Am urmărit luni seara toate lansările Apple la WWDC 2017 (Worldwide Developers Conference), le-am listat aici în timp real. Nimic spectaculos, se cam confirmă zvonurile.

Am urmărit streamul live al Apple anunțat azi.

WWDC 2017 keynote

Sala era deja arhi-plină înainte de începere, în așteptarea evenimentului anual Apple. Tim Cook a urcat pe scenă la 20:11. Au rulat o reclamă în care venea sfârșitul lumii pentru că un IT-ist scotea serverele din priză și oamenii nu mai aveau Maps, aplicații, jocuri. Amuzant clipul. Tim Cook spune că există acum 16 milioane de dezvoltatori de aplicații înregistrați, 3 milioane au fost în ultimul an. Sunt 5.300 de dezvoltatori în sală, cea mai mare conferință de pînă acum.

Tim Cook îl prezintă pe un dezvoltator de 10 ani, a intrat pe App Store la 6 ani și acum are 5 aplicații din care câștigă bani. La fel, a prezentat o dezvoltatoare din Japonia, 82 de ani, care și-a publicat prima aplicație anul trecut.

Sar peste alte anunțuri pentru că vor să vorbească despre cele patru platforme. Încep cu TV, iar Amazon Prime Video devine partener Apple TV în cursul acestui an. Este unul dintre zvonurile despre care se discuta, iată că s-a confirmat. “Veți auzi mai multe despre Apple TV în cursul anului”, spune Cook.

Trece foarte rapid la Apple Watch – cel mai avansat smartwatch, cel mai vândut, la mare distanță de competiție. WatchOS ajunge la ediția 4 anul acesta. Ceasul Apple primește acces la Siri și vei putea vorbi cu el în timp ce conduci mașina. Noi fețe cu design pentru Apple Watch, genul Toy Story, caleidoscop și altele. Actualizări pentru aplicațiile fitness, cu provocări și altele asemenea.

Apple Watch permite ascultarea de muzică cu AirPods, nu mai ai nevoie de telefon. Au optimizat partea de muzică, control și play direct pentru căști. Acum au demo cu noul WatchOS 4.

Trec la prezentarea noilor Mac-uri, Tim Cook înapoi pe scenă. A povestit că vor fi șase anunțuri azi, al fi al treilea, să vedem ce surprize sunt. MacOS are parte de noutăți. MacOS High Sierra este numele oficial pentru noua versiune. Safari bate toate celelalte browsere pe Mac, atât pe MacOS, cât și pe Windows. Este acum cel mai rapid browser și cel care consumă cel mai puțină baterie, spun oficialii Apple. Va bloca orice video cu autoplay, o veste bună. De asemenea va bloca trackerele de remarketing și nu va permite urmărirea utilizatorului. Nu vor bloca reclamele, ci vor împiedica folosirea datelor personale pentru targetare.

Prezintă despre Mail și aplicația pentru poze. Se confirmă oficial și aplicația Files, dar pentru MacOS. Nimic pentru IOS la ora actuală, revin dacă zic ceva. Au lansat Metal 2 pentru procesare grafică și anunță reducerea consumului de energie. Vor lansa un kit extern pentru grafică, se va putea folosi Metal 2 pentru crearea de conținut VR în High Sierra.

Noul OS High Sierra este în Developer beta deocamdată, va fi public mai târziu.  Actualizările vor fi disponibile gratuit dacă laptopul sau desktop-ul este compatibil cu noul sistem de operare.

Noile iMac & MacBook 2017

Se lansează oficial noi desktop-uri iMac, cu generația nouă Kaby Lake de la Intel și ecrane 4K. Folosesc noi SSD-uri, de două ori mai rapide. De asemenea, suportă stocare de 2TB și 32GB de memorie RAM. Modelele mari de 27 inch ajung la 64GB de RAM.

Creșterea de viteză pe procesare grafică este de 80%, iar modelele 4K au de trei ori mai multă putere grafică. Modelul de top ajung la 8GB VRAM, cu putere de procesare 5.5 Terraflops. Pentru cei care lucrează la VR și AR și alte aplicații grafice.

Actualizează și linia MacBook, inclusiv MacBook Air, Macbook Pro, cu procesoare noi. Patru modele MacBook noi și trei iMac. De asemenea, există un produs suplimentar, care nu va fi gata de lansare acum, doar e prezentat. Pentru utilizatorii de top, care au nevoie de stații de lucru, imposibil de realizat în formatul anterior. iMac Pro, are un sistem special de răcire, dar fără zgomot. Procesoarele sunt Intel Xeon, octa-core, chiar și versiune mid-range de 10-core și 18-nuclee de top. Radeon Vega pentru procesare grafică, 16GB VRAM, pînă la 22 teraflops de procesare. Suportă 128GB de memorie RAM, iar stocarea va fi pe SSD-uri pînă la 4TB, tehnologia de conectare permite conexiuni 10GBps. Abia în decembrie, iar prețul de pornire este 4.999 dolari.

iOS 11

Tim Cook a revenit pe scenă pentru a prezenta iOS 11. Este singurul sistem de operare mobil care este adoptat rapid la cea mai nouă versiune. Astfel, dezvoltatorii pot să folosească mereu cele mai noi inovații din platformă, pentru că știu că utilizatorii vor adopta noua versiune rapid. Prezintă îmbunătățiri pentru iMessages, acum Apple Pay.

Se confirmă și Apple Pay pentru transfer între persoane, va fi integrat în Messages, poți confirma plata cu amprenta. Cel care primește bani poate folosi electronic, poate trimite bani mai departe sau poate extrage banii.

Siri va deveni focus în iOS 11. Are noi voci și noi nuanțe în pronunțare. Poate să efectueze traduceri ale unor texte, în engleză, franceză, italiană, spaniolă, chineză. Poate oferi rezultate mai multe la căutări, nu doar un rezultat. Folosește Inteligența Artificială pentru a învăța diverse lucruri despre utilizator și asta îi permite să facă sugestii. Ai acces la aceeași Siri pe toate device-urile Apple utilizate, sincronizat.

Vor schimba formatul pozelor din JPG în HEIF – High Efficiency Image Format, Apple susține că oferă aceeași calitate la jumătate de spațiu ocupat. Se vor putea extrage frame-uri din clipurile realizate, pentru a alege cel mai bun cadru.

Au trecut la Maps, care sunt actualizate de aseemenea. Vor adăuga aeroporturi și Mall-uri, apoi navigație prin orașe, la nivel de ce bandă să ocupi pentru a schimba direcția corect. Nou mod Do Not Disturb pentru conducere. Poate bloca toate notificările, dar poți seta de la cine vrei să primești notificări.

Continuă cu Home Kit, pentru case mai inteligente. Acum poți folosi chiar și Siri pentru a controla în casă. AirPlay 2 permite controlul boxelor și play pe orice boxe ai prin casă, de la mulți producători. Nu există o boxă produsă de Apple care să aibă Siri. Ba da, se confirmă și boxa și altele.

Noutățile AppStore: 180 de miliarde de download-uri pînă astăzi. 500 de milioane de vizitatori pe săptămână. 70 de miliarde de dolari plătiți către dezvoltatorii de aplicații. Va avea parte de un redesign.