Update 1: Vreau să precizez din start că nu sunt inamicul Microsoft sau al Internet Explorer. Ideea mea este să informăm corect utilizatorul și să apreciem corect testele efectuate.

Bun, am citit ditamai comunicatul Microsoft legat de Internet Explorer 9 beta, am fost la evenimentul de prezentare din România și am văzut celebrul test cu peștii din acvariu – test care dă browserului IE9 cea mai mare viteză în așa zise “teste independente”. Do it Yourself. Și cu toate astea, browserul Microsoft nu mă convinge. E simplu să te lauzi când testul este localizat pe serverele Microsoft și programat de oamenii de la Microsoft – ca să meargă mai repede pe IE9. Dar hai să facem și alte teste.

Update 2: mîine rulez alt test. De curiozitate.

IE are părțile lui bune, e singurul browser cu care aș accesa Internet banking. Dar atât.

Test independent. Unde e Internet Explorer 9?

Internet Explorer 9 - benchmark
Dar pentru că am tot citit diverse informații și prezentări la Victor Kapra, la Răzvan Baciu sau la Cristi Dorombach. Așa că am descărcat azi Internet Explorer 9.

1) Instalarea – Microsoft m-a plimbat prin cinci pagini ca să ajung la download. Menționez că am Windows 7 pe 64 de biți, deci am ales versiunea corespunzătoare. Instalarea a durat cu totul 7 minute și apoi am vrut să încep testul.

Evident, cadoul Microsoft – trebuie să faci restart. Credeam că vremea Windows 95 a trecut, dar se pare că nici vorbă de așa ceva. Bun, am repornit și acum să testăm prima oară: IE9 Beta versus Google Chrome 6.

Chrome 6: pornește în 3 secunde. Încarcă blogul meu într-o secundă, încarcă Youtube în 2,5 secunde. Acum să rulez și un benchmark. Peacekeeper se cheamă și este fătcut de Futuremark, care face și benchmark-urile pentru computere. Să rulăm…

A luat peste 8000 de puncte.

Chrome 6 benchmark

Bun. Internet Explorer 9 Beta a pornit în 3 secunde. E ok, arată deosebit de 8. A încărcat blogul în 2 secunde, iar acum deschid Youtube: aproape 4 secunde să fie încărcat complet. Am lansat aplicația Peacekeeper pentru benchmark. Chiar sunt curios.

Ei bine, încep problemele. Încarcă, încarcă, nu a pornit nici după 5 minute. (Offtopic) Îmi place că IE9 a descoperit că la 8 folosesc Google Toolbar și acum a pornit direct cu acest toolbar instalat. Fără Bing. Asta e super.

Se pare că a pornit testul. Să vedem: 2000 de puncte.

Internet Explorer 9 - benchmark

Concluzie:  testele independente arată că IE9 nu este mai rapid ca alte browsere.

Update 3: Fac și cu Firefox 4 Beta 2 de curiozitate. A pornit în … 21 de secunde de la click pe icon. A încărcat blogul meu în 6 secunde, iar Youtube este gata în 8 secunde. Fast! Să mergem la test.

Firefox 4 Beta 2 a luat 3500 de puncte . Wow. Credeam că iese sub 1000. Auzeam pe cineva că Firefox este “cel mai rapid” browser. Asta dacă nu ai experimentat un Chrome niciodată 🙂

Firefox 4 Beta 2 benchmark