[Actualizat] Am actualizat acest articol pe 01.06.2015 – textul original fusese publicat pe 3 aprilie 2015. Pînă acum am avut trei ocazii să testez Galaxy S6 Edge și consider că este terminalul anului, cel puțin înainte de lansarea noului iPhone sau Note 5. Am editat paragrafele care erau înainte un pic defazate. Am văzut că se caută informații despre Galaxy S5 Edge, păreri și concluzii. Așa că am decis să actualizez. 
Inițial, Samsung Galaxy S6 Edge a stat la mine doar câteva zile, de aceea am spus din start că review-ul era incomplet. Prima dată am testat un sample pe care nu am putut face root, n-am putut rula testele benchmark și nici n-am avut acces la alte aplicații. Atunci am ales să vă scriu despre experiența cu el la modul general, mai ales că l-am testat și în februarie la lansare. Ulterior, am văzut Galaxy S5 Edge pe Drumul Vinului. Evident, nu doar camera foto am testat-o, ci și autonomia și experiența generală de utilizare. Apoi, Galaxy S6 Edge a ajuns la mine pentru review, am petrecut cu el mai bine de o săptămână. Așa că am completat toate elementele din articol care lipseau.

Samsung Galaxy S6 edge
Samsung Galaxy S6 edge

Pro și contra Galaxy S6 Edge

Mi-a plăcut foarte mult:

– design-ul și realizarea, pentru prima oară cu adevărat premium;
– ecranul foarte bun, luminos, clar;
– foarte subțire, ușor, comod de ținut în mână;
– interfața simplă, ușor de înțeles, fără elemente grafice inutile;
– camera foto foarte bună;

Rămân de discutat:
– autonomia medie (cam 8 ore de utilizare, poți prelungi cu Ultra Power Saving);
– stocarea rămâne limitată, pentru muzica favorită și filme nu e suficient cloud sau streaming;
– evident, prețul;

Experiența cu Galaxy S6 Edge

De cum pui mâna pe acest model înțelegi de ce au vrut sud-coreenii să meargă mai departe cu ecranul curbat de la Note Edge. Atât diminuarea curburii cât și amplasarea ei pe ambele laterale au creat practic un telefon cu un design excepțional. Acum arată într-adevăr ca un smartphone premium, nu ca un experiment de marketing. Cred că la capitolul design îi pot da calificativul de  „cel mai bun smartphone” fără să greșesc prea mult. Fanii iPhone sau cei ai HTC vor contesta asta, oricum ei vor contesta orice aș scrie pozitiv despre Samsung și S6 Edge 🙂 Apropo, atât iPhone 6, cât și design-ul HTC sunt din 2014 … so last year 😉

Da, am citit și eu un val de articole pozitive, care la prima vedere par o campanie de marketing, așa cum ne-am obișnuit. Însă știu că marketingul Samsung a fost prea puțin implicat în asta, din contră, este vorba despre altceva. Este un fenomen pe care l-a descris foarte bine Vali aici, oamenii adoră inovațiile tehnologice și le așteaptă, dar ele nu vin. Giganții industriei se mișcă greu, iar noii competitori n-au greutatea care să impună chestii pe piață. Jurnaliștii și bloggerii tech vor noutăți fenomenale despre care să relateze. Și ele nu există, în schimb, există design-ul S6 Edge care este *WOW*. Logic, urmând acest fenomen, lumea se entuziasmează pe baza design-ului și a ecranului curbat. Sticlă, inserții metalice, ecran foarte bun. Da, le dau dreptate și vă spun, asta este sursa articolelor, entuziasmul. Practic vorbind, modelul clasic este cea mai bună alegere. Dar hei, cine mai cumpără astăzi gadgeturi doar pentru funcții? Achizițiile se fac și pentru design, pentru nouate. Pentru că nu există altceva mai bun sau dacă există nu este cunoscut.

În realitate, Samsung Galaxy S6 Edge este și atât de bun pe cât de arătos este. Momentan este cel mai performant smartphone din 2015, cu siguranță nu este nici un terminal oarecare, este un produs de nișă, dedicat unor *geeks* pasionați să aibă ceva deosebit, chiar dacă acel ceva costă. Sunt curios dacă S6 Edge va fi la fel de vândut precum S6 obișnuit, care nu are ecran curbat și are un design mai clasic, fiind de asemenea cu aproximativ 100 de euro mai ieftin. Sau dacă se întâmplă minunea și S6 Edge se va vinde mai bine.

Sunt convins că pasionații de performanță vor trece în toamnă la Note, sunt convins că fanii Apple vor trece la următorul iPhone, iar cei care caută noutăți vor adopta terminale de la Xiaomi, Oppo și alți producători care acum se fac cunocuți. Dar sună plauzibil că Samsung Galaxy S6 și S6 Edge se vor vinde foarte bine.

Performanțe hardware

Prima oară, mi-am dat seama că modelul este un „sample” după ce am văzut că funcționează perfect, cu excepția testelor de performanță. Am testat fiecare variantă, cu Google Play, cu apk-ul direct, cu root și testare ulterioară. Am șters tot de pe telefon de mai multe ori, dar nu am reușit să scap de restricțiile de securitate, nici cu Knox dezactivat. Am testat peste 30 de aplicații benchmark, una singură s-a instalat, dar nu le putea rula, pentru că necesită conectarea la un site care este blocat. De altfel și forumul XDA și alte resuse de gen au fost inaccesibile.

Dar am reușit ulterior cu un alt model să fac testele de performanță. După ce o vreme scosesem scoruri mici și medii în teste, cu nou S6 Edge am bătut toate rezulttele posibile și am testat mai multe aplicații benchmark, rezultatele fiind clare: S6 Edge este acum peste competiție. Mie în continuare mi-a obținut scoruri peste S6 normal, diferențe de mii de puncte în Antutu. Nu am încercat și cu ele root-ate.

 

Camera foto S6 Edge

Samsung a adăugat acestui model un senzor BSI Cmos de 16 megapixeli, iar lentila F1.9 este acompaniată de un sistem de stabilizare optică a imaginii. În ultima vreme, Samsung a avut unele din cele mai bune camere foto pe terminalele Android, în ciuda diverselor opinii pro și contra ale specialiștilor din domeniu. Deși iPhone 6 Plus rămâne terminalul cu cea mai bună cameră foto la ora actuală, camera Galaxy S6 Edge este una din cele mai bune la nivel global. Vedeți aici și o comparație de camere foto  >>

Am făcut câteva fotografii, comparându-le cu cele făcute cu HTC One M9 sau cu cele făcut cu iPhone 6 Plus. În lumina zilei sau soare, Galaxy S6 Edge are o cameră foto foarte bună. La lumină slabă, unde toate terminalele au probleme, stă binișor. Te descurci cu el pe lumină slabă, am fotografiat Luna și nu iese poza tocmai neagră.

Câteva exemple, mai jos (click pe poză pentru mărire):

 

Huse pentru Galaxy S6 Edge

De câte ori scriu despre terminale de top aproape inevitabil de-a lungul timpului am comentarii de la oameni care au spart ecranul, le-au scăpat în apă sau le-au zgâriat. Reparația poate fi costisitoare, complicată. Vă recomand de fiecare dată huse, folii, accesorii de protecție. Dacă tu ai 3.000/4.000 de lei pentru un telefon, protecția pentru el nu poate costa foarte mult. Fie că dai 100, 200 sau 500 de lei, un astfel de accesoriu te poate scăpa de problemele ulterioare. Iar un smartphone fără zgârieturi se vinde mult mai bine ulterior, când vrei să îl schimbi. Când te-ai hotărât să cumperi generația viitoare. Pentru că, oricât de bun este Galaxy S6 Edge, anul viitor vom avea terminale și mai bune 🙂

Vă recomand ca de obicei huse și accesorii de la MobileDirect. Am testat husa asta originală, care arată excelent și s-a potrivit foarte bine cu telefonul.

 

Concluzii

Samsung Galaxy S6 Edge este unul dintre cele mai interesante terminale smartphone din 2015. După părerea mea are cel mai bun design din 2015. Spun asta pentru că One M9 are același design de anul trecut, neschimbând practic nimic. Merită banii ecranul curbat? În afara unui efect simpatic când urmăriți filme sau fotografii intresante, ecranul curbat este practic inutil. Poți seta niște contacte speciale cu anumite culori și vezi rapid cine te sună după culoarea emisă. O funcție care nu va fi folosită practic de aproape nimeni. Se pot seta niște notificări care se văd pe curbură. Dar se aprinde tot ecranul, nu există nici măcar o husă smart care să lase vizibile doar curbura… Mă rog. Ca design, repet, nu are concurent, arată mult mai bine Edge decât Galaxy S6 clasic.

Decizia finală aparține cumpărătorului. Cred sincer că toți pasionații de gadgeturi și tehnologie vor alege S6 Edge. Cei care vor un terminal normal, mai performant, vor alege Galaxy S6. Ambele sunt scumpe, dar S6 Edge este mai scump decât S6 obișnuit.

Heavy-users, cei care folosesc telefonul toată ziua de dimineața pînă seara târziu nu vor alege S6 sau S6 Edge, ei vor rămâne pe Note 4 pînă la următorul model, pe care îl așteptăm în toamna asta.

Galerie foto