Am testat LG G5, smartphone-ul modular care aduce ceva deosebit în 2016: nu doar procesor, RAM, ecran, cameră foto, baterie. Are un ecosistem de accesorii care vor face deliciul pasionaților, contrar criticilor. Am testat LG G5 în cadrul proiectului Orange Smartphone Tester și am experimentat toate funcțiile noului terminal, găsiți pe hashtagul #OST9 toate informațiile de care aveți nevoie înainte de achiziție.

0058

Pro și contra LG G5

Mi-a plăcut foarte mult:
– performanțele foarte bune, în linie cu toate flagship-urile;
– se încinge mai puțin, iar procesul de răcire e mai eficient;
– conceptul modular, sper să îl ducă mai departe anul viitor;
– ecranul de calitate foarte bună;
– camerele foto, interesante de utilizat;
– autonomia este bună;
– prețul anunțat este foarte bun;

Rămâne de discutat:
– au schimbat filosofia de design, dezbat mai jos problema asta;
– nu știm prețurile accesoriilor;
– au modificat interfața cunoscută fanilor de la Optimus încoace;

LG G5 – design nou și modularitate

LG G5 schimbă design-ul de la versiunea 4 și aduce mai mult cu G3, dar într-un corp metalic, cum au de altfel mulți dintre competitorii de top. Cei care au admirat anul trecut seria G4, cred că modelul ăsta e „foarte urât”, cel puțin așa am văzut multe comentarii și analize. Nu mi se pare așa, din contră, noul concept a obligat LG să renunțe la spatele din piele sau alte chestii de design. Sigur, LG G4 din piele îți lăsa o senzație excelentă în mână, de calitate și confort. Dar poți avea asta și cu LG G5, cu o husă de exemplu. Cum spuneam, formatul este similar LG G3, iar despre G3 nu am auzit pe absolut nimeni să fi zis că este urât.

Terminalul este echilibrat, subțire, stă foarte comod în mână, iar designul metalic este impus atât de principalii rivali (Apple, HTC, Huawei și alții), dar de asemenea de conceptul nou, modular. Am scris pe larg despre accesorii aici, dar le trec în revistă și în review. Conceptul modular este deocamdată limitat, nu putem schimba camera foto, procesorul sau memoria RAM, cum se întâmplă în cazul altor concepte smartphone. Dar cei de la LG au realizat un hub de conectare a accesoriilor, iar acestea se cuplează cu bateria de pe spatele terminalului și pot adăuga valoare. Mie mi-ar place LG Cam Plus, un modul care are baterie (1200 mAh) și comenzi de cameră foto. Practic este un grip pentru telefon, pentru pasionații de fotografie și e excelent faptul că adaugă și baterie. Există amplificator de muzică HiFi Audio de la Bang & Olufsen, LG Cam 360 pentru filmare de jur împrejur, un roboțel LG Rolling Bot și multe altele asemenea. Este un început, dar LG va colabora cu multe alte companii pentru a face aceste accesorii. Oricum, este singurul concept închegat și logic pe tema modularității. Cred că proiectele mai radicale au de pierdut, pentru că nici LG, nici alt mare concurent nu ar vrea ca utilizatorul să poată schimba doar procesorul sau doar camera foto, este o chestie care nu încurajează vânzările de terminale noi. Ei deseori au nevoie de acest atuu – noul flagship are un procesor nou, mai rapid și o nouă cameră. Dar conceptul de modularitate arătat de LG este interesant și cred că va prinde. Dar ei vor trebui să arate consistență, să urmărească realizarea de noi accesorii, să le promoveze, să păstreze la anul interfața și să facă vechile accesorii compatibile cu cele noi, o chestie foarte dificilă. Dacă la anul schimbă interfața și fac alte accesorii, nu va prinde.

A mai fost o discuție legată de îmbinarea pe spate dintre baterie și corpul telefonului, că ar rămâne spațiu, că se vede urât. Am testat în situații diferite, da , dacă nu ești atent și nu bagi bine bateria, rămâne un loc. Dacă tragi de modul în buzunar, se face loc. Ideea e că asta se poate întâmpla la orice model cu componente mobile. La cele încastrate, nu. Dar prefer modularitatea oricând unui telefon cu spatele încastrat, cu care nu poți face nimic suplimentar. Dacă pui modulul corect nu observi nicio distanță sau diferență. Sigur, trebuiau găsite chestii despre care să ne plângem 🙂

Interfața LG G5

Pentru prima dată în ultimii ani, după lansarea LG Optimus G, interfața G5 mi se pare diferită de tot ce au avut pînă acum. Ei o denumesc oficial LG Optimus UX 5.0 UI. Sigur că păstrează lucruri pe care le recunoști, cum ar fi icon-urile LG, partea de Setări care este simplă și ușor de înțeles. Dar lipsesc multe chestii cu care eu cel puțin eram obișnuit.

Nu am mai găsit o serie de aplicații și widgeturi pe care LG le avea în mod tradițional. Deși nu sunt un utilizator constant de terminale LG, am descoperit că interfața familiară era mai plăcută, iar cea actuală este simplă, dar uneori te încurcă. Nu există short-cut-ul spre toate aplicațiile (app drawer), de exemplu. Am aflat că poți reveni la UI anterior.

Se pare că Android N, care vine anul ăsta, sau Android 7 nu va mai avea app drawer și toate noile telefoane vor fi așa. Ai căutare, într-adevăr sau te-apuci să vorbești cu Google Now să ți le găsească… Combinația de culori nu este cea mai reușită, cum spuneam, îmi plăcea varianta anterioară, e bine că poți reveni.

Ecranul 2K

Unul dintre cele mai bune display-uri pe care le-am văzut anul ăsta. Mie personal îmi plac culorile naturale de pe ecranul iPhone, dar pentru filme și clipuri de acțiune / sport prefer ecranele Samsung (Super-AMOLED) care pentru poze exagerează și ard culorile și te dor ochii dacă vezi fotografiile. Totuși, am remarcat ecranul LG G5, un LCD IPS, cu diagonala 5.3 inch, rezoluție 2K (2560×1440 pixeli), acoperit cu Gorilla Glass 4, față de Gorilla 3 la celălalt.

Există mai multe îmbunătățiri comparat cu G4, întâi la nivel de densitate, care ajunge la 554 pixeli, apoi ca ergonomie. Cei 2 milimetri la care au renunțat fac telefonul să fie mult mai compact și mai ușor de luat în buzunar, comparat cu G4.

Performanțe hardware

Am supus LG G5 la toate testele de performanță pe care le fac în general cu modelele smartphone de top. Cum am testat anul acesta cam toate flagship-urile, acum pot să vă spun că performanța este aproximativ egală pentru toate modelele de top, variind cu foarte puțin. LG G5 este în topul performanței și la testul Antutu, dar și la celelalte, am încercat să rulez cât mai multe. Ca utilizator normal oricum te ajută foarte puțin clasamentul de performanță, iar pentru pasionații de jocuri nu este atât de important pentru că ei au la dispoziție tablete mai puternice. Experiența cu interfața și cu aplicațiile contează, iar asta s-a îmbunătățit și la LG G5, la capitolul viteză chiar nu ai ce să-i reproșezi.

Snapdragon 820 este clar o îmbunătățire masivă comparat cu 805, 808 sau 810. Mă bucur că au renunțat la trendul octa-core pentru quad-core cu adevărat puternic. Diferențele față de Exynos sunt minime, iar experiența este bună. Nu se încinge la fel de tare precum generațiile anterioare, plus că unii au reușit soluții de răcire foarte eficiente. LG G5 se răcește în 15 secunde atunci când alte flagship-uri frig și te ard la mână mai bine de un minut.

Camerele foto LG G5

Am comentat mult despre camerele foto LG G5 pe parcursul testării. Am pus un album cu poze de zi aici, dar și fotografie de noapte, o să mai adaug cadre. De asemenea, s-a dezbătut foarte mult subiectul celor două camere foto. Să le luăm pe rând.

Camera foto principală are un senzor de 16 megapixeli, f/1.8, lentila de 78 de grade cu pixeli de 1.12 um, sub competiție (S7 are 1.4, iar HTC 10 are 1.55um). Pentru a oferi o perspectivă diferită, cei de la LG au adăugat o cameră foto cu senzor de 8 megapixeli, lentilă de 135 de grade și f/2.4 cu pixeli de 1.7 um, dacă am înțeles corect. Fotografiile ies excelent, fie că lucrezi cu prima, cu a doua sau cu ambele camere folosind modul Popout. Camera frontală de selfie este și ea deosebită, senzor de 8 megapixeli, f/2.0, au ieșit imagini excelente. Am pus câteva fotografii mai jos, să le vedeți și voi.

La capitolul foto se dovedește unul dintre cele mai performante terminale din 2016 și oferă din start mai multe opțiuni comparat cu oricare alt model.

Utilizarea generală – concluzii

Deși este neobișnuit, LG G5 este un smartphone excelent. Este foarte bine gândit pentru buzunar și în același timp este foarte ușor, plăcut de ținut în mână, robust. Mie personal mi-a plăcut și nu am simțit nevoia de a schmimba ceva la el. Autonomia este surprinzător de bună, deși anul ăsta LG a tăiat din baterie, oferind doar 2.800 mAh. Cred că s-au bazat pe ecranul Always-on, care este o noutate și pe care doar cei de la Samsung îl mai oferă. Dacă ai telefonul pe birou sau pe masă la restaurant, nu mai trebuie să activezi ecranul pentru a vedea ora exactă sau dacă ai apeluri ratate sau alte noticări. Le vezi pe ecranul Always on, este o funcție utilă. Neactivînd ecranul crește autonomia, oricum, a fost o experiență plăcută. După o oră de utilizare intensă în fotografie și filmare, a pierdut doar 15%. Astăzi am rulat pe el un test de baterie, a stat aprins și a simulat activități timp de 2 ore și 30 de minute, timp în care a pierdut 30% din baterie. Mie mi se pare decent, cred că este în linie cu celelalte modele de top. De asemenea, Fast Charging permite încărcarea cu pînă la 83% în 30 de minute de stat la priză, chiar foarte ușor.

USB-Type C este un câștig, nu pentru viteză, ci pentru comoditatea încărcării. Probabil pe viitor, când vom avea peste tot mufe Type-C, va fi și o viteză de transfer vizibil mai rapidă.

LG G5 este clar printre cele mai bune modele din 2016, iar mie conceptul modular mi-a plăcut mult. Să vedem prețul de lansare, se vorbește că ar fi pe la 600 de euro, dacă se confirmă, va fi un hit, fiind ca nivel sub toți competitorii. Telefonul va fi disponibil la Orange din 21 aprilie, revin cu toate detaliile privind oferta.

Acesorii pentru LG G5

Ca la orice flagship, dacă investiți atâția bani într-un dispozitiv, este bine să îl protejezi. LG G5 nu rezistă nici la căderi, nici la apă, nici la praf, deci este ideal să folosiți o folie de plastic pe ecran, o husă flipcover sau smart, chestii care îl protejează suplimentar. Apoi, când vă plictisiți de telefon, îl puteți vinde foarte ușor dacă nu este lovit, zgâriat. Eu am testat mai multe huse de la MobileDirect, vi le împărtășesc și vouă. Cel mai tare îmi place husa din piele, dar sunt foarte utile și cele rezistente de la Verus.

Galerie foto