Societatea Nationala de Radiocomunicatii Radiocom, RCS&RDS, Cosmote Mobile Telecomunications si Telemobil au depus oferte pentru ultimele 2 licente de generatia a treia de telefonie mobila (3G), a anuntat pe 4 septembrie 2006 Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI).
Combridge, detinatorul brandului de servicii Eufonika, a cincea companie care a cumparat caietul de sarcini, s-a retras din cursa, renuntand la a depune o oferta.
Caietul de sarcini pentru ultimele 2 licente 3G a costat 3.500 RON (aprox 1000 euro).
Pretul pe care il vor plati castigatorii licitatiei va fi similar cu cel platit de Vodafone Romania si Orange Romania in 2004, respectiv 35 milioane USD, scrie revista Comunicatii Mobile.
“In 2004, la prima licitatie 3G doar 2 companii au licitat pentru 4 licente 3G, datorita conditiilor restrictive de participare impuse atunci. Astazi situatia s-a inversat, astfel incat pentru 2 licente avem 4 ofertanti. Acest lucru inseamna lansarea mai rapida a serviciilor comerciale si conditii mai bune de dezvoltare a retelelor 3G”, a apreciat Catalin Marinescu presedintele IGCTI.
Analizarea ofertelor se face in 2 etape. In prima etapa, incheiata la 11 septembrie, comisia de evaluare a studiat documentele de eligibilitate, anuntand ca toate 4 ofertele s-au calificat.
In etapa a doua are loc evaluarea propriu-zisa a ofertelor, etapa ce se va incheia pe 15 octombrie, cand vor fi anuntati castigatorii licitatiei. Comisia de evaluare este alcatuita din 7 membri, reprezentand domeniul juridic, economic si tehnic. Licentele vor fi acordate pana la sfarsitul anului.

Data lansarii comerciale a serviciilor 3G poate fi decisiva
Conform grilei de punctaj publicate in caietul de sarcini, disponibil pe site-ul IGCTI, la www.igcti.ro, ofertantii vor fi clasificati dupa numarul de puncte obtinute. Acoperirea geografica si a populatiei va fi punctata cu 55 de puncte, in timp ce fezabilitatea tehnica cu 25 de puncte, iar capacitatea financiara cu 10 puncte. Fezabilitatea comerciala, specializarea si experienta vor primi cate 5 puncte.
In eventualitatea unui punctaj egal, punctele aferente primei faze de dezvoltare vor fi multiplicate cu 0,25 si adaugate la numarul total de puncte. Daca egalitatea se pastreaza in continuare, ofertantul care isi asuma demararea operatiunilor comerciale mai devreme va fi avantajat.

11 orase 3G per operator pana in 2011
Conform caietului de sarcini, ofertele trebuie sa prezinte un plan de dezvoltare a retelei, care sa precizeze stadiul la care vor ajunge pana la datele de 30 iunie 2008, 31 decembrie 2009 si, respectiv, 31 decembrie 2011.
Pana la data de 31 decembrie 2011, ofertantii trebuie sa aiba o acoperire minimala care sa cuprinda Capitala si 10 mari orase ale Romaniei, municipii – capitale de judet, alese de candidat.
Titularii licentelor 3G trebuie sa implementeze un sistem de comunicatii electronice in conformitate cu limitele de emisie (EMF) specificate de Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor sau de Conferinta Europeana pentru Posta si Telecomunicatii, mai precizeaza IGCTI.

Sursa: Comunicatii Mobile