Întrebare generală pentru fotografi și pasionați de fotografie: sunt două camere foto (două lentile / doi senzori) mai bune decât una singură într-un smartphone? Testez LG G5 în cadrul Orange Smartphone Testers și sud-coreenii au inclus două lentile de data asta.

Poze cu lentila de 78 de grade sunt în stânga, cele cu 135 de grade în dreapta. Imensă diferența.

Am pus întrebarea unor fotografi profesioniști, dar vă îndemn și pe voi să vă dați cu părerea, sunt curios dacă în realitate nu se rezolvă problema mai simplu cu lentilele alea care se atașează suplimentar? Chiar era nevoie de încă un senzor, încă o lentilă pe spate?

LG spune așa: o lentilă are unghi de 78 de grade și un senzor de 16 megapixeli, pentru a capta imagini normale. A doua lentilă are 135 de grade și un senzor de 8 megapixeli. În cadrul modului de fotografie Popout (foto mai jos) se pot combina imaginile celor două camere foto într-una singură. O să vă dau exemple. Camera cu lentila de 135 de grade cuprinde imagini de 1.7 ori mai largi decât cea normală, iar la câpul vizual normal adaugă 15 grade, pentru panorame și clădiri interesante. De asemenea este camera perfectă pentru a fotografia grupuri.

0013
LG G5 Pop-out mode

Click pe poză pentru mărire!
Pozele separat sunt aici:

Întrebarea este interesantă și pentru că LG a adoptat un design modular, iar unul dintre aceste module este chiar LG Cam Plus, care adaugă baterie și creează un fel de grip pentru camera foto. Are 1200mAh, buton pentru fotografiere, buton de video și rotiță de zoom. Pentru mutarea bateriei trebuie să închizi complet telefonul și să aștepți repornirea, dar pornește destul de rapid.

Demonstrație cu LG Cam Plus aici:


De asemenea, există LG Cam 360, o cameră duală pentru video 360 (sau VR) realizat direct cu telefonul.

Ce spun fotografii

Am trecut răspunsurile lor în ordinea în care au venit pe mail.

Cristian Șuțu, sutu.ro:

Nu văd nici o problemă în folosirea acestei tehnologii. Dar nu mă pot pronunța cu privire la ce se poate obține dintr-un smartphone cu Dual Camera. Pentru că nu l-am avut în mînă. Din cîte înțeleg eu, Dual Camera e un trend în fotografia smartphone. Ce se urmărește este, cred, obținerea unor imagini mai clare și mai luminoase. Depinde foarte mult însă de ce lentile sunt, cum sunt ele dispuse, ce senzor avem. Senzorul – ăsta eu cred că e cel mai important. Pe de altă parte, tehnologia Dual Camera nu e nouă. Nu știu dacă știți, dar tehnologia filmării 3D, care are aproape 100 de ani vechime, e bazată tot pe principiul filmării cu două camere.

Călin Stan, clubulfoto.com:

LG G5 este, fără îndoială, primul smartphone care aduce cu adevărat în atenția noastră conceptul de cameră foto duală (dual cameră), implementând-ul într-un mod inedit. Cele două camere, similare din punct de vedere al senzorului, au de fapt două obiective diferite, cu distante focale diferite (cu unghiuri de cuprindere de 135 și, respectiv, 78 de grade). Ceea ce, din punctul meu de vedere, reprezintă principalul atuu: este primul smartphone care nu se mai bazează pe zoom-ul digital ci vine cu o variantă de (să-i zicem…) “zoom optic” fără a integra pe spatele aparatului un obiectiv mare și voluminos (vezi modelele concurenței). Iar dacă posibilitatea de folosi un zoom optic nu te convinge, cameră principală a lui G5 este, conform producătorului, cea mai “wide” de pe un smartphone actual. Asta înseamnă că, în practică, vei putea face fotografii în casă, într-un muzeu, sau în orice spațiu închis, cuprinzând în cadru întreagă cameră. Iar dacă vorbim de peisaje… ei bine, acolo LG G5 ar trebui să exceleze. Cu unghiul de cuprindere larg, de 135 de grade, panoramic, vei putea face fotografii de peisaj care chiar vor ieși în evidență, datorită câmpului vizual extins. Așadar, două caracteristici descriu cel mai bine modulul dual cameră al lui LG G5: zoom și unghiul mare de cuprindere. Două caracteristici complementare, utile pentru orice pasionat de fotografie. Ce ți-ai putea dori mai mult?

Alin Popescu, http://www.allinpopescu.ro:

La fel cum am spus și în cazul competiției, am spus un singur lucru: “marketing, mult marketing”.
Acum de la tine am aflat despre LG G5 (nu urmăresc prea tare arenă Android, fiind un Apple ușer “arogant”). Ăștia au inventat altceva, focale diferite. Ideea nu e rea, pentru că elimină zoom-ul din obiectivul și așa minuscul.
Dar întrebarea rămâne. Chiar avem nevoie? Adică utilizatorul obișnuit habar nu are de toate funcțiile asta: vrea să apese un buton și să iasă o poză bună. Va cumpăra telefonul pentru că are două camere în loc de una? Cu siguranță da, că e mai bun sigur. Deci marketingul funcționează 🙂

Din punctul meu de vedere, ca fotograf “de meserie” nu mă deranjează prea tare toate inovațiile astea, ba chiar le găsesc utile pentru că stimulează concurență și evoluția tehnologică. Eu aș folosi la cu totul alteceva astea două camere (poate e folosit deja, dar nu știu). Aș genera niște imagini pseudo-3D fantastice (e nevoie de un mic unghi diferență între camere, exact ca ochii umani), aș folosi pentru refocalizari (asta știu că e folosit), aș avea un focus mai precis din cauza de două obiective care măsoară distante din unghiuri diferite, etc. Deci per total nu e rău cu două camere, însă trebuie pusă întrebarea dacă prețul plătit pentru ele merită: atât cash la achiziție, cât și din punct de vedere al resurselor consumate, baterie și altele.
Nu sunt împotrivă, doar că încă nu sunt convins 🙂

Simion Buia, academiadefotografie.ro:

Telefonul – ca aparat de fotografiat – este încă departe de a fi un reprezentant serios în redarea pixelilor, în primul rând datorită senzorului minuscul, cât o unghie. Acest senzor “este încărcat” cu milioane de pixeli, care datorită densității sunt foarte mici, și astfel nu pot reda fidel culorile obiectului/subiectului fotografiat, marea problemă apărând când o imagine realizată cu telefonul se dorește editată/postprocesată, respectiv printată. Printurile ies “șterse”, fără caracter, trăsăturile feței în cazul portretelor sunt “înfrumusețate” automat și datorită filtrelor automate de editare din telefon, care în cele mai multe cazuri alterează imaginea.

Bref: senzorii trebuie să fie mai mari, la fel și pixelii, pentru că telefonul să devină un posibil partener pentru fotograful (amator sau nu) care dorește să redea imagini realiste. Părerea mea este că un senzor de 1 inch cu maxim 6 megapixeli ar fi ideal și arhisuficient pentru un telefon mobil și realizarea unui print format A3.

Încă ceva important: majoritatea telefoanelor nu pot fi ținute bine și stabil în mână atunci când le utilizăm la fotografiat sau filmat. Pentru această există între timp nenumărate accesorii mai mult sau mai puțin utile, cum ar fu și acea “tijă” care se poate prelungi, însă telefonul stă foarte instabil în acel sistem. Ideal ar fi să existe, precum la aparatele foto, posibilitatea de a înșuruba un mic trepied sau monopied de mână, extinzând astfel utilitatea și manevrabilitatea în siguranță a telefonului, pe post de apărat foto/video.

Referitor la LG G5, cu cele 2 camere/lentile/senzori și un unghi mai mare de vedere/fotografiere/filmare – este cu certitudine ceva nou în lumea telefonaelor, dar din punct de vedere al calității rămâne doar o amăgire în comparație cu sistemul “clasic” al aparatelor de fotografiat. Totuși, acest feature este binevenit pentru fotografii de party și selfie, iar faptul că una din camere (16 MP) are focală de f1.8 este de aplaudat, acest lucru garantând realizarea unei expuneri acceptabile în condiții de lumina insuficientă (semiîntuneric). La telefoanele care fotografiază foarte important e timpul și precizia de focalizare, recunoașterea feței și redarea fidelă a culorii. Faptul că ecranul este HD, sau amoled, ori curbat-este doar un moft estetic, nu influențează calitatea fotografiei/filmului. Ba mai mult, cu cât redarea este “mai frumoasă” pe telefonul nostru nou, cu atât trebuie să ne punem întrebarea dacă acel film sau poză se vede la fel și pe dispozitivele altora?

Personal, în calitate de trainer la Academia de Fotografie-utilizez deseori telefonul mobil pentru a arată cursanților cum să încadreze subiectul. E facil să compui imaginea pe display-ul telefonului, să utilizezi focusul selectiv, zoom-ul dacă e cazul-și într-o secundă să ai o fotografie pe care o pot oferi că imagine-pilot cursanților, spre înțelege și subiect de discuție.
LG G5 este un pas înainte, că orice provocare tehnologică pozitivă!

Alex Maxilu, pagina Facebook:

Întotdeauna voi prefera un 85mm, 1.4 oricărei încercări de telefon cu cameră… În momentul în care obiectivul mai sus amintit va putea fi înlocuit de o cameră de telefon, atunci voi spune da, am intrat în altă era, așadar… să ne adaptăm. Până atunci, lumină bună dragilor!

Vă aștept și pe voi cu păreri pe tema asta, sunt două camere mai bune? Sunt binevenite pentru utilizator?