Legea care obliga operatorii telecom să vândă cartelele prepaid doar cu buletinul a fost declarată neconstituțională, conform Digi24. Curtea Constituțională a decis că este la fel ca și în cazul „legii Big Brother” (reținerea datelor cu caracter personal ale utilizatorilor) care a fost de asemenea respinsă ca fiind împotriva Constituției. Sunt două legi justificate de amenințări precum terorismul, dar este clar că ar fi dat libertate totală serviciilor secrete. Desigur, decizia CCR nu înseamnă că serviciile nu pot obține toate informațiile, inclusiv cele din buletin, dacă vor.

dreamstime_m_42379691

Sursa foto: Dreamstime

Faptul că utilizatorii de cartele prepaid sunt relativ anonimi a devenit o problemă pentru că atât teroriștii cât și mafioții folosesc stocuri de cartele pentru a comunica plănuind următoarele lovituri. De asemenea, aceste cartele au deschis calea spre fraudele cu mașini de cusut Singer, fraude cu *ai câștigat premiul, pentru a primi banii citește un cod de pe cartela prepaid* și altele asemenea. Am auzit că acum sună la bătrâne și le zic că sunt copiii implicați într-un accident, sunt în comă la spital și să trimită bani într-un cont IBAN. Toți folosesc cartele prepaid anonim, fără teama de a fi ascultați sau localizați.

Pe de altă parte și identificarea tuturor utilizatorilor și asocierea numerelor de telefon cu buletine era practic imposibilă. Sunt peste 13.3 milioane de cartele prepaid active în România, plus cele cumpărate care așteaptă să fie folosite… Cine știe cât ar fi durat, eu zic că nu se putea face într-un an indentificarea și s-ar fi generat haos și probleme birocratice grămadă.