Nokia 8 review: este pe finalul anului 2017 una dintre cele mai bune alegeri pentru cei care își schimbă telefonul și nu vor să plătească foarte mult pentru un flagship foarte cunoscut. Telefonul are dotări de top, se comportă bine în orice situație și are prețul de 2.500 de lei (chiar 2.200-2.300 lei la ofertă), preț la care găsești cu greu un alt telefon mai bun.

Puteți descoperi mai multe pe pagina Nokia România și dacă vă place puteți cumpăra acest telefon pe link-ul meu Profitshare.

Pro și contra Nokia 8

Mi-a plăcut foarte mult:
– dotările alese pentru acest model și colaborarea cu Carl Zeiss;
– faptul că au adoptat un preț realist, bun;
– este plăcut de utilizat și stă bine în mână;
– performanțe bune;
– camera foto ok;
– autonomie ok;

Rămâne de discutat:
– nu are design modern, cu margini subțiri și format nou;
– concurează cu Huawei P10, Xiaomi Mi6, iar alegerea poate fi extrem de grea;

Experiența cu flagship-ul finlandez

Rămân la părerea emisă la prima întâlnire cu acest model. Nokia 8 este un telefon foarte bun, dar ratează trendurile momentului, nu are design modern, îi lipsește personalitatea. Telefoanele momentului au acel ecran superb, fără butoane, cu margini subțiri sau chiar curbate, lăsând conținutul să fie vizibil imediat. Telefonul nu este rău, este doar lipsit de un design proeminent, nu seamănă nici cu Lumia, nici cu modelele Nokia dianinte de smartphone, nici cu altceva.

Ecranul Nokia 8 este de 5.3 inch WQHD (2560×1440 pixeli) foarte ok, iar primul lucru pe care îl observi este Android curat. Vine cu platforma la versiunea 7.1.1, dar deja au existat discuții că va primi actualizare la Android 8.0 Oreo când acesta va fi gata. Este un model bine dotat hardware, nu cred că va avea probleme. Are Snapgradon 835, cu 4GB de RAM, cu 64GB de stocare internă și cu o cameră foto duală Carl Zeiss. Există o variantă Nokia 8 cu 6GB de RAM și 128GB de stocare, care este mai scumpă. Nu lipsește nici cardul de memorie microSD, dar folosesc sistemul specific chinezilor, telefonul este dual-SIM, dar dacă vrei card, folosești unul din SIM-uri.

Telefonul Nokia 8 are un body realizat din aluminiu, este subțirel și stă foarte plăcut în mână. Bateria este destul de mare, 3090 mAh, având avantajul Android-ului curat, cred că autonomia va fi bună. Experiența asta oferită de Android era înainte disponibilă doar pe telefoanele Nexus / Pixel, iar părerea mea sinceră este că este un avantaj față de cei care dezvoltă propriile interfețe. Chiar dacă e design făcut de oamenii Google, arată mai curat și fiecare opțiune este mai ușor de accesat, fără să aibă tot felul de floricele și culori bombastice, aplicații instalate aiurea și meniuri schimbate. Înțeleg că marii producători vor să „se diferențieze” și vor să țină utilizatorii captivi – pentru unii, dacă se obișnuiesc cu o interfață este greu să schimbe apoi. Dar în practică, aceste dezvoltări mai mult dăunează utilizatorului final. Deci, o bilă albă pentru Nokia.

În cadrul acestui review Nokia 8 am testat și performanța și autonomia și camera foto, găsiți mai jos detalii despre asta. Una-peste alta, cred că este un telefon care merită luat în calcul pentru achiziție. Onest, fără promisiuni false, de încredere și foarte capabil.

Performanța Nokia 8

Având procesorul Qualcomm Snapdragon 836 cu 4GB de RAM, scorurile din teste sunt foarte bune. Sunt foarte multe terminale care ajung cu scoruri de performanță relativ similare în topurile Antutu, Geekbench, 3D Mark sau altele. Chiar dacă diferă scorurile, cifrele sunt foarte apropiate. Este la nivel cu S8, cu HTC U11, cu LG G6. Deja au apărut terminale cu scoruri ușor mai mari pentru că Huawei a lansat Kirin 970 împreună cu Mate 10 și Apple are un nou procesor pe modelele 8 și X, ambele fiind mai performante. Totuși, trebuie să revin, scorul Nokia 8 este mult peste alte modele care vin și ele la prețul de peste 2000 de lei, dar au procesoare slabe, fie nu au RAM, fie sunt generații mai vechi.

Am pus la test și autonomia terminalului, care nu este însă nici slabă, dar nici foarte mare. A ieșit 8 ore și 40 de minute de utilizare cu ecranul aprins. În mod normal, nimeni nu ține telefonul cu ecranul aprins atâta timp. Doar dacă mergi cu autobuzul, cu metroul, cu avion sau tren, atunci ții mai mult ecranul aprins. Dar în utilizare normală este un scor bun și cred că putem vorbi de o zi normală de muncă fără probleme.

Camera foto Carl Zeiss

Camera foto duală Carl Zeiss folosește doi senzori de 13 megapixeli, unul color, realizat de Sony, cu f/2.0, stabilizare optică integrată și pixeli peste medie, de 1.12nm (sub dimensiunea de celor de la Galaxy S8 de exemplu). Al doilea senzor este tot de 13 megapixeli, dar alb-negru, probabil tot Sony, f/2.0. Camera frontală este și ea de 13 megapixeli pentru a face fotografii selfie mai bune.

Nokia 8 nu stă deloc rău la camera foto și testele arată că imaginile realizate sunt foarte bune. Tehnologia Dual-Sight nu va avea vreun impact major, pentru că deși folosește ambele camere simultan, nu creează efecte de 360 de grade sau chestii, doar împarte ecranul în două și dispune două imagini pătrate una lângă alta pe ecran. Așa iese și filmul, tu într-un pătrat și peisajul de vis în alt pătrat. Trebuie lucrat la tehnologie și cred că va avea succes dacă ar putea face Facecam direct din telefon (să te vezi selfie într-un colț al ecranului mare unde se vede peisajul filmat, de exemplu).

Fotografiile realizate au culori bune, nu sunt foarte arse și multe dintre ele sunt foarte bune, dar am și cadre cu prea mult galben sau lumină care vine de sus și nu este preluată corect, creând efecte de halou. Una peste alta este o cameră decentă, nu poți cere foarte mult de la ea. Video nu prea are parte de stabilizare sau dacă există, nu funcționează cum ar trebui, imaginea tremură dacă ții telefonul în mână.

Vă las să vedeți fotografiile, trebuie micșorate din cauza spațiului ocupat, dar în mare vă dați seama cum arată.

Concluzii finale

Nokia 8 este un flagship solid, bine poziționat, cu dotări bune, dar și cu un preț fair. Mă aștept să fie preferat de nostalgicii brandului și de cei care nu vor să plătească foarte mult pentru un telefon de top. În plus, sunt unii stresați de „telefoane chinezești”, care nici astăzi că toate telefoanele moderne sunt făcute în Asia și că diferențele de calitate nu sunt atât de mari. Din punctul meu de vedere, recomand Nokia pentru raportul calitate/preț, iar faptul că folosesc Android curat reprezintă un avantaj. Dacă v-am convins, puteți găsi prețul Nokia 8 la moment și cumpăra acest telefon pe link-ul meu Profitshare.

Galeria foto