În caz că vă întrebați ce se mai inventează zilele astea: asfaltul inteligent, care conține elemente magnetice și va putea controla vehicolele, prevenind accidentele. Da, este un proiect realizat de spanioni, spun colegii de la Risco.ro.

Asfaltul inteligent este realizat cu materiale magnetice care își modifică proprietățile în prezența câmpurilor magnetice externe. Aceste materiale pot fi codificate folosind particule metalice, putând astfel ”transmite” informații vehiculelor autonome care trec pe asfalt. Asfaltul va atenționa trotinetă să încetinească sau ar putea chiar opri automat motorul electric în caz de pericol.

Concret, se adaugă diferite cantități de material metalic sub drumuri, trotuare și treceri de pietoni, în diferite zone ale orașului. Cu ajutorul acelui material metalic poate fi generat un cod care să identifice trotinetele electrice și care să le transmită în timp real diverse instrucțiuni. De exemplu, asfaltul poate transmite informația utilizatorului trotinetei de a reduce viteză în conformitate cu zonă pe care acesta o traversează, iar în cazul în care viteză nu este redusă la timp, se poate declanșă oprirea motorului electric și activarea trotinetei doar pe modul manual.

Cercetătorii spanioli susțin că aceste materiale codificate pot fi dezvoltate folosind proceduri de construcție mai puțin invazive. Totuși, pentru că acest asfalt să funcționeze este nevoie de o trotinetă electricăcompatibila. Primul prototip de trotinetă care să interacționeze cu aceste coduri de asfalt a fost dezvoltat și prezentat cu succes la Conferința de anul acesta a Asociației Europene de Tehnologie a Asfaltului (EATA) din Granada, o conferința care reunește an de an experți și cercetători de prestigiu internațional din domeniul ingineriei.

Află mai multe pe Risco.ro.