Telefoanele mobile filmează aiurea dacă le ții greșit (vezi foto) și apoi filmul este greu de rotat (răsturnat). Mi-am bătut azi capul și după câteva eșecuri am găsit cum să rotesc un film făcut greșit cu telefonul mobil fără să fiu vreun expert în editare video.

Ai nevoie doar de Windows Live Movie Maker, aplicație pe care o poți se putea pe vremuri descărca gratuit de pe serverele Microsoft . Acum aplicația nu mai este disponibilă (dacă nu cumva o aveți deja). Pentru a vedea dacă este instalată faceți click pe Start și căutați acolo Movie Maker – dacă este, o puteți folosi. Altfel, există și alte soluții. Eu folosesc Wondershare Filmora, există și alte aplicații, din păcate nu am găsit ceva gratuit. Am găsit că ați putea roti filmul folosind playerul VLC.

Cum zice și comentariul de mai jos:

Instaleaza VLC (free pe net)
– Deschizi programul > add file >…
– Cand incepe videoclipul, apesi pe butonul de jos “Show extended settings”
– In fereastra care apare selecteaza “Video effects” > “Geometry”
– Bifeaza “Rotate” si misca cercul cum vrei.

Atenție! Filmul rămâne îngust, exact cum a fost poziționat ecranul telefonului.

Cum rotesc un film

În aplicația Windows Live Movie Maker ai opțiunea Add Photos / Videos (sau în română Adaugă poze / filme) și încarci filmul problemă. Apoi apeși Rotate (Rotește) în direcția dorită.

Eu am ales opțiunea “For computer” pentru computer. După aceea aștepți salvarea, depinde de formatul ales și puterea procesorului. Mai pun o imagine cu opțiunea de rotire care arată exact cam așa:

UPDATE: Am testat și rotirea dintr-un folder de Windows (așa cum zice comentariul de la final) și aparent nu merge decât la poze. Dacă ați făcut poze pe înalt și le vreți pe lat – deși arată aiurea, le puteți roti din folder, cu click dreapta pe imagine și rotate sau click pe imagine și opțiunea rotate de pe bara de sus.

Această opțiune nu apare însă la filme, cel puțin la mine pe Windows 10 nu apare.