Nokia 7 Plus este un terminal de nivel mediu (midrange) cu preț foarte bun, iar testele arată că este o alternativă bună la telefoanele scumpe. Am reușit să și filmez cu el, dați play și vă aștept cu întrebări privind acest model. Este disponibil acum la eMAG la .

Pro și contra Nokia 7 Plus

Atuurile acestui model sunt clare:
– cel mai bun procesor midrange, Snapdragon 660;
– ecran de calitate bună;
– baterie mare;
– cameră foto decentă;
– preț accesibil;

Rămâne de discutat:
– aplicația de cameră e Nokia și se vede / nu poți pune Google Camera;
– modele concurente la preț mai bun;
– format mare, incomod în buzunar;

Găsiți mai multe despre model pe site-ul Nokia, specificații complete pe GSMArena.

Experiența cu acest model

Relansarea HMD Global de anul trecut a fost spectaculoasă și neașteptată și cu ajutorul unor modele simple și accesibile, brandul Nokia a reușit să reînvie chiar dacă este o firmă nouă. HMD Global a reușit să facă în 12 luni ceea ce Nokia originală și apoi Microsoft nu a reușit în cinci ani, cu alte cuvinte să lanseze produse care sunt căutate pe piață, se vând bine și lumea discută din nou despre Nokia. Varianta cu Android ar fi salvat Nokia, nu ar fi fost necesară nicio vânzare a companiei și acum ar fi concurat Samsung și Huawei. Dar din fericire pentru brandul finlandez au încă timp.

Relansarea Nokia a ținut mult de primele terminale, iar compania a lansat anul trecut în China modelul Nokia 6 care a fost foarte îndrăgit. Apoi au venit cu Nokia 7, Nokia 8 ca vârf de gamă, iar anul acesta au inovat iar. Nu au lansat modele identice, cu numele 2018. Nokia 6 2018 diferă de primul și este mai bun, Nokia 7 Plus este un super-telefon, iar Nokia 8 Sirocco este un vârf de gamă care merită banii. Eu sunt curios ce terminale noi vor lansa, dacă se confirmă zvonurile despre Nokia 9, despre Nokia X și alte terminale similare, modele puternice, care ar repune din nou Nokia în topul brandurilor mobile. Și cred că vor fi lansate anul acesta.

Nokia 7 Plus are avantajul de a fi foarte echilibrat. Are dotări bune, design premium, ecran foarte mare, procesor bun, dotări hardware peste medie și un preț foarte bun. Comparat cu toate modelele testate anul acesta este cel mai aproape de Galaxy A8 (2018). Are un procesor foarte bun, Snapdragon 660, cea mai bună alternativă la 845 prin raportul calitate/preț. Procesorul este octa-core și are 4 nuclee de performanță și 4 economice. Vorbim despre hardware mai jos.

Terminalul vine cu tehnologie dual-SIM, dar cardul de memorie microSD se poate pune doar pe unul dintre SIM-uri, deci pierde din funcționalitate ca multe alte telefoane. Camera foto de pe spate este duală cu 12+13 megapixeli, optică Zeiss, efect de zoom optic și blur pe fundal, o cameră destul de bună. Discutăm și despre ea separat. Camera frontală are un senzor de 16 megapixeli. Tehnologia permite utilizarea simultană a camerelor de pe față/spate, dar din păcate în loc să le suprapună sau să facă un alt efect, camera creează două imagini pătrate pe care le lipește la mijloc reieșind o poză pe formatul ecranului 18:9. E interesantă funcția, dar nu este wow. Cea ce numesc ei “bothie” pentru că folosiți ambele camere.

Bateria este mare, 3.800 mAh, poate cea mai mare de pe un telefon midrange. Din păcate testele de autonomie au eșuat de mai multe ori la rând. O dată știu sigur că a mers testul peste 12 ore, ar fi fost un record de autonomie, dar nu s-a finalizat și nu am datele, nici timpul să mai repet iar testul. Are o autonomie peste medie, asta trebuie să fiți siguri, va trece o zi de lucru în utilizarea normală.

Senzorul de amprentă este bun și merge extrem de repede. Interfața curată de Android este de apreciat și contribuie și ea la viteză de asemenea. Îmi place că au menținut mufa de căști 3.5 mm jack, că au Bluetooth 5.0 – se pot conecta simultan două căști fără fire și are și radio FM. Comparat cu orice modele mai vechi sau modele care oferă procesoare lente, este prima alegere. Singura problemă reală este că are un format măricel, genul paletă de ping-pong, în timp de rivalii au găsit soluții ca telefonul să arate mai subțirel, mai comod de ținut în mână.

Performanță hardware și autonomie

Procesorul Snapdragon 660 are 8 nuclee cu tehnologia nouă Kryo 260. Sunt patru nuclee Cortex-A73 modificate, care ating 2.2GHz, plus alte patru nuclee economice, bazate pe Cortex-A53, dar modificate, la 1.6GHz. Practic, este peste procesorul Exynos 7885 de la Galaxy A8 (2018), peste procesoarele ieftine gen 630, 636, 430, 436, peste procesoarele Mediatek aproape cap-coadă, peste modelele Exynos accesibile. Cred că scorurile sunt comparabile cu Snapdragon 821, cu generația Exynos 8890 de la Galaxy S7 / Note 7. Este aproape ca design și arhitectură de Kirin 960, procesorul Huawei de la Mate 9 / P10.

Procesorul este realizat pe 14 nanometri, ceea ce îl face și eficient, iar ca accelerator grafic au pus Adreno 512 GPU. Include procesor de imagine dedicat (Spectra IPS), WiFi 2xMiMo (876 Mbps), modem LTE cu 600Mbps download și 150Mbps upload și multe altele. Scorurile din testele de performanță de mai jos vă ajută să faceți câteva comparații. Are un scor foarte bun în Antutu, peste 140.000 de puncte, dar și în alte teste.

Camera foto și “bothie”

Camera foto de pe spate nu este nouă, are doi senzori de 12 megapixeli și 13 megapixeli, primul cu o lentilă f/1.8, echivalent 25mm, cu pixelii de mari dimensiuni – 1.4µm. A doua cameră are o lentilă cu f/2.6, cu zoom optic 2x și pixeli de 1.0µm. Optica este Carl Zeiss, iar partea de software pare să meargă foarte bine. Camera filmează totuși 4K, rezoluția maximă este UHD 2160p, iar frontala filmează Full HD. S-a descurcat bine în imaginile peisaj sau macro, mai slab pe lumină puțină, dar decent.

HMD Global pare să fi instalat o aplicație proprie de cameră, ceea ce merge împotriva lor de data asta. Promisiunea cu Android curat trebuia ținută pînă la capăt. De asemenea, căutând Google Camera, ea nu poate fi descărcată oficial de pe Google Play, nu este disponibilă pentru acest terminal. Am căutat apk-ul să o instalez și nu merge nici așa, se oprește automat. Nici Pixel Launcher nu e disponibil. O greșeală pentru HMD, iar rezultatele se văd. Alte aplicații foto se pot pune, dar niciuna nu are tehnologiile Google Camera pentru a realiza imagini mai bune. Nici Inteligență Artificială.

Cam așa arată un bothie:

Click pe imagini pentru mărire… Alte fotografii cu telefonul:

Concluzii

Nokia 7 Plus este cel mai bun midrange care poate fi cumpărat sub 2000 de lei la ora actuală. Desigur, puteți alege un smartphone care acum ceva vreme era flagship, având tehnologiile de anul trecut sau de acum doi ani, dar se simte diferența chiar dacă totul va merge bine. Procesorul Nokia 7 Plus este chiar puternic, iar Android curat este rapid și stabil. Dacă n-ar fi fost incidentul cu camera ar fi avut toate recomandările. Dar dincolo de asta, este un model bun, care merită cumpărat.

P.S. Dacă v-a plăcut, este disponibil acum la eMAG la .

Galerie foto