De curiozitate, am descărcat Internet Explorer 9 după ce am citit despre asta la Tudor. Sigur, e un preview și e vorba de platformă, dar am vrut să văd cum merge, dacă se înscrie în politica de relansare Microsoft prin produse super-reușite sau se înscrie în tradiția marilor eșecuri Microsoft. Download-ul de 16MB a fost jos imediat, dar instalarea a durat ceva. Evident, prima impresie: îmi cere restart.

Totuși, preview-ul este interesant. Chiar dacă a stat circa 5 secunde la pornire, chestie care nu se întâmplă la Chrome de exemplu, ulterior a mers extrem de rapid. Pot să zic de exemplu, cu mâna pe inimă, că blogul meu îl încarcă de două ori mai rapid decât Chrome, cu tot cu reclamele Flash. Chiar, a mers Flash din prima fără vreun plugin. De asemenea, toate site-urile testate au fost prezentate corect, fără erori sau semne de exclamare, ca la alte versiuni Internet Explorer.

Eu am reușit recent să regăsesc DVD-ul cu Windows 7, așa că pe noul Asus K52, mă dau pe Windows 7 Ultimate 64 bit. În ultima perioadă, ca alternativă la alte browsere, am folosit Internet Explorer 8 pe 64 de biți. Rar, însă uneori e util. Sunt încă site-uri care nu funcționează 100% pe alte browsere decât Internet Explorer. Ca să compar IE8 64bit cu IE9, noua platformă este de trei ori mai rapidă. Plus că pentru IE8 64 de biți nu am rezolvat deloc problema Flash. Văd că pînă și Adobe au renunțat la idee, au desființat pluginul beta care ar fi trebuit să rezolve problemele.

Deci, dacă aș fi la Microsoft, aș pune accent pe timpul de încărcare al aplicației, opțiunile disponibile cu un click – acum extrem de puține – poate un toolbar, dar sper din toată inima să nu fie un toolbar Windows Live sau Hotmail. Nu, un toolbar util, complet customizabil. Așa, fără auto-marketing inutil, ar putea avea succes, ar bate Google Toolbar… Plus pe redarea corectă a tuturor tehnologiilor web. Hai că se poate.