Cei de la ING au trimis un newsletter-ul în care menționează noi generații de amenințări online, mai ales unele care vizează informații bancare.
Metoda accidentul în online
Poate ați auzit “metoda telefonului” sau “metoda accidentului” prin care oamenii sunt înșelați cu sume substanțiale de bani. Se bazează pe emoție, reacție necontrolată și naivitatea/necunoașterea celor implicați. Vizează bătrânii în special ai a avut zeci de victime în România.
Aceasta metodă a evoluat și în domeniul bancar, iar escrocii încearcă să obțină date financiare sau confidențiale, parole și coduri de acces pentru a sustrage ulterior banii utilizatorilor din conturi.
Vishing sau Voice phishing a fost botezată această metodă. Mai pe scurt vishing e o metodă frauduloasă prin care oamenii sunt contactat telefonic de către persoane care pretînd a fi din partea autorităților (polițiști, procurori) sau angajați ai ING Bank sau ai unor companii IT și care solicită accesul de la distanță pe calculator sub diferite pretexte inventate. Scopul lor real este să acceseze datele bancare.
E simplu să te ferești de astfel de probleme. Banca nu te sună direct decât dacă are o ofertă specială și atunci îți dai seama rapid că știe destule despre tine. Nu cere date de pe card și parole, acestea nu se comunică angajaților niciodată.
Pe scurt, nu răspunde la apeluri din afara țării, mai ales dacă nu cunoști persoane din țările respective. Nu spune niciun fel de date confidențiale cum ar fi userul și parola de Home’Bank, codul de activare, numărul cardului, codul CVV2 sau PIN-ul.
De asemenea, nu instala aplicații și nu accesa site-uri la indicațiile persoanelor care te contactează telefonic. Niciodată nu presupune că persoanele care te contactează sunt de încredere doar pentru că știu câteva informații despre tine, pe care e foarte simplu să le afle de pe rețelele de socializare.
Cele mai frecvențe “scenarii” inventate de escroci:
- Un câștig neasteptat – ai câștigat o sumă mare de bani, iar pentru a intra în posesia ei trebuie să oferi datele tale confidențiale.
- Calculator virusat – din cauza unor viruși din calculatorul tău, a apărut o eroare în sistemul băncii și e nevoie de datele tale pentru a remedia problema.
- O urgență a băncii – escrocii vor invoca nevoia de acces rapid la informațiile tale, punând asta pe seamă unor proceduri bancare false. În situația în care primești pe e-mail sau pe SMS un mesaj pe care tu îl consideri suspect – cum ar fi de pildă autorizarea unei tranzacții pe care nu ai inițiat-o – trebuie să suni la *2ING sau la*2464 , +40.31.406.2ING sau +40 31.406.2464.