Toshiba Encore este o tabletă de 8 inch care vine cu Windows 8.1, cu alte cuvinte poți avea aplicațiile de pe laptop sau desktop într-un dispozitiv de buzunar. Am testat modelul doar câteva zile, dar sunt impresionat de această categorie de prodise și cred că genul ăsta de tablete au o utilitate și un viitor. E drept, Toshiba trebuie să mai lucreze la detalii pentru a avea succes, dar companiile care au avut răbdare și au îmbunătățit constant produsele au avut succes. Pe de altă parte Encore are un preț excelent, se bate cu orice tabletă Android.

Toshiba Encore
Toshiba Encore

Pro și contra Toshiba Encore

Factori pozitivi:

– Windows full merge perfect pe o tabletă de 8 inch (acum abia aștept să văd modele de 6 inch);
– accesul la aceleași aplicații ca pe laptop/desktop direct în buzunar – nota 10;
– autonomie foarte bună;
– preț foarte bun;
– are puterea de lucru a unui laptop (experiența e comparabilă cu modele dotate cu Core i3 sau i5 din prima generație);

Întrebări și nedumeriri:

– nu se putea fără update-uri obligatorii, care pornesc automat și nu pot fi oprite?
– dacă merge atât de bine pe tabletă, de ce nu un smartphone?
– de ce n-au făcut astfel de tablete mai repede? 🙂
– de câte ori folosesc contul Microsoft pe dispozitive noi, îmi importă setările de pe cele noi pe laptopul meu și nu invers;

Primele impresii în utilizare

Întâmplător sau nu, prin 2008 am testat un nebook de 7 inch cu Windows XP care mi-a lăsat o impresie pozitivă și eram convins că este un gadget util. A avut un mega-succes comercial și n-am auzit pe nimeni să-l fi criticat. Cam așa mă simt acum, entuziasmat de tableta de 8 inch cu Windows 8. Cred că vor avea viitor, sunt utile și sunt ieftine. Tableta cu Android e principalul device pentru jocuri video. Tableta Apple este un device media, pentru filme, muzică și Internet. Dar cred că tableta cu Windows este un device pentru cei care vor productivitate.

Așteptam Toshiba Encore de mai mult timp, de când citisem detaliile tehnice la lansarea oficială. Eram curios să lămuresc două lucruri – dacă se mișcă la fel de bine ca o tabletă Android și dacă pot rula toate aplicațiile care le utilizez pe laptop pe o tabletă, în formatul doar cu touch. Ei bine, se poate. Și încă o dată consider 8 inch o dimensiune mult mai bună și mai utilă decât 10 inch.

Mă temeam că procesorul Intel Atom se va dovedi slab, precum modelele de pe netbook. M-am înșelat, noile procesoare quad-core oferă performanță apropiată de Snapdragon, nu s-au încins foarte tare, iar experiența a fost foarte bună. Fără lag, fără sacadări, fără probleme.

Pe mine mă încântă accesul la aceleași aplicații (cu aceleași setări) ca pe laptop. Nu uitați, eu am testat și variantele celelalte – tableta Android cu tastatură, care imită laptopul – dar și iPad cu tastatură. Android-ul are un ușor lag atunci când scrii, aplicații există, dar nu sunt optimizate și așa mai departe. Mă descurc cu iPad-ul, dar vreau tastatură cu diacritice și alte chestii pe care la iOS trebuie să dai bani. Sunt încântat de alternative, dar lucrez tot cu Windows. De mai bine de un an am trecut la Windows 8. Actualizarea la 8.1 a fost simplă și rapidă și sistemul de operare este mult mai bun, stabil și rapid comparat cu Windows 7 sau XP. Trebuie să înveți interfața cu dale sau să o ignori complet. Odată ce ai făcut asta, restul merg perfect. Eu am două laptopuri similare, unul cu Win 7 și unul cu 8.1. Când sunt obligat să lucrez pe 7 îmi dau seama imediat cât de lent este comarat cu 8, și în Internet Explorer sau aplicațiile lui oficiale, dar și în aplicațiile de editare foto, video, screen recorder și ce mai folosesc eu. Este mai lent, la dotări hardware similare.

Pe scurt, Windows 8.1 îmi oferă cea mai bună productivitate pentru laptop – chiar dacă nu sunt fan Microsoft. Iar acum tableta Toshiba m-a încântat, mi se pare un gadget util.

Toshiba Encore - browser
Toshiba Encore – browser

Performanță și autonomie

 

Nu am putut rezista și am rulat două benchmark-uri (de parcă tableta ar fi stație grafică). Dar eram curios să văd cum stă. Nu se bate cu laptopul pe care lucrez, care e Core i5, 4GB de RAM și NVidia de 1GB. Tableta are procesorul Intel Atom Bay Trail-T, despre care AnandTech confirmă că este mai rapid ca orice ARM. Dispune de 2GB de RAM și 32GB pentru stocarea internă (22GB erau utilizabili, din care încă 15 deja umpluți cu alte aplicații).

În Novabench, testul pe care îl folosesc informativ pentru laptopuri, a scos 350 de puncte. Comparativ, un netbook cu Atom scotea cam 150 de puncte, iar laptopul cu Core i5 aproximativ 550 de puncte. Un laptop de top are cam 1100 de puncte, iar un laptop de gaming gen Asus G75 are cam 2000 de puncte. Experiența pe un sistem de 350 de puncte este comparabilă cu orice laptop din gama 2000/2500 de ron. Poți lucra ce vrei tu, că e vorba de Office, de browsere cu multe tab-uri deschise, că editezi poze sau chiar filme, o să meargă. Pe o tabletă, de 8 inch. Pe care o poți ține în sacou în buzunarul interior. Sau la blugi la spate (doar să nu te așezi pe ea).

În 3DMark, cel mai cunoscut test pentru computerele Windows, a obținut un scor destul de bun. Ecranul de 8 inch are rezoluție 1200×800 de pixeli și merită spus că are o cameră foto cu senzor de 8 megapixeli.

Bateria tabletei este de 6710 mAh, ceea ce este peste media terminalelor de 8 inch. Dacă lucrați normal pe ea, probabil ține 6-7 ore.

Toshiba Encore Metro - interfata
Toshiba Encore Metro – interfata

Design și realizare

 

Tableta nu este un super-gadget, dar nici nu este cu mult diferită de concurență, așa cum erau tabletele Windows acum 2-3 ani. Arată la fel ca orice tabletă de 8 inch, chiar dacă este mai groasă decât unele modele Android, are 1 centimetru grosime, nu e cărămidă. Arată ok, marginea argintie care pare metalică se potrivește – e drept – ar fi fost fain să aibă marginile subțiri, dar probabil vor lucra la design în următoarele versiuni. M-am obișnuit și cu interfața Metro, nu mai pare așa extraterestră, ai short-cut-uri la îndemână, deși rămân multe chestii inutile instalate by default.

Toshiba Encore are spatele realizat dintr-un plastic care seamănă cu metalul, nu arată rău și are niște striații ca să nu alunece din mână. Are mufă micro USB, micro HDMI și un slot pentru carduri de memorie micro SD, plus mufa clasică pentru căști.

Toshiba Encore - husa de protectie
Toshiba Encore – husa de protectie

Aplicații

 

Cred că cea mai interesantă chestie o reprezintă accesul la aceleași aplicații ca pe orice computer. Poți folosi Office normal sau Open Office dacă vrei, 7zip sau Winrar, CoreFTP sau Filezilla, Irfanview, Gimp sau chiar Photoshop dacă vrei. La fel și cu editarea video. Poți folosi Windows Movie Maker. Poate singurul dezanvantaj este că pentru Windows trebuie să folosești antivirus, altfel riști.

Am o nedumerire cu aplicațiile realizate pentru Metro, atât pentru laptop, cât și cele pentru tabletele Windows. De ce sunt făcute atât de rudimentar? În loc să fie la fel de flexibile și puternice precum cele de pe desktop, aplicațiile Metro sunt limitate și merg prost. Vă dau exemplu Seenow pentru Windows care l-am pus în versiune Metro:

Seenow - Windows Metro
Seenow – Windows Metro

Sincer, arată a aplicație de Linux, nu de Windows. Poate e similară versiunilor de pe tabletă, dar de ce aș folosi asta pe un device cu Windows full? Arată mai bine în browser, direct pe net… Care e utilitatea aplicațiilor de acest gen?

Concluzii

Toshiba Encore reprezintă o soluție bună și o unealtă excelentă, disponibilă cum spuneam la un preț excelent. Faci cu ea absolut orice ai putea face cu un laptop mare și în același timp stă foarte bine în buzunar, în poșetă, în geantă. Nu ocupă loc și nu e grea. Merită toți banii chiar dacă nu are un design nemaipomenit.

Galerie foto

Click pe imagini pentru mărire …