Am testat Realme GT 6, un challenger pentru modelele flagship ale momentului, cu un preț foarte atractiv. Telefonul este bine făcut, protejat la apă și praf, bine dotat tehnic, cu performanță bună și autonomie peste medie.
Sumarul articolului:
Pro și contra Realme GT 6
Avantaje:
- performanță și autonomie;
- ecran fără rival;
- senzor foto Sony;
- aspect premium;
- dotări hardware foarte bune;
- preț foarte atractiv;
Dezavantaje:
- se încinge la solicitări mari;
Detalii tehnice Realme GT 6
Ecran: 6.78 inch LTPO AMOLED, 2780x1264px, 120Hz, HDR 10+, Dolby Vision, max 6000 nits
Procesor: Snapdragon 8s Gen 3
GPU: Adreno 735
Memorie: 16 GB RAM DDR5
Stocare: 512 GB UFS 4.0
Camere foto: 50 + 50 + 8 megapixeli
Selfie: 32 megapixeli
Dimensiuni: 162 x 75.1 x 8.6 mm
Greutate: 199 gr
Baterie: 5.500 mAh + 120W
OS: Android 14, Realme UI 5.0
Tehnologii: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.4, NFC, USB Type-C 2.0, IP67
Preț: 3.312,57 lei la data publicării
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Impresii după testare
Seria de terminale premium Realme GT a concurat mereu cu marile modele flagship. Pun procesoare, memorii și stocare de top, dar le lansează la prețuri mai bune. Este adevărat, are șasiul din plastic și spatele telefonului asemenea, de aici reduc o mare parte din costuri și le fac mai ușoare decât concurenții. Dar în același timp rezistența nu este la același nivel.
Ecranul este super, un display AMOLED care poate atinge la nevoie 6.000 de nits, ceva fără competiție. Este un ecran foarte performant, cu 120Hz refresh, dar și tehnologii premium precum Dolby Vision sau HDR10+.
Procesorul este foarte bun. Varianta 8S Gen 3 este similară cu cea de top, dar are frecvențele ușor reduse. Este un cip de 4 nm cu un nucleu principal Cortex-X4 la 3,0 GHz, patru nuclee de performanță la 2,8 GHz și trei nuclee de eficiență la 2,0 GHz. Comparat cu 3,19Ghz pe cel normal. Sau 3,36 GHz pe procesorul for Galaxy. Însă nucleul de putere face o foarte mică diferență în utilizarea reală. De notat totuși că și GPU pare să fie un pic mai lent, așa că per-total scorurile obținute în teste sunt sub nivelul Snapdragon 8 Gen 3. Însă sunt diferențe relativ mici.
Modelul testat a venit în varianta 16GB RAM și 512 GB de stocare UFS4.0. Se mișcă excelent și a obținut scoruri foarte bune în teste. Dar și autonomia a fost surprinzătoare. Îmi place trendul cu bateria de 5.500 mAh. Acești +10% din capacitatea bateriei pot face diferența pe viitor. Telefonul a avut rezultate peste rivali și peste așteptări la testul de baterie. În special cu câteva măsuri de reducere a consumului de energie. Îmi place și faza cu încărcarea 120W, da, peste ceea ce avem pe laptopuri la ora actuală. Știu că poate produce încingere. E bine să fii atent la faze de-astea, dar este foarte util să stai la priză doar 10 minute. Încarcă cam 50% în 10 minute. Mi se pare că pe viitor vor trebui cât mai multe accesorii de gen.
Camerele foto sunt bune. Senzorul principal este de 50 de megapixeli Sony Lytia 808, foarte bun. Imaginile ies clare și având culori vibrante, indiferent de situația întâlnită. Camera telefoto este de 50 de megapixeli. Aveți opțiunea din meniu să faceți poze cu 2X (optic) și 4X (hibrid). Am testat și mai mult, până la 20x maximum, imaginile ies impecabil. Camera de selfie de 32 de megapixeli este ok.
La acest nivel de preț poți opta fie pentru Galaxy S24 compact, varianta de bază 8GB RAM / 128GB de stocare. Fie pentru iPhone 14 tot variată de bază, fie alternative precum Zenfone 9 de anul trecut, iar probabil principalul competitor este Honor 200 Pro.
Teste benchmark
Am rulat pe telefon principalele teste de performanță. Scorul prin Antutu a fost de circa 1,55 milioane de puncte. La Geekbench este similar, cam 2.000 single-core și 5.100 multi-core. Cade un pic sub Snapdragon 8 Gen 3 normal. La ora actuală încep să apară telefoanele cu viitorul Mediatek Dimensity 9300+, care va domina aceste clasamente până apare procesorul Apple A18 și apoi Snapdragon 8 Gen 4 la toamnă.
Autonomia normală, cum vine din fabrică, a fost 16 ore și 46 de minute, mult peste orice flagship Android. Cu ecranul normal (60Hz și culori naturale, rezoluție 1080p), autonomia a urcat la 21 de ore și jumătate, un record pentru telefoanele premium.
Vedeți mai jos scorurile și cifrele obținute prin testele derulate.
Camere foto
Am pus camerele foto la treabă în diverse scenarii. Se descurcă și pe lumină slabă extrem de bine. Asta de obicei se întâmplă cu senzorii Sony. Se descurcă și în contre-jour, dar și la fotografii de tip peisaj sau portret. face zoom 2x sau 4x direct din senzor, dar și zoom digital până la 20x care mi s-a părut incredibil de bun. Camera selfie de 32 de megapixeli se descurcă normal în scenariile obișnuite.
Vedeți mai jos imagini realizate cu telefonul pentru a vă forma o idee.
Accesorii
Chiar dacă pun ei husă în cutie, vă pot recomanda accesorii. De exemplu, ar fi bine să căutați în magazin huse Realme și le folosiți împreună cu foliile de pe ecran. Mi s-a întâmplat să scap telefonul la scurt timp după ce l-am scos din cutie, chiar dacă am promis că am grijă de el.
Marea problemă în Europa este că nu pun încărcătorul în cutie. Telefonul se încarcă cu 120W, așa că vă recomand de pe acum un încărcător 120W.
Concluzii
Realme GT 6 este un flagship adevărat. Un pic sub nivelul modelelor premium de top, dar cu dotări cu siguranță foarte apropiate. Se descurcă excelent în orice situație și vine la un preț mai mult decât atractiv: nu costă nici jumătate cât un smartphone flagship concurent. Eu vă recomand să luați versiunea de top care este mai atractivă momentan (16GB+512GB).