Am testat Samsung Galaxy S22 Ultra, cel mai dotat flagship din 2022. Este un super-telefon, are maximum de dotări posibile acum. Însă sunt și niște mici probleme care îl țin pe loc. Actualizările față de generația anterioară sunt mici, diferențele față de Note 20 Ultra sunt reduse. Și ca orice flagship nou este lansat acum la un preț destul de mare.
Pro și contra Samsung Galaxy S22 Ultra
Avantaje:
- display aproape fără rival;
- camere foto fără rival;
- are în premieră ray tracing pentru jocuri video;
- baterie mare cu încărcare rapidă;
- realizare premium, materiale rezistente;
- rezistă la apă și zgârieturi;
Dezavantaje:
- preț foarte mare;
- procesorul este limitat;
- nu are card microSD sau mufă de căști;
Detalii tehnice Samsung Galaxy S22 Ultra
Ecran: 6.8 Dynamic AMOLED 2X, QHD+, 120Hz, HDR10+, 1750 nits
Procesor: Exynos 2200 (4 nm)
GPU: AMD Xclipse 920
Memorie: 8 / 12 GB RAM
Stocare: 128 / 256 / 512 GB
Camera: 108 / 12 / 10 / 10 megapixeli
Selfie: 40 megapixeli
Dimensiuni: 163.3 x 77.9 x 8.9 mm
Greutate: 227 g
Baterie: 5.000 mAh + 45 W
OS: Android 12, One UI 4.1
Tehnologii: IP68, Gorilla Glass Victus+, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, NFC, S Pen
Preț: 6.200 lei
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Impresii după testare
Mă știți pe mine, sunt fan Samsung deocamdată și utilizator de Note 20 Ultra. De-asta asemănarea cu Note mi s-a părut frapantă. Terminalul abia lansat arată de-aproape la fel ca telefonul meu din 2020. Ecranul este similar, slotul de S-Pen este poziționat similar, aproape și spatele seamănă, doar că modulul foto pronunțat este înlocuit acum de o soluție mai elegantă, plus o extra-cameră de zoom optic. Sunt cam la fel de groase și aproape la fel de grele. Interfața seamănă și ai senzația că se mișcă aproape la fel. Samsung a utilizat la seria S22 o soluție recent descoperită care monitorizează procesorul și limitează performanța pentru a preveni încingerea și consumul energiei. Astfel, scorurile în teste au fost relativ reduse și de câteva ori s-au oprit testele înainte de finalizare. Totuși, este de notat că Samsung a promis o actualizare care să rezolve această problemă.
Sunt printre norocoșii care au testat și Galaxy S20 Ultra în 2020, iar apoi anul trecut și Galaxy S21 Ultra. La prima sa ediție, flagship-ul din seria Galaxy S a fost uimitor. Depășea tot ce existase înainte, atât pe seria S, cât și pe Note. Avea un ecran mai mare, camere mai multe, funcții noi. Apoi S21 Ultra a fost o actualizare ok, dar a preluat și S-Pen. Doar că nu era integrat, ci disponibil doar împreună cu o husă. Iar apoi Samsung ne-a surprins de tot renunțând la Note de tot. Chiar nu credeam zvonurile. Eram convins că sunt inventate.
Ei bine, Galaxy S22 Ultra este noul Note. Dar din păcate este în același timp și vechiul Note, pentru că arată la fel. Da, sunt actualizări tehnice la toate capitolele, chiar și S-Pen este mai puternic, mai rapid. Dar impresia pe care ți-o lasă este tot de model mai vechi. Mai ales pentru cei care au văzut alte modele actualizate. Oamenii așteaptă inovații în design, de-asta utilizatorii se extaziază acum când văd Mi 11 Ultra sau Honor Magic 4 Pro, care arată altfel decât telefoanele mai vechi. De-asta Samsung a avut succes cu pliabilele, că arată altfel. Nu mai vrea nimeni același design de-acum doi ani.
Pe partea de camere foto, excelează ca de obicei. Atât prin variația de senzori utilizați cât și prin software. Pentru fotografii speciale și pentru filmări este probabil telefonul anului. Îmi place faptul că ai și cameră cu zoom optic 3x și cameră cu 10x, te poți juca între diverse setări. Camera ultra-wide este foarte bună. Evident, camera principală este excelentă. Nu poți compara senzorul mare, algoritmii Samsung și un ISP de top integrat pe Exynos 2200 cu camera de 108 megapixeli montată pe un telefon ieftin, cu procesor de duzină. Chiar nu se compară. Pe de altă parte, rămâne de văzut dacă nu cumva diferă iar pozele pe S22 cu procesoare Snapdragon.
Autonomia este un subiect delicat. Este mică dacă activezi toate funcțiile acestui adevărat monstru. Abia trece de 10 ore de utilizare cu ecranul pe 1440p, luminozitate mare, procesorul lăsat liber, servicii wireless conectate. Este puțin și te va afecta la drumuri lungi și în vacanțe. Sigur, se rezolvă cu o baterie externă, ca de obicei. Dar principalii rivali tocmai au reușit să scape de baterii externe, cel puțin în utilizarea normală trec lejer ziua. Iar problema asta nu este nouă, vine mai departe de la generație la generație. Iar Samsung nu găsește o soluție reală. După ce va elimina și softul care limitează performanța, autonomia va scădea mai tare.
Teste benchmark
Cum spuneam, majoritatea testelor par afectate de softul de control (throttling). Unele sunt mai mici decât cele de anul trecut. Alteori, când a fost încărcat destul și răcit, atunci a scos ceva scoruri mai mari. Dar rămân sub nivelul Snapdragon 8 Gen 1, sub nivelul Apple, sub nivelul Mediatek Dimensity 9000 și așa mai departe. Ori fanii Samsung au pretenția să aibă performanțe mai bune. Sigur, colaborarea cu AMD este abia la început. Suntem singurii care avem ray tracing pe telefoane. Dar speram ca măcar anul acesta să treacă înaintea Snapdragon. Nu au reușit. Iar câștigă firmele care vând pe piața gri telefoane Samsung cu Snapdragon în ciuda filialei locale care este obligată să vândă modele cu Exynos. Rămâne o greșeală strategică realizarea de modele identice cu procesoare diferite. Sau trebuie aduse toate și să aleagă cumpărătorul.
Autonomia standard abia a trecut de 10 ore. Este peste S20 Ultra, dar cam la același nivel cu S21 Ultra. Cu ecranul FHD+, autonomia doar a trecut puțin de 11 ore. Pentru o prelungire a vieții telefonului este necesar Power Saving, trecerea ecranului pe HD+ și 60Hz, luminozitate redusă, Bluetooth și localizare închise. Și așa abia a depășit 16 ore, deci tot destul de slab. Alte telefoane fac mai bine managementul consumului de energie. Nu poți renunța la toate tehnologiile moderne doar pentru a avea ceva mai multă autonomie.
Vedeți mai jos testele realizate și scoruri obținute.
Camere foto și filmarea
Ca de obicei, camerele foto S22 Ultra sunt peste așteptări. Senzorul principal de 108 megapixeli este mare și bine realizat. Este o ediție nouă a senzorului Isocell HM3, care a fost și pe S21 Ultra. Alt motiv de supărare pentru unii. Însă senzorul a fost îmbunătățit, iar rivalii nu au primit încă HM3, ci folosesc ediții mai vechi.
Pe de altă parte însă, Samsung ar fi trebuit să optimizeze și ceilalți senzori. Adică ultra-wide de 12 megapixeli pare același de la S10+. Ba nu, S10+ avea de 16 megapixeli, o cameră mai avansată. Camerele de zoom sunt de 10 megapixeli. Sigur, ele se descurcă ok, dar senzorul mic combinat cu lentila mică nu dau totdeauna cele mai bune soluții. Rivalii merg pe altă rețetă anul acesta. Avem telefoane cu trei camere de 50 de megapixeli sau combinații cât mai avansate. Sigur, niciun rival nu stă pe-aproape la zoom optic, dar era necesar în opinia mea un senzor mai bun. Fie de 48 megapixeli, fie de 64, nu contează. Doar nu de 10.
La filmare, iarăși, nu prea au rival. Toate camerele foto au stabilizare optică. Filmează iar 8K, dar și 4K la 60fps. O să revin cu un articol dedicat pe tema asta.
Vedeți mai jos imagini realizate cu telefonul. Din mână, fără trepied sau expuneri speciale. Sunt micșorate pentru a le putea urca aici.
Protecție pentru Samsung Galaxy S22 Ultra
În fiecare an, Gorilla Glass aduce o nouă generație care promite că nu se zgârie și nu se crapă ușor. În utilizarea reală însă, cam toate de zgârie. Acum S22 Ultra aduce o nouă sticlă, Victus+, mai rezistentă decât cea de la S21 Ultra. Testele independente confirmă că rezistă foarte bine. Dar folia aplicată pe ecran din fabrică tot se va zgâria rapid. Deja mă stresează foliile de plastic și iau în calcul la următorul telefon să pun sticlă. Găsiți huse și folii Galaxy S22 Ultra pe MobileDirect.
De câte ori vă luați telefon nou, sunt primul care insist să utilizați huse și carcase de protecție. Nu trebuie uitat însă de faptul că Samsung a eliminat încărcătoarele din cutie din rațiuni ecologice. Așa că vă recomand și un încărcător Samsung de data asta, să meargă cu 45W.
Concluzii finale
Samsung Galaxy S22 Ultra este foarte bine dotat și realizat. Este o limuzină a telefoanelor. Are tot ce vrei de la un telefon și nu prea ai ce să-i reproșezi. Însă, trebuie spus că nu aduce atât de multe noutăți față de S21 Ultra de exemplu. Designul este fix identic cu Note 20 Ultra. Doar modului de camere foto mai stilizat. Performanțele sunt deocamdată limitate de un soft care previne încingerea sau epuizarea bateriei. Samsung a promis însă o rezolvare. Camerele foto sunt bune și excelent la filmare. Dar rămâne un telefon scump. Sper să vedem pe viitor produse mai inovatoare și care să fie mai performante decât competiția. Și ar camn fi nevoie de ele cât mai rapid.
Face id și rata de refresh variabila, sunt doar o poveste🤪
Ca să nu mai spunem de senzorul de amprenta, 6 din 10 încercări, ratate!