De-a lungul timpul am folosit atât tastaturile integrate de producătorii de telefoane, cât și multe aplicații dezvoltate independent. Am rămas de vreo doi ani pe Swiftkey, din mai multe motive. Acum am realizat o comparație între tastaturile de top de pe Android: Gboard al Google, Swiftkey, Samsung Keybosard și Huawei Keyboard. Concluzii la final.


Google Gboard

Cea mai cunoscută tastatură, instalată by detault de cam toate telefoanele, este ok. Tastatura Google, disponibilă și pentru iOS, are multe funcții utile și se înțelege foarte bine cu limba română. Mie personal nu mi-a plăcut inițial layout-ul, dar este una dintre tastaturile Android care se poate customiza, atât ca aspect, cât și ca nivel de butoane, simboluri, culori. Este foarte ușor de aranjat și poți scrie foarte comod cu ea.

Gboard include funcții precum scrierea prin atingerea cu degetul (swipe), dictarea prin voce, permite includerea rapidă de link-uri din Google, Maps sau alte aplicații Google, dar și emoji, gif-uri și are dicționare cu cuvinte, învață pe măsură ce scrii. Recent, cei de la Google au integrat posibilitatea de a desena pe tastatură, dar și posibilitatea de a căuta și da share de pe Youtube.

Fiind una dintre cele mai bine dezvoltate tastaturi la nivel internațional suportă o mulțime de alte limbi.

Swiftkey Keyboard

Am folosit prima dată Swiftkey după ce am citit despre tastatură la Radu. Mi-au plăcut două lucruri, odată layout-ul lor diferit, mai bine organizat, apoi sugestiile din limba română. Folosesc aplicația de câte ori vreau să scriu în limba română, cu diacritice. Dar are și ea problemele ei. Pe Samsung Galaxy S8+ are uneori lag, nu am reușit să descopăr de ce și cum să scapt de el. De asemenea, uneori nu vrea să sugereze cuvântul cu ș sau ț și trebuie să te chinui să îl convingi că el chiar exista, mai fusese utilizat. În fine, cea mai mare nemulțumire este că dacă schimbi telefonul nu știe să păstreze toate preferințele tale de pe cel anterior.

Cei de la Swiftkey au introdus deja gif-urile, iar în general se descurcă foarte bine în limba română.

Samsung Keyboard

Este o tasatură bună, dar mă enervează că nu au acces la virgulă, adică este mai greu de ajuns la ea. La Gboard și la Swiftkey este mai ușor de pus virgula. Tasatura Samsung este deja disponibilă în Google Play ca aplicație separată. Are mai puține opțiuni de customizare și se descurcă mai greu cu limba română. Utilizatorii s-au mai plâns că ocupă prea mult spațiu pe ecran și practic nu mai vezi exact ce ai de scris.

Totuși, tastatura Samsung este una foarte bună, intens utilizată și preferată de mulți utilizatori. Dacă vă place, o puteți descărca de mai sus.

Huawei Keyboard

Cei de la Huawei au dezvoltat și ei aplicație pentru tastatură, iar unii preferă să lucreze direct cu ea. Nu este disponibilă în Google Play, doar pe telefoanele Huawei cu Android. Mie mi s-a părut destul de ușor de folosit, dar greu de customizat și nu are aceleași sugestii interesante de la Swiftkey de exemplu.

Concluzii

Deocamdată mă descurc ok cu Swiftkey, deși uneori îmi dă bătăi de cap. Planul este să trec la Gboard, dar e greu de făcut schimbarea odată ce te obișnuiești cu ceva. Diferența o fac sugestiile. Este posibil ca și Gboard să aibă acum aceste sugestii, iar pe viitor este clar că produsul Google va fi cel mai bine dezvoltat. Doar că sunt convins că sugerează să dai share din căutări sau alte servicii Maps chiar și când nu este cazul. O să fac un test pe tema asta și revin cu informații cât pot de repede.