Samsung ar putea pregăti trecerea de la Android la propriul OS, Tizen, dezvoltat din Linux, împreună cu Intel. Sunt multe coincidențe care au dus la această concluzie. Lansarea Galaxy S4 a pus accentul pe interfața dezvoltată de sud-coreeni și funcțiile lor speciale, dar nu a menționat deloc Android 4.2.2 – altădată ar fi prezentat 30 de minute doar pe tema asta. O companie de analiză din US susține că Samsung face intenționat telefoane Windows Phone 8 slabe calitativ. Pentru a dejuca planurile Microsoft. Între timp, deja este confirmată lansarea unui telefon Tizen, platforma nouă. Ar putea replica interfața Touchwiz și nici nu te prinzi ușor dacă nu te pricepi. Dar aplicațiile? Ecosistemul? Nu știu. It’s complicated.


Samsung Tizen smartphone

Sursa foto.

Părerea mea este că fac o greșeală, dar asta vine doar din orgoliul că vor bate Apple și aici. Ei bine, n-au nicio șansă. Dacă la hardware și la vânzări pot bate Apple, dezvoltarea unui ecosistem de aplicații, jocuri, conținut media și așa mai departe este atât de complexă încât nici Microsoft nu reușește. Nu la nivelul iTunes/Appstore. Apoi, există foarte mulți utilizatori care au investit în aplicații sau jocuri. Că e 100 de euro sau 500, nu contează. Nu vor schimba platforma doar de dragul Samsung. Cei care au folosit doar aplicațiile gratuite, s-au obișnuit cu ele. Nu vor să testeze alte jocuri noi și alte aplicații noi.

Decizia Samsung de a abandona Android ar pune compania în situația Nokia de acum 3-4 ani. Lider la vânzări, dar mergând contra curentului pieței. Sau Blackberry. Pur și simplu, n-au cum să o dea la întors.

Pe de altă parte, dacă Samsung dezvoltă o nouă nișă, terminale smartphone cu Tizen, un ecosistem Tizen, dar păstrează în ofertă și Android, probabil o vor duce ok în continuare. Dar nu cred că strategia de a avea multe platforme sau paltforme noi va funcționa ok pe termen lung.

Platforma nouă și lipsa aplicațiilor blochează atât Microsoft cât și Blackberry, care au în piață terminale foarte bune ca hardware, dar pe care nu ai experiența iOS sau Android. Sunt ok pînă la un nivel, dar nu pentru cei care vor un smartphone complet.

Pe de altă parte, susținerea Intel pentru proiectul Tizen înseamnă că gigantul hardware va pompa o grămadă de bani în dezvoltarea acestui OS, dar și în promovarea noului telefon. Iar terminalul Samsung Tizen va avea procesor Intel Atom sub capotă. Asta dă o oarecare șansă proiectului, cel puțin să facă valuri.

De fapt, bătălia se dă pentru locul trei în industria mobilă, iar platforma care va reuși va beneficia de sprijinul operatorilor telecom, care vor să iasă din ecuația Android/iOS și să sprijine o a treia platformă. Doar că nu știu nici ei pe care…