În plimbările prin țară am avut la noi trei tipuri diferite de GPS-uri. Cel integrat în telefon, cel integrat în mașină și dispozitive vândute de producătorii specializați. Pot să vă spun că navigatorul din iPhone și aplicațiile GPS se descurcă ok. Găsesc adresa (aproape totdeauna), găsesc rutele (aproape ok). GPS-ul de mașină are mai puține străzi în baza de date. Dar merge și el. Totuși, dacă vrei navigație precisă, ai nevoie de un sistem mai avansat.

GPS Mio Spirit 680
GPS Mio Spirit 680

Mio Spirit 680

De data asta, am avut în geantă un GPS de la Mio, Spirit 680. Vroiam unul cu ecran mai mare, de 7 inchi, dar s-a nimerit să iau la teste unul cu display de 5 inchi și un design destul de clasic, gros și nu tocmai ușor. Dar GPS-ul celor de la Mio nu s-a făcut de râs.

Navigarea cu Google Maps pe telefon este în general facilă, dar ai două probleme. Odată, sunt intersecții care nu sunt corect înregistrate și te pot induce în eroare, pare că trebuie să faci stânga, dar de fapt este un pod și trebuie să întorci pe sub el făcând dreapta pe sub el pînă ajungi în stânga. Apoi sunt mici desincronizări – arată că mai ai de mers pînă la destinație, apoi indicatorul sare brusc dincolo – ai trecut de ea, dar poziția nu s-a actualizat în timp util.

Probleme de genul ăsta nu ai cu GPS-ul dedicat. Oricât urăsc vocea și anunțurile vocale idioate, este foarte util să știi că urmează să cotești peste o anumită distanță, la prima sau la a doua și tot așa. Cum să ieși din sensul giratoriu, pe ce bandă să te înscrii, pentru că altfel dai de sens obligatoriu în partea unde nu vrei să mergi. Te ajută. Chiar și chestia cu limita de viteză uneori te ajută.

Străzile și intersecțiile sunt mult mai bine realizate pe un GPS dedicat. Pe Mio Spirit 680 poți alege să afișeze hărțile 3D ca să ai și mai multă siguranță. De ce să treci prin orașe străine stresat? Sau cu telefonul mereu în mână? De ce să nu conduci relaxat?

Sigur, e enervant să ai grijă și de un GPS și uneori suportul lui pe parbriz poate fi enervant. Dar nu e obligatoriu să-l ții acolo. Nu e obligatoriu să te uiți mereu la hartă. De asemenea, nu e nevoie să urmezi ruta semnalată de el. Dacă nu ești atent și alegi cel mai scurt drum te poate băga pe drumuri județene. Sau dacă alegi drumurile fără taxe te poate duce cine știe pe unde. Dar poți merge pe drumul tău înainte și recalculează ruta imediat.

În orice caz, cel puțin deocamdată e bine să ai un sistem GPS dedicat în mașină, pentru a vedea toate opțiunile pe care le ai. Ajută 🙂

Mio oferă pentru Spirit 680 și actualizări gratuite ale hărților timp de doi ani.

Galerie foto

[nggallery id=370]