Microsoft nu este cea mai “cool” companie. Din anii ’90 am tot scris despre practicile lor nu tocmai ok, pentru unele dintre ele și-au luat amenzi și pentru altele urmează să ia. Windows nu este un produs genial, există alternative, există variante mai bune. Și atunci, mi se pare foarte legitimă întrebarea: de ce folosim Windows? Eu știu de ce îl folosesc, ba chiar aș putea găsi mai multe explicații. Am să trec pe scurt prin câteva dintre ele. Mi se pare interesant să treci în revistă avantajele Windows față de alte platforme. Să vă spun întâi ce cred eu.

windows8

De ce folosim Windows?

Obișnuință. Cred că în primul rând folosim Windows din obișnuință. De câte ori se schimbă ceva la noua versiune, ni se pare înfiorător. Cu greu trecem peste, dar nu renunțăm și nu căutăm alternative. Din obișnuință;
Comoditate. Am învățat aplicațiile și comenzile? Gata! Am făcut de ajuns, nu mai trebuie să ne deranjăm. Nu putem folosi Mac OS pentru că butonul de închidere a ferestrei este în partea cealaltă… Icon-urile sunt diferite… E greu.
Jocuri. Folosim Windows pentru jocuri, pentru că celelalte paltforme nu au jocuri atât de sofisticate, nu necesită atât hardware pentru a rula performant jocurile și nu te chinuie cu zeci de erori, update-uri când ai tu treabă și nici cu restartarea sistemului când ți-e lumea mai dragă…

ads

Trecând peste partea distractivă, folosim Windows pentru că ne simțim mai eficienți așa. Pentru că schimbarea necesită curaj și timp și învățare… Am folosit Mac OS din 1996, am folosit Linux din 1999. Mă descurc cu ele, îmi plac, le pot folosi, chiar aveam laptopul dual-boot acum doi ani. Dar de când am Windows 8 am constatat două chestii – pornește ultra-rapid și are autonomie mare. Pe scurt, nu mai am nevoie de Linux-ul pe care îl foloseam pe drum (tocmai pentru viteză+autonomie). Las laptopul pe Sleep – nu mai moare bateria și este gata de lucru în câteva secunde. Am avut acces la Mac pentru scurt timp și am testat din când în când MacBook-uri. Îmi place platforma, ecosistemul și grafica lor. Dar nu mă simt atât de atras încât să renunț la Windows.

Colegii de la Playtech au enumerat în articol zece atuuri pe care le are Windows.

În ciuda comentariilor negative pe care le tot aud, mie îmi place Windows 8. Sunt curios cum va fi Windows 8.1, dar schimbarea nu este majoră. Cred că va fi o actualizare simplă. Găsiți aici detalii despre diferențele din Windows 8.1.