Am testat Sony Xperia L2, un model ieftin, probabil cel mai ieftin telefon al japonezilor în momentul ăsta, dar un telefon bun la acest nivel de preț. L-am găsit zilele trecute la eMAG și sub 900 de lei, dar fix astăzi este 999,99 lei, așa că las deocamdată prețul așa.


Dați un play, like & subscribe și vă aștept cu comentarii și pe YT.

Să presupunem că a fost la eMag la reducere și că acum acea campanie de reducere s-a încheiat și de-asta are preț mai mare. Pe de altă parte, este un telefon decent, cu care te descurci în orice situație.

Pro și contra Xperia L2

Atuurile acestui model:
– preț foarte bun;
– camera foto bună, inclusiv cea de selfie;
– autonomie bună;
– Android 7.1.1 aproape curat;

Rămâne de discutat:
– are câțiva concurenți mai dotați;
– procesor quad-core destul de limitat;
– autonomia ar fi trebui să fie mult mai mare;

Le luăm pe rând în articol mai jos.

Experiența cu cel mai ietin telefon Sony

Pentru că divizia de telefoane Sony nu reușește foarte bine să țină pasul la vânzări cu rivalii mai cunoscuți, cineva s-a gândit să facă un Xperia mai ieftin cu care să cucerească publicul mai tânăr, care apoi să își dorească telefoane Xperia tot mai performante și mai scumpe. Este o idee bună, alții au folosit tactica asta cu succes, însă Sony cade în eroarea făcută și de LG, HTC și alții, anume nu verifică ce oferă rivalii la acest nivel de preț. De exemplu, modelul e comparabil cu LG Q6, dar care are design mult mai modern. Dacă ne uităm la Galaxy A3 (2017), acesta are procesor mai bun dar 2GB de RAM și 16GB de stocare, totuși, e disponibil la același preț. Huawei P10 Lite are dotări tehnice mai bune, la același preț. Iar Xiaomi Redmi 5 Plus este lăudat de toată lumea ca fiind cel mai bun la acest nivel de preț. Asta fără să căutăm reduceri pe alte site-uri sau chiar la magazine din China. Uneori au discount-uri foarte bune și au depozite în Europa, deci nu mai plătești și taxele.

Sony Xperia L2 are dotări standard de telefon mid-range, dar mid-top cum este Galaxy A8 sau Mate 10 Lite, ci mid-low, dat fiind prețul sub 1.000 de lei. Practic vorbim de un ecran de 5.5 inch cu rezoluție 720p, un procesor quad-core la 1.5GHz, 3GB de RAM și 32GB de stocare internă, Android 7.1.1 și o baterie de 3.300 mAh. Camera foto de pe spate are un senzor de 13 megapixeli, iar camera frontală este de 8 megapixeli. Sunt dotări standard pentru un telefon destinat Facebook, email, browser, unele joculețe simple, urmărit Youtube, Netflix, HBO Go și altele asemenea. Se descurcă decent cu aproape orice sarcină și nu are pretenții de flagship.

Desigur, dacă ne gândim la PUBG, versiunea mobilă, la Asphalt 8 sau alte jocuri care solicită partea hardware și necesită performanță pentru a concura multiplayer, atunci veți vedea că nu este cazul aici și aveți nevoie de procesor bun. De asemenea, la editare video sau la rularea de video de mari dimensiuni, veți observa că apar probleme. Pe Youtube nu am observat, deci în general este ok.

Camera foto de pe spate este ok, dat fiind senzorul Sony și softul propriu, se descurcă în orice situație. Dacă este vreme bună afară chiar nu aveți nevoie de camera foto, este ok cea de pe telefon. Iar camera de selfie este foarte bună dacă aveți lumină. Pe condiții mai dificile se descurcă, dar nu putem spune că va concura modelele mai performante.

Putere hardware

Am rulat testele de performanță doar de curiozitate, să vedem cum se compară cu modelele testate în ultima perioadă. Nu am mai avut demult telefoane cu procesor quad-core la test. Chiar și modelele ieftine venite la review sunt măcar octa-core. Totuși, nu este chiar foarte slab, am avut telefoane cu scor mai mic în teste.

La Antutu a scos 42.500 de punchte, este mult sub modelele moderne din 2018, cam la jumătate față de Galaxy A8 sau Mate 10 Lite. Pe de altă parte, are o autonomie destul de ok, trece o zi de utilizare, deci ai și unele avantaje. Vedeți mai jos și dotări hardware, precum și scoruri de performanță sau diverse teste rulate pe el.

Merită banii Sony Xperia L2?

Am văzut telefonul la ofertă la circa 890 de lei, acum apare ca fiind la 999,99 lei, mă rog, cum se schimbă ofertele la eMAG și alte magazine. Probabil o să fie mai ieftin în următoarea perioadă. Merită banii? Este greu de spus. Are un design plăcut, cameră foto bună, cameră selfie bună, autonomie bună. Android aproape curat se mișcă repede, dar au instalat niște aplicații pe-acolo de care nu aveați tocmai nevoie. Pe de altă parte, le dați la o parte și asta este, e un telefon pînă la urmă.

Merită luat atunci când nu aveți buget suplimentar sau când vreți un cadou pentru cel mic. Ori chiar pentru cineva mai în vârstă, care nu va avea nevoie de cel mai rapid telefon, dar va aprecia ecranul mare.

Principala lui problemă este că există telefoane mai performante la 800-900 de lei. Dacă ai timp să cauți, există alternative mai atractive.

Galerie foto