Fondatorii Vine, aplicația de video a Twitter care tocmai se închide, au anunțat deja că au deja o nouă aplicație, Hype. Twitter este obligat să închidă Vine pentru că pierde bani și nu a găsit o metodă de monetizare reală.

hype

Nu există decât două modele clare de monetizare – fie adaugi reclame și astfel vei pierde utilizatori, fie vinzi ceva și astfel vei enerva lumea. Toi antreprenorii cred că pot face o aplicație atât de bună încât să vândă de la sine, dar practic, 99% eșuează. Totuși, cu gândul la cei 1% care reușesc toată lumea face aplicații similare.

Twitter a cumpărat Vine în 2012, când începea practic nebunia cu video. Nu exista nici Youtube live, nici Facebook live, iar ceilalți competitori erau și ei la început. Vezi lecția Meerkat pentru antreprenori. Și o perioadă Vine a avut succes. Apoi Twitter a trecut la Periscope, iar Facebook și Youtube au lansat soluțiile lor de video. Vine va ajuta utilizatorii să convertească clipurile lor în gif-uri, înainte de a se închide definitiv.

Noua aplicație Hype (iTunes, nu am găsit pe Google Play) are oarecum altă idee și adună prezentări ale unor locații de vizitat, organizate pe orașe. Deocamdată în București nu sunt utilizatori activi, deci mi-a băgat mesajul respectiv. Sunt sigur că în două-trei săptămâni vom avea pasionați de video care vor face prezentări acolo.

Oricum, fondatorii Vine au luat cam 30 de milioane de dolari de la Twitter, plus că au lucrat acolo, iar acum au conexiunile și banii necesari să meargă mai departe. Sunt curios însă dacă mai există loc pe piață pentru noi aplicații de acest gen. Sau lumea se oprește la Facebook, Instagram, Snapchat.