Atacurile informatice continuă și există posibilitatea ca ele să afecteze alegerile americane de marți. Astăzi dimineață Twitter era picat și încă mai experimentează probleme în diverse regiuni ale lumii. Dar sunt și alte site-uri majore din US afectate.

dreamstime_s_36626925

Sursa foto: © Le Cong Duc Dao | Dreamstime.com – DDOS cloud

Conform statisticilor online, a fost picată platforma Reddit, forumurile Zendesk.com, The Pirate Bay și altele asemenea. Conform unor informații chiar și serviciul Netflix a fost afectat pe scurte perioade de timp.

Atacurile informatice de acest nivel au apărut în toamna lui 2016 și practic hackerii reunesc dispozitive IoT (Internet of Things) care duc lipsă de orice fel de protecție și apoi le folosesc să acceseze simultan site-uri de mari dimensiuni. În ciuda protecțiilor existente și a procedurilor implementate, site-urile mari nu rezistă unui volum uriaș de trafic, iar serviciul devine indisponibil pentru restul lumii, chiar dacă vorbim despre clienți plătitori.

Se pare că atacurile din acest week-end sunt realizate cu ajutorul unor dispozive DVR conectate la Internet. Se pare că și Paypal a recunoscut că unele tranzacții nu au putut fi efectuate.

Nu este clar cine este în spatele atacurilor, dar americanii se tem că astfel de incidente ar putea apărea în ziua alegerilor, iar scopul atacurilor ar fi ca hackerii să încerce modificarea rezultatelor alegerilor. Avertismentul vine de la FBI, iar americanii spun că s-au pregătit să răspundă cu aceeași monedă la un atac. La care rușii, care sunt acuzați aici, spun că atunci va fi un cyber-război adevărat

Atacul similar de luna trecută a fost realizat cu ajutorul unor camere de supraveghere conectate la Internet. Se pare că softul lor de operare (firmware) avea o vulnerabilitate care a fost exploatată de hackeri. Acum compania a trimis actualizări și a rechemat în service dispozitivele și numărul lor s-a redus. Dar hackerii găsesc mereu dispozitive noi.