Am stat de vorbă cu CEO-ul din Silicon Valley al unei companii românești de software, Gemini Solutions. Theo Nissim coordonează o echipă de peste 100 de angajați și intenționează să-și mute sediul din piața Victoriei într-o locație nouă, tot în centrul Bucureștiului. Planuri mari despre care nu au comunicat pînă acum.

THeo Nissim, CEO Gemini Solutions
Theo Nissim, CEO Gemini Solutions

Despre Gemini Solutions

De mai bine de zece ani, Gemini Solutions oferă consultanță și dezvoltare de soluții tehnologice pentru companii din întreagă lume. Compania a fost fondată în 2005 de un grup de pasionați de tehnologie din Silicon Valley, dar de origine română. Au pornit de la ideea că da, marile companii și start-up-urile au nevoie de ajutor pentru dezvoltarea de software, dar că sunt dezamăgiți și unii și alții de modelul outscourcing tradițional. Companiile vor să lucreze cu specialiști IT bine pregătiți, care să știe nu doar partea de cod, dar să înțeleagă necesitățile și particularitățile fiecărui proiect. Acum pot realiza un produs cap-coadă, dar pot să ofere și consultanța necesară evitării unor eșecuri. Angajează numai oameni de top, cu statut de senior, nu începători. Au peste 100 de angajați în România și au planuri mari.

“Avantajul nostru constă în atât specializare, cât și în varietatea tehnologiilor pentru care avem expertiză, iar printre clienți avem nume precum Microsoft, Yummly, Criteo, Partech Ventures sau Bla Bla Car”, a declarat pentru Computerblog.ro Theo Nissim, CEO Gemini. Datorită acestor parteneriate comerciale, avem întotdeauna acces la tehnologii de top. Astăzi echipele Gemini Solutions funcționează practic ca extensii ale departamentelor de software R&D ale clienților, oferind alături de expertiză tehnică, consultanță și soluții creative de business.

În momentul de față, la Gemini Solutions lucrează aproximativ 100 de persoane. Previziunile lor arată că până la finalul anului 2016 vor continua recrutările, iar în focusul este exclusiv pe persoanele cu grad ridicat de experiență, cu un mix interesant între hard și soft skills. Piața din România este foarte dinamică pe acest segment, dar chiar și așa, criteriile de angajare rămân foarte stricte.

ads

Gemini Solutions este o companie cu, pentru și despre oameni. Ca orice business care se respectă, misiunea este să aibă clienți fericiți, însă pentru acest lucru este esențial ca și angajații să fie fericiți. Din acest motiv, investim destul de mult în a crea un mediu de lucru plăcut care să stimuleze creativitatea și productivitatea.

Pachetele pentru angajați sunt flexibile, pe lângă componenta salarială există beneficii care țin și de partea de lifestyle (abonamente la sală, asigurări medicale etc). „Am observat că unii cei mai importanți factori de motivație țin de calitatea oamenilor, de atmosfera dintre ei, de proiectele pe care lucrează și de lucrurile noi pe care le învață tot timpul. Un specialist senior nu-și mai dorește compensații extra salariale, ci este mult mai focusat pe tehnologiile cu care lucrează și companiile cu care intră în contact”, mi-a spus Theo Nissim.

Nu în ultimul rând, Gemini Solutions este o companie în care angajații se distrează. Nu are nimic de-a face cu stilul rigid și deseori ineficient neperformant în care se împotmolesc unele structuri clasice de management. Se joacă fotbal, angajații merg cu bicicletele, organizează competiții și se distrează împreună după program. De anul aceasta va fi un focus special pe “verde” și pregătesc o inovație pentru companiile de software. În același timp, vor să îi implice pe colegi și în proiecte sociale și culturale. E ca un club al pasionaților, unde lucrurile se întâmplă relaxat.

De ce în România?

„Întâi de toate pentru că suntem români”, a spus Theo. “Am fost coleg de liceu cu Florin, partenerul meu din România. Apoi, România este o țară cu universități foarte bune în domeniul informatic, iar acest lucru favorizează în general dezvoltarea unui sector economic de activitate al unei țări”, a explicat el.
Totodată, din punct de vedere al costurilor, țara noastră rămâne încă o zonă competitivă pe planul economic internațional, cel puțin în Europa. În Statele Unite, situația este un pic diferită, în sensul că există companii de acolo care optează pentru echipe din țări emergente. „Însă nu cred că exagerăm dacă spunem că față de alte țări recunoscute pentru industria de IT, ne diferențiem prin calitate. Cel puțin acesta este exemplu companiei noastre”, a adăugat el.
Gemini are clienți din Statele Unite care optează să lucreze tocmai pentru calitatea serviciilor oferite și totodată pentru abilitățile specialiștilor, dobândite în timp, de a înțelege business-uri multiple.

Compania s-a implicat de asemenea pe piața locală pentru a susținele start-up-urile care au nevoie de susținere și consiliere. Au creat un accelerator în care se pot înscrie cei cu idei, Gemini Solutions Foundry. „În Silicon Valley am învățat multe lucruri prin intermediul clienților pentru care lucrăm și credem că piața din România începe să înțeleagă din ce în ce mai bine faptul că are nevoie de antreprenori”, spune Theo Nissim. Ne dorim să aducem informațiile acestea aici și să le lăsăm să crească prin intermediul celor care sunt pregătiți pentru o experiență de acest gen.

Planuri de viitor

„La ora actuală avem multe planuri, pe care le vom dezvălui la momentul oportun, în curând”, spune Theo Nissim. În prezent, compania amenajează un spațiu de birouri de peste 1.000 de mp, în centrul Bucureștiului. Ca stil arhitectural vor merge pe Silicon Valley, o cultură pe care o au în ADN și pe care vor să o reprezinte în România. „Din punct de vedere business, suntem convinși că în această primăvară Gemini Solutions va face piața de software din întreaga lume măcar să ridice puțin din sprânceana. În sensul bun”, a mai adăugat el.