Am testat și Samsung Galaxy A6 (2018), încă o tentativă a sud-coreenilor de a intra în zona terminalelor ieftine. Din păcate A6 este cam slăbuț pentru nivelul de preț dorit, iar A6+ are prea puține avantaje față de versiunea de bază. Totuși, mi-am făcut datoria și am testat acest model de la cap la coadă. Pentru cei pasionați de video puteți vedea testul direct pe Youtube (like & subscribe 😉 ).
Pro și contra Galaxy A6 (2018)
Atuurile acestui model sunt:
– prețul accesibil;
– se descurcă ok în majoritatea situațiilor;
– design ok;
De discutat în continuare:
– performanțe mediocre;
– camere foto slăbuțe;
– autonomie mică;
Experiența cu telefonul
Am testat Samsung A6 (2018) pornind de la impresia foarte bună pe care mi-a făcut-o Galaxy A8 (2018). Cum v-am povestit de 100 de ori anul acesta, Samsung a decis să schimbe seria A3 / A5 / A7 cu modelele noi A4 / A6 / A8. Mă miră doar că A4 nu a fost încă lansat oficial. Sunt curios când va fi lansat și dacă vine la noi. Nu știu încă dacă experimentul Samsung de a schimba acest modele a eșuat sau a fost un succes. Urmează să vedem cum a influențat acest lucru clasamentul celor mai vândute branduri de telefoane.
Totuși, Galaxy A6 (2018) este un model încropit pe genunchi, este practic un Galaxy A3 (2017) refăcut puțin și lansat mai scump. Este adevărat, a crescut ecranul, care este acum de 5.6 inch față de 4.7 inch anul anterior, dar este tot un ecran Super Amoled HD (1480×720 pixeli), măcar au trecut la formatul modern 18.5:9 și telefonul nu mai are acel buton oval de Home.
Pe partea tehnică însă nu sunt foarte multe schimbări. Procesorul este Exynos 7870 Octa, într-adevăr este octa-core, dar nucleele sale modeste (Cortex-A53) abia ating 1.6GHz, în timp ce Huawei la modelele low-end duce nucleele la 2,36 GHz și sunt procesoare ieftine cu 2.1 sau 2.2 GHz. Este clar de cum pui mâna pe telefon că se mișcă greu și o să experimentezi lag din plin. Vestea bună este că are 4GB de RAM și 64GB de stocare, cel puțin din acest punct de vedere nu vei duce lipsă de nimic. Per-total se mișcă mai bine decât A3 la lansare pentru că are mai mult RAM și vine direct cu Android 8.0.
Camera foto de pe spate are un senzor de 16 megapixeli, f/1.7 și capabilă de filmări Full HD destul de bune. Pozele pe soare ies ok, exact cum te-ai aștepta cu un telefon Samsung. Camera frontală pentru selfie are tot 16 megapixeli, dar nu vă așteptați la vreun senzor puternic, este tot micuț și rezultatele se văd.
Bateria integrată este de 3.000 mAh, iar autonomia a ieșit destul de bine. Am rulat mai multe teste de performanță și teste de ecran și audio în clipul video.
Concluzii
Samsung Galaxy A6 (2018) este un model accesibil. Pentru copii sau cei în vârstă este ok, pentru utilizatorii fără pretenții va fi un telefon ok. Dacă vă pasionează jocurile video sau aplicațiile mai intense, gen editare foto sau video, atunci veți avea bătăi de cap cu el. Repet și prețul, este acum la ofertă 1.150 de lei, dar prețurile variază în funcție de campaniile de reduceri și s-ar putea să fie și mai scump. Pentru un utilizator mai avansat, există și variante alternative la acest preț, întrebați în comentarii și vă spun.