Android 12 este în pregătire anul acesta, iar deja apar primele informații despre funcții noi și lansarea oficială. Anul trecut Google a trimis un Developer preview pentru Android 11 în februarie, deja se știa totul la Beta 2. Oricum, sunt de menționat câteva noutăți.

android 12 snow cone

Android 12 Snow Cone

Deși Google a abandonat oficial denumirile legate de dulciuri la versiunea Android 9 Pie, dezvoltatorii au observat că în cod este folosită referința “sc”. Tradusă rapid ca Snow Cone. Numele Antroid 10 ar fi trebuit să fie cu litera Q, atunci au renunțat la tradiție. Android 11 ar fi avut în codul sursă numele de cod cu litera R, “Red Velvet Cake”.

 • Primul zvon privind Android 12 a arătat funcția de hibernare a aplicațiilor. Este o tehnologie deja prezentă în Android Open Source Project (AOSP). Dacă o aplicație nu este utilizată, ea intră automat în hibernare. Iar sistemul de operare șterge autmat fișierele cache ale ei. Ceea ce este bine, eliberează memoria și permite o experiență mai bună. De asemenea aplicațiile nefolosite ar putea fi comprimate pentru a ocupa mai puțin spațiu.
 • Actualizările sistemului de operare vor veni prin Google Play. Astfel Google ar putea egala Apple la viteza cu care actualizările ajung pe telefoane.
 • Funcția App Pair va permite gestionarea simultană a două aplicații, pentru cei care fac multitasking pe telefon. Ele vor putea fi selectate și rulează simultan pe ecran. Aplicațiile se deschid instant cu ecranul împărțit. Este o funcție pe care Samsung a introdus-o deja la One UI, iar Microsoft Surfce Duo are de asemenea ceva similar.
 • Compatibilitate mai bună pentru controllere. Până acum creatorii de jocuri nu puteau crea feedback personalizat pentru diversele acțiuni din joc. Iar noul Android 12 oferă mai multe funcții care permit gestionarea acestora.
 • Restricted Network Mode – un control mai bun pentru accsesul la Internet. Nu e clar dacă utilizatorul sau administratorul terminalului va decide lista. Dar vor controla mai bine care dintre aplicații primesc acces la Internet.
 • Scrolling Screenshot – este o funcție care există deja doar pe unele terminale. În loc să facă print screen doar cu un ecran, poți controla câte ecrane să meargă în jos, iar rezultatul include toate paginile într-o singură captură.
 • Dublu-click pe ecran – la unele telefoane poți activa ecranul prin apăsarea de două ori pe ecran. Dar funcția va putea fi personalizată în Android 12. Ceea ce este interesant. Cred că LG au avut prima oară funcția Knock-On.
 • Layout nou – nu cred că este o noutate faptul că design-ul layout-ului Android se schimbă de la o variantă la alta. Un widget special va gestiona toate conversațiile indiferent de platformă. Plus alt design pentru icon-uri și așa mai departe. Evident, utilizatorul va putea personaliza temele.
 • Protecția datelor personale – utilizatorul va avea mai mult control privind accesul la localizare, cameră și microfon. Vor fi alerte instant dacă o aplicație vrea acces la aceste date. Nu e clar dacă Google va include acum notificări privind Facebook așa cum a făcut-o Apple la iOS 14.
 • Auto-rotate controlat – una din funcțiile de coșmar, auto-rotate, care schimba poziția ecranului fix invers decât dorea utilizatorul, ar putea fi reparată. Probabil va trebui însă să acorzi acces la cameră ca să stabilească poziția ochilor. Tehnologia este de recunoaștere facială. Dar nu are alt scop decât orientarea conținutului.
 • nou Game Mode – evident, găsesc ei mereu îmbunătățiri la nivel de software pentru a optimiza jocurile video.
 • prezentarea oficială Android 12 ar urma să fie în mai, la Google I/O care va fi probabil online. Lansarea oficială Android 12 este în toamnă odată cu Pixel 6.