glass 5
Procesor: Qualcomm Snapdragon 870 5G (7 nm)
GPU: Adreno 650
Memorie: 8 / 12 GB RAM
Stocare: 128 / 256
Camera: 108 + 16 + 8 megapixeli
Selfie: 32 megapixlei
Dimensiuni: 163 x 76 x 8 mm
Greutate: 190 g
Baterie: 4500 mAh + 30W
OS: Android 11
Tehnologii: WiFi 6, Bluetooth 5.1, USB Type-C 3.1, DisplayPort 1.4
Preț: 2.999,99 la data postării articolului
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Mai multe detalii despre serie găsiți pe site-ul oficial Motorola.
Impresii după testare
Mă știți pe mine, sunt un susținător Motorola și am recomandat multe modele ale lor. De exemplu, Moto G100 rămâne un model excelent și acum. Mi-aș fi dorit din tot sufletul ca noua serie Moto Edge 20 să continue ce începuse anul trecut cu modelele Moto Edge. O serie de flagship-uri alternative. Care să ofere ceea ce îți dă un telefon de 1500 de euro, dar la un preț decent. Și până la un punct totul este ok. Dar nu e complet. Mai au de lucru.
Am tesat și Edge 20, dar și Edge 20 Lite, revin cu articolele. Ideea este bună, dar implementare scârțâie. Modelul Pro suferă la unele capitole unde G100 era mai dotat. Poartă numele Edge degeaba, pentru că ecranul nu mai este curbat pe margini. Însă e adevărat că are un ecran mult mai bun decât G100.
Alegerea Snapdragon 870 în loc de flagship-ul 888 este una logică. Nu au dorit să crească prea mult prețul final. Performanțele sunt destul de bune. Au adăugat stocare de mare viteză și memorie suficientă. Am testat varianta 12GB RAM / 256 GB, cea care este acum 2.999 lei.
Ecranul OLED este foarte bun. M-aș putea risca să zic că este printre cele mai bune la ora actuală. Are 144Hz peste rivalii care oferă 120Hz. Culorile sunt foarte bune. Are și formatul perfect, 19.5:9 și o dentsitate de 385ppi. Rezoluția este FHD+, unii se vor plânge, dar este ceva ok la acest nivel. Problema lui este că nu depășește luminozitatea de 700 de nits (Auto), iar manual stă pe la 500 de nits, ceea ce în soare direct este prea puțin vizibil. Rivalii au ajuns la 1500 de nits pe puțin.
Bateria aleasă este de numai 4.500 mAh. Aș fi apreciat măcar 5.000, deși la nivelul ăsta mergea și cea de 6.000 folosită de unii competitori. Da, Motorola gestionează mai bine consumul. Da, se descurcă și așa. Dar ar fi avut atuuri suplimentare. La fel, 30W este decent față de alții, dar utilă ar fi fost o încărcare de 50W sau 67W.
Cel mai complicat este faptul că rivalii oferă modele mai performante la acest preț. Primul exemplu este Xiaomi Mi 11. Am putea spune că și Realme GT 5G este o alternativă. Și ambele sunt cu procesor de generație mai nouă.
Teste benchmark
Testele au ieșit bine, în linie cu așteptările. Singurul capitol la care a dezamăgit un pic este autonomia. Mă așteptam să bată Samsung sau modelele flagship Xiaomi la autonomie. Dar ecranul cu rată mare de refresh și procesorul puternic și-au spus cuvântul.
Snapdragon 870 nu cred că mai necesită prezentare. Este un 865 „tunat”, cu nucleul de putere dus la 3.2 GHz, în loc de 2.84 la 888. De-asta reușește scoruri comparative în teste. Dar este cu o generație în urmă, fabricat pe arhitectură de 7 nanometri în loc de 5. Trebuie ținut cont și de asta. Ah și la capitolul grafic nu are îmbunătățiri față de 865. Din păcate.
Însă stocarea este UFS 3.1, cea mai rapidă acum. Memoriile sunt la 2.750 MHz. Astfel că poate fi desemnat ca procesor bun pentru anumite tipuri de jocuri. Pentru cele mai intense vă recomand Snapdragon 888+. Vedeți mai jos rezultate în teste, autonomia slabă și alte informații tehnice.
Camere foto
Telefonul este foarte bine dotat pe partea foto. Camera principală a adoptat senzorul de 108 megapixeli, avem cameră foto periscop de 8 megapixeli cu zoom optic 5x, dar și o cameră ultra-wide de 16 megapixeli. Practic, tot ce ai nevoie de la un model smartphone de top. Camera selfie este de 32 de megapixeli.
Din păcate însă, procesarea foto părea diferită de ce-am întâlnit eu pe camerele Moto. Chiar și față de Moto G100 par schimbate pozele. Este posibil ca modelul de test să fi avut probleme. Sau să urmeze actualizări pe partea foto, nu știu. Cert este că n-au ieșit atât de bune pe cât speram eu. Se descurcă de un 9 din 10, le mai poți procesa ulterior. Dar aveam speranțe mai mari.
Vedeți mai jos imagini să vă faceți o idee. Sunt micșorate și comprimate să le pot urca pe blog.
Huse și carcase Motorola
Deși telefoanele Moto vin din fabrică împreună cu o husă transparentă din silicon, recomandarea mea este să cumpărați huse și caracase Motorola. Recomand și foliile de protecție, mai ales cele care rezistă la zgârieturi și lovituri. Niciodată nu poți să ști ce urmează să se întâmple. Este mai bine să fi ferit de surprize. Iar accesoriile sunt relativ ieftine. Recomand Mobile Direct pentru că sunt rapizi, au produse bune, au stoc și prețuri fairplay.
Concluzii
Motorola Edge 20 Pro se vrea un flagship alternativ. Cred că i-ar fi trebuit o baterie mai mare cu încărcare mai rapidă dar și un ecran mai luminos. Fără astea, ar fi trebuit un preț mai agresiv pentru a atrage utilizatori. E drept că Moto rămâne un brand foarte popular. Există oameni care aleg Motorola față de alte companii pentru că au încredere că sunt telefoanele mai fiabile și mai rezistente. Dar 3.000 de lei rămâne o sumă mare în România și cei care au atâția bani vor un pic mai multă tehnologie.
3 comentarii