LG Nexus 5X continuă seria terminalelor Google, aduce cel mai nou Android și are dotări hardware bune, dar mie personal mi se pare relativ scump. Am fost fan al seriei Nexus, de la primul One și pînă acum, pentru că este modelul care în mod tradițional aducea performanță la prețuri mai  bune decât marile branduri.

LG Nexus 5X
LG Nexus 5X

Pro și contra LG Nexus 5X

Mi-a plăcut foarte mult:
– design-ul clasic, decent, fără înflorituri;
– Android 6.0 Marshmallow;
– dotări decente, performanță medie și o autonomie ok;
– camera foto bună;

Rămâne de discutat:
– prețul este relativ mare;
– aș fi mizat pe o performanță mai mare;
– cablul USB Type-C nu are adaptor pentru laptop/desktop/OTG și altele;

Experiența cu LG Nexus 5X

Este într-adevăr un terminal care continuă seria LG Nexus 4, Nexus 5 și acum 5X. Are aproximativ același format și păstrează oarecum aspectul, fără a avea margini rotunjite sau ascuțite. Deși LG folosește la propriile flagship-uri o serie întreagă de inovații de design și format, aici au păstrat modelul Nexus simplu și cu un design clasic, care sunt sigur că are fanii săi. Inginerii de la Google par să fi lucrat și la design-ul noului OS, arată bine, logo-urile sunt mai clare, mai curate, totul se mișcă ok. Doar că nu am văzut o creștere de performanță sau de autonomie. Da, arată bine, dar nevoile reale ale utilizatorilor sunt altele.

Ecranul mi s-a părut ok. În competiție cu flagship-urile pierde, fiind un ecran de 5.2 inch Full HD, dar știți cum e, practic, vizual nu percepi toate diferențele. Pe de altă parte, având dotări mai slabe, ar trebui să fie cu mult mai ieftin, discutăm asta mai pe larg ulterior. Procesorul este Snapdragon 808, modelul hexa-core cu patru nuclee la 1.44 GHz, Cortex-A53 și dual-core la 1,82GHz, Cortex-A72. Performanța este mediocră, scorurile sunt inferioare lui HTC One M9 sau Galaxy S5 de anul trecut, dar sigur, sunt performanțe peste nivelul terminalelor foarte ieftine. Acceleratorul grafic este Adreno 418, iar terminalul are doar 2GB de RAM. Are stocare de 16 sau 32GB, iar LG și Google au eliminat de asemenea cardurile de memorie microSD, la fel ca Samsung sau Apple. Dacă aveți nevoie de stocare, alegeți un alt model.

Bateria integrată este de 2.700 mAh, iar telefonul nu este deloc subțirel. Mi-a plăcut camera foto, cred că în general terminalele Nexus au camere foto peste medie, iar cea de la LG Nexus 5X nu face excepție. Camera de pe spate are senzor de 12,3 megapixeli, iar cea frontală este de 5 megapixeli, suficient pentru a avea rezultate bune. Filmarea este în continuare destul de tremurată dacă nu folosiți vreun  accesoriu de stabilizare.

Meniurile sunt simple și intuitive și, cum spuneam, arată bine. Dar este la fel de adevărat că arăta bine și Android 5.0. Sunt schimbări, dar nu neapărat mari, semnificative. Temele se puteau schimba oricum, deci grafica reprezintă pentru mine ultima parte la care ar fi trebuit să lucreze Google. Noutatea ar fi senzorul de amprentă, implementat pentru a pregăti calea Android Pay, sistemul de plăți care va necesita o securiatate mai puternică. Totuși, senzorul este pe spate și trebuie să folosești degetul arătător pentru deblocare, altfel este incomod de utilizat. Dacă la iPhone ai senzor pe față, utilizezi degetul mare pentru deblocare, dar la Nexus este oarecum diferit.

LG Nexus 5X (16)

Despre prețul Nexus 5X

Prețul din România este deseori diferit de cel anunțat internațional și sunt diverși factori de luat în calcul. Taxe de transport, taxe vamale, adaosuri ale magazinelor. Cum spuneam, LG Nexus 5X este anunțat de Google la 380 de dolari, ar fi vreo 1600 de lei și un preț excelent. Dar cu taxe și profituri, telefonul ajunge la noi să coste 2.200 de lei, un preț mare. De exemplu, un Xiaomi Mi4, cu dotări relativ similare, ajunge să coste la noi 1860 de lei. Cei care sunt atenți la preț, vor alege un terminal chinezesc. Cei care sunt atenți la detalii tehnice, precum actualizările Android, vor alege totuși un Nexus. Rămâne să testez și versiunea Nexus 6P ca să-mi fac o opinie privind seria Google. Oricum, față de terminalele flagship ale competiției, prețurile sunt bune. Samsung și HTC au modele mai scumpe, la fel și Apple sau Sony, iar anul ăsta chiar și Huawei are modele mai scumpe. Pe de altă parte însă, LG G4 are un preț de 2.000 de lei, iar eu de exemplu l-aș alege înaintea versiunii Nexus. Dar depinde și de gusturi. Ai de asemenea iPhone 5S, Huawei P8 sau Galaxy A8 la un preț mai mic, deci cu siguranță ai ce să alegi. Concluzia mea este că nu poți alege Nexus 5x pentru preț.

Performanțele Nexus 5X

Am repetat testele de mai multe ori, cu alimentarea pornită sau fără, dar rezultatele sunt aceleași. Procesorul este unul limitat, nu e vorba că ar fi slab, dar nu se ridică la nivelul concurenților. În clasamentul performanțelor Antutu este fix la jumătate… dacă modelele de top Samsung ajung la 78.000 de puncte, Nexus 5X ajunge la 40.000. Este sub HTC One M9 sau LG Flex 2, sub Galaxy S5, Note 4 sau alte terminale de anul trecut. Dar este peste HTC One M8, peste Note 3, OnePlus One sau Oneplus 2. Am rulat și alte teste de performanță, precum Vellamo de la Qualcomm, Passmark sau 3D Mark. Cu aceleași rezultate, respectiv jumătatea clasamentului sau, ca să fiu mai precis este în prima treime a clasamentului, dar spre finalul primei treimi.

Accesorii pentru Nexus 5X

De câte ori cumpărați un terminal nou, indiferent că este mai ieftin sau foarte scump, încercați să îl protejați cu ajutorul accesoriilor. Nu vorbesc aici despre accesorii pentru fotografie sau pentru video, ele există și sunt o categorie aparte, nici despre accesorii pentru mașină. Doar despre huse și carcase de protecție, oferite la test de MobileDirect. Chiar dacă da, uneori îngreunează telefonul și poate îl fac un pic mai greu decât ar fi normal, carcasele, husele și foliile au un rol foarte important. În primul rând, evitați cea mai veche problemă a terminalelor touchscreen – ele cad cu ecranul în jos și sticla se sparge. Chiar și un bumper simplu dacă are marginile smart poate evita această situație și poate salva ecranul. Foliile de protecție vă asigură că ecranul nu se va zgâria deloc, chiar dacă vă cade, de exemplu, pe pietriș, iar unele pietricele ajung să atingă ecranul. Husele vă asigură că nu se zgârie pe laterale, că zonele mai sensibile sunt ferite de impact. Eu acum sunt fan Verus, o marcă cunoscută pentru accesorii, folosesc la iPhone o husă de la ei care arată excelent și îl protejează foarte bine. Am avut pentru Nexus 5X o husă Verus și de asemenea s-a potrivit foarte bine. De asemenea, am mai testat o husă simplă de silicon, care protejează telefonul fără să îl îngreuneze sau să îl facă mai gros decât este. Există și alte variante.

Concluzii generale

LG Nexus 5X este un smartphone care continuă cu bine o tradiție a terminalelor de acest gen, fiind practic a treia generație. Pentru cei care au folosit terminale Nexus este cu siguranță un pas înainte, o evoluție naturală, dar pentru cei obișnuiți cu terminale de top, alegerea e dificilă. Trebuie pus în balanță faptul că aduce Android 6.0 și va avea totdeauna actualizările la noile versiuni ale sistemului de operare Google, cel puțin în primii ani, când va putea rula sistemul. Experiența din interfață este excelentă și nu ai ce să-i reproșezi. Diferențele față de flagship-uri se vor vedea doar la anumite jocuri video cu grafică intensă sau alte aplicații solicitante pentru telefon, pe care în general nu le folosește toată lumea.
Cert este că marii producători au o problemă tot mai mare: terminalele din China, care sunt din ce în ce mai puternice și tot mai accesibile prin comparație cu aceste vârfuri de gamă. Deocamdată brandurile mari rezistă cu greu concurenței. Să vedem cum va evolua industria pe viitor.

Galerie foto