Nova Launcher rămâne la ora actuală cea mai bună alternativă pentru cei care au telefoane cu diverse interfețe custom adăugate de producătorii de telefoane. Mulți producători de telefoane mobile cu Android fac și interfața lor custom, dar ea deseori arată aiurea, schimbă icon-urile aplicațiilor și se mișcă greu. Nova vă permite să aranjați design-ul și icon-urile favorite să le măriți sau le micșorați, să alegeți forma sau culoarea, practic, aveți fie Android curat, fie o interfață care vă place.

nova launcher
Și vestea cea mai bună este că toate setările se pot salva și le puteți avea și pe următorul smartphone, exact la fel.

Puteți descărca Nova Launcher de pe site-ul oficial sau din Google Play Store.

Povestea Nova Launcher

Nova Launcher a fost lansat prima oară pentru Android 4.0 Ice Cream. Probabil în 2011, nu am reușit să găsesc povestea originală. Apăreau atunci primele tentative de a customiza Android în afara a ceeea ce ofereau marii producători, gen Samsung, LG, HTC sau Sony, iar pentru prima dată utilizatorii aflau că pot schimba interfața de utilizare cu una custom. Astăzi există cel puțin la nivel de listă aproape 50 de launchere Android.

Nova Launcher a evoluat în timp, iar pe baza cerințelor utilizatorilor au adăugat mereu funcții noi. Pentru cei care doresc maximum de customizare există varianta premium Nova Launcher Prime despre care vă scriu mai jos. Anul acesta au ajuns la v5.5.1 care merge inclusiv pe Android 8.1, ultima versiune a sistemului de operare Google. Eu am pe Xperia XZ1 Android 8.0.0 și Nova Launcher v5.5.1.

ads

Experimente cu noul launcher

Ultima versiune Nova Launcher are câteva noutăți interesante, icon-urile se redimensionează automat în linie cu noul design Google. Are noul model de search bar de la Google, similar cu cel introdus la Android 8. De asemenea, o serie de îmbunătățiri sunt pentru viteză și stabilitate, nu s-a mai blocat deloc.

Noua versiune permite importarea setărilor din launcher-ul anterior, ca să aveți aceleași aplicații. De asemenea permite ascunderea aplicațiilor nefolosite, ca să nu vă încărcați ecranele principale cu toate aplicațiile.

Pe lângă liniile principale de design și fonturi, dimensiuni, puteți alege diverse wallpaper-uri, imagini care seamănă cu cele utilizate de Google sau imiagini specifice Nova. Puteți folosi și fotografii sau chiar live-wallpaper pe care le puteți descărca.

Sony are o interfață simpatică, Home Launcher, ea dă stil telefonului, dar nu este neapărat cea mai bună alegere. Samsung are probleme cu interfața, TocuhWiz este ok, dar se mișcă greu uneori și poate avea probleme cu unele aplicații. Nova Launcher vă permite să aveți experiența de Android curat.

Pe lângă modelul de aliniere al icon-urilor include Subgrid positioning, care permite așezarea iconițelor nu pe aceeași linie, ci în formațiile preferate de utilizator. De asemenea, include short-cut-uri bazate pe gesturi. De exemplu dublă apăsare pe ecran sau swipe care poate lansa aplicații sau altele asemenea. Fiecare aplicație sau folder poate avea un gest special asociat.

Nova Launcher Prime

Nova Launcher Prime este varianta premium și o găsiți în Google Play la 25 de lei. Suma se plătește o singură dată și vă asigură și faptul că veți avea aceleași setări când schimbați telefonul.

Gesturile avansate sunt deblocate doar în varianta premium, altfel aveți câteva funcții de bază. De exemplu, se pot seta gesturi pe icon-ul fiecărei aplicații. Să vezi mesajele dacă dai Swipe dreapta și altele asemenea. Se pot seta acțiuni custom și pentru foldere.

Arată de asemenea numărul de notificări, mesaje la care trebuie să răspundeți (apeluri, sms, rețele sociale, Gmail), se pot realiza grupe separate de aplicații (Home, Work, Jocuri și altele) și se pot ascunde aplicațiile nedorite.

Ați mai folosit și alte launchere? Dacă aveți recomandări, le aștept.

Galerie foto