Apple Intelligence s-ar putea să nu vină în UE chiar la lansarea oficială din SUA, odată cu generația iPhone 16. Cauza ar fi unele preocupări legate de reglementare, spun sursele citate.
Apple speră să evite legislația privind protecția datelor
Săptămâna trecută, la WWDC, Apple a a adoptat moda Inteligenței Artificiale (AI) introducând Apple Intelligence, care va veni odată cu iOS 18 și macOS Sequoia. Cu toate acestea, tehnologia este posibil să nu fie disponibilă la lansare în Uniunea Europeană. Apple a anunțat că ar putea bloca lansarea Apple Intelligence în UE din cauza preocupărilor de reglementare.
Compania americană a anunțat că Apple Intelligence, iPhone Mirroring și SharePlay Screen Sharing s-ar putea să nu fie lansate în UE. Asta din cauza Digital Markets Act (DMA), care va forța gigantul tehnologic din Cupertino să asigure o protecție sporită a datelor personale ale utilizatorilor și va limita împărtășirea lor cu partenerii terți. Evident, asta nu convine Apple, care câștigă miliarde de la parteneri. Așa că au formulat o acuzație că UE ar scădea de fapt securitatea, ca să pară ei credibili.
„Suntem îngrijorați că cerințele de interoperabilitate ale DMA ne pot obliga să compromitem integritatea produselor noastre într-un mod care riscă confidențialitatea utilizatorilor și securitatea datelor”, a declarat Apple într-o declarație pentru Bloomberg. Adică fac un pic de PR „a la russe”, luând cerințele de securitate sporită ale EU și spunând că acestea „compromit securitatea”. Frumos jucat.
Într-o declarație pentru Financial Times, Apple a spus: „Din cauza incertitudinilor de reglementare generate de Digital Markets Act, nu credem că vom putea lansa trei dintre aceste noi funcții pentru utilizatorii noștri din UE anul acesta”. Aici sună corect: pentru că sunt presați să reglementeze utilizarea datelor personale, nu vor putea oferi protecție europenilor, pentru că vor să vândă datele în SUA. Sau ceva de gen.
Apple Intelligence este singura noutate pentru iPhone 16
Știm deja cam toate detaliile despre generația iPhone 16. Da, va exista un procesor nou, vor fi mici modificări la camere, aproape neobservabile. Dar singurul upgrade important de anul acesta este noul AI dezvoltat cu partenerii de la Open AI (ChatGPT). Restul sunt actualizări normale pe care le fac ei la fiecare generație. Așa că Apple va vinde oricum un număr enorm de terminale, dar va avea pentru prima dată și clienți nemulțumiți în Europa. Pentru că oamenii vor plăti pentru funcțiile AI, iar acestea nu vor veni.
Este dezamăgitor că tehnologia Apple Intelligence nu va fi disponibilă imediat în UE din cauza preocupărilor legate de reglementare. Cât de mult ar trebui să se adapteze gigantul tehnologic pentru a respecta standardele europene de protecție a datelor? Este o decizie corectă să prioritizeze confidențialitatea utilizatorilor sau ar trebui să se permită mai multă flexibilitate în implementarea tehnologiilor inovatoare? Cum va influența această decizie percepția utilizatorilor europeni despre Apple și despre standardele lor de protecție a datelor?
 
Doamne cât vă chinuiți cu comentariile astea, noroc că am observat spam-ul și l-am corectat corespunzător 🙂