Apple deschide primul său centru european de dezvotare software în Italia, la Napoli, conform The Verge. Și au o direcție bună, pentru că magazinul iTunes detronează iar Google Play în privința încasărilor din aplicații la nivel anual.

apple software development

Centrul european de dezvoltare software

Apple deschide un centru european de dezvoltare software axat pe iOS. Aici vor face training pentru următoarea generație de programatori care vor lucra la aplicațiile iTunes pentru iPhone sau iPad. Apple a anunțat că această inițiativă va fi replicată și în alte țări, dar fără a menționa în care anume.

La centrul iOS din Napoli vor exista chiar și burse pentru studenți și internship-uri pentru pasionații de software. Apple spune că vânzările de aplicații prin iTunes au susținut economia europeană, creând pe bătrânul continent „peste 1 milion de locuri de muncă„.  De asemenea, Apple estimează că dezvoltatorii software din Europa au câștigat în ultimii ani 10,2 miliarde de euro, iar acest lucru se datorează ecosistemului iOS.

ads

În același timp, disputa cu europenii privind plata taxelor continuă. Europenii spun că Apple a folosit modelul de încasare în Irlanda, prin subsidiare, care nu plăteau taxe nici la Dublin, dar nici în US. Raportul anchetatorilor zice că nu plăteau taxe nicăieri și că sistemul i-a uimit și pe avocații specializat în ocolirea taxelor.

Venituri din aplicații

Apple a avut anul cam 50% din numărul de download-uri înregistrate de Google Play. Numărul de terminale Android este mai mare, cifrele respectă acest trend. Dar la capitolul venituri, Apple continuă să vândă mult mai mult, chiar dacă Google a început să câștige bani din vânzarea de aplicații.

Mai știm că numărul de download-uri pe Google Play a crescut imens în ultimii doi ani, în 2014 abia egalau iTunes, iar acum au dublu. Nivelul iTunes rămâne constant.

Conform VentureBeat, încasările Apple din ITunes au fost cam 2X comparat cu Google Play. Nu vorbesc despre cifre exacte, dar bănuiesc că au avut acces la rapoartele oficiale când au prezentat informația.