Sony Xperia XA1, noua versiune pentru modelul XA de anul trecut. De fapt am testat două modele noi Sony Xperia, dar primul pe care am pus mâna este XA1, revin cu impresii despre XA1 Ultra mai târziu.

Pro și contra Sony Xperia XA1

Mi-a plăcut foarte mult:
– formatul compact, plăcut de ținut în mână;
– designul clasic al seriei Xperia;
– performanță decentă;
preț destul de bun;
– camera foto foarte bună;

Ce rămâne de discutat:
– procesor Mediatek;
– ecran 720p;
– nu are senzor de amprentă;

Experiența cu Sony Xperia XA1

Telefonul arată foarte bine, are stilul clasic al liniei Xperia, dar ușor modernizat. Este mai înalt, mai subțire, stă mai plăcut în mână. Eu am fost mare fan Xperia Z1 Compact și am urmărit linia de terminale compacte de-a lungul anilor. Din păcate însă, anul trecut nu am putut testa terminalele Sony, dar le-am văzut la diverse evenimente. De altfel, XA1 și XA1 Ultra le-am văzut în primăvară la Mobile World. La eveniment însă poți să ai doar o experiență minoră, primele impresii, nu îți dai seama cum este telefonul de fapt. Acasă am putut să rulez diverse teste, să fac poze cu el, să testez autonomia și să îl compar cu vechiul Z1 Compact. Deși unele dotări par similare, este o evoluție clară și acest lucru spune multe. Eu sper ca Xperia să reziste pe această piață tot mai concurențială și să aibă succes pe viitor.

Sony Xperia XA1 este un smartphone de nivel mediu. Dar nu trebuie să confundăm asta cu un produs de calitate slabă. Calitatea este foarte bună, este bine realizat, stă bine în mână și merge foarte bine. Se vede pe el că este un Xperia. Detaliile hardware sunt foarte bune, dar cum spuneam mai sus, nu pricep de ce au apelat la Mediatek. Este adevărat că firma nu are probleme, oferă procesoare mai ieftine decente, dar Sony putea oferi un procesor mai stabil, probabil la același nivel de preț. Discutăm mai jos despre performanțe tehnice și scoruri.

Modelul are o cameră foto excelentă, cu care am realizat câteva imagini cu scop demonstrativ. Se descurcă bine, aproape în orice situație, deci este bun și dacă sunteți pasionați de fotografie. Autonomia este decentă, ceea ce este rar întâlnit la terminalele buget, destinate celor care nu vor să cumpere doar un vârf de gamă. Personal, între un Sony mid-range și un telefon no-name la același preț, aș alege mereu Sony. Nu a existat niciun model care să dezamăgească puternic, precum au brandurile mai mici. Combinația de brand mic și telefon ieftin este deseori cea mai slabă.

Ttrec rapid prin detalii tehnice. Modelul are un display de 5 inch, care a rămas la rezoluția 720p (1280×720 pixeli). Dar este un IPS fără nicio problemă, se vede decent, interfața este ok, pozele se văd bine. Procesorul este Mediatek MT6757 Helio P20, unul destul de bun din oferta lor. Am testat terminale cu Exynos 7880 Octa, dar și Snapdragon 430 sau HiSilicon Kirin 655, toate octa-core cu unele caracteristici similare, dar vă spun sincer că P20 se mișcă cel mai rapid. Cel puțin la interfață și aplicațiile de bază zbârnâie. Are doar 3GB de RAM, dar și stocare de 32GB, plus carduri de memorie. Camera foto de pe spate are senzor de 23 de megapixeli, iar cea frontală este de 8 megapixeli, aici cam bate toate modelele cu preț similar.

Bateria integrată este de 2.300 mAh, destul de mică, dar este un model compact, ușor, finuț. De-asta și spun că se descurcă bine la nivelul ăsta de capacitate.

Putere hardware

Am rulat testele obișnuite de performanță și am umblat cât am putut prin meniuri și setări, aplicații preinstalate și altele. Sony Xperia XA1 are o ușoară tendință de încălzire odată ce folosești aplicațiile intensive. Există modele mai noi de la competiție care au răcirea mai eficientă. Probabil tot chestie de procesor, Mediatek Helio P20 este construit pe 16 nanometri, iar concurenții au trecut deja la moduri de fabricație mai eficiente energetic și termic.

Scorurile obținute în teste nu sunt neapărat relevante, dar sunt mai bune decât la unii dintre competitori. Chiar comparat cu telefoane mai scumpe, de la branduri mari. Totuși, cum spuneam, diferențele sunt greu de simțit, toate modelele de aproximativ 1200 de lei au problemele lor. Nu există telefon perfect la acest nivel de preț. Unul dintre teste s-a blocat, am încercat să îl rulez mai târziu, nu merge.

Camera foto XA1

Sony are un talent special, să facă senzori de imagine foarte buni, iar camerele sale foto sunt legendare. Din păcate însă la telefoane nu reușește să aducă o aplicație pe măsura senzorilor oferiți. De-asta Samsung, LG, HTC sau Huawei au produse mai bune pe foto, datorită procesării software mai bune. Sony are o aplicație greoaie, care uneori dă rateuri, alteori se mișcă greu, iar utilizatoii rămân cu impresia greșită că nu e camera bună. Puteți folosi alte aplicații pentru camera foto și veți avea surprize plăcute.

Imaginile sunt micșorate de două ori, întâi resize pentru a nu fi foarte mari, apoi comprimate. Dar vă dați seama aproximativ cum se descurcă camera foto în utilizarea de zi cu zi.

Click pe imagini pentru mărirea lor!

Concluzii

Sony Xperia XA1 este un smartphone care costă acum 1.250 de lei, iar tehnologia oferită este mult peste competiție. Din păcate însă, la acest nivel de preț oamenii sunt foarte atenți la fiecare leu oferit. Unii vor prefera telefonul no-name care are procesor mai bun. Alții vor prefera un telefon brand-name de la marii jucători, dar care nu se compară cu Xperia în realitate. Sony nu a reușit să convertească entuziasmul pentru televizoare și electronice de calitate într-o motivație pentru a cumpăra și telefoanele. Și este păcat, produsele sunt foarte bune.

Galerie foto