Discuția de ieri legată de licitația pentru licențele telecom continuă astăzi cu opinia Cosmote. Operatorul care face parte din grupul OTE/Deutsche Telekom are alte probleme legate de procedura de licitație. Concurența este bună, dar trebuie protejate și investițiile făcute deja pe piața locală și mai ales locurile de muncă ale românilor. Afacerile au nevoie de predictibilitate, a declarat pentru computerblog.ro Stefanos Theocharopoulos. Și această problemă a mai fost ridicată de operatorii mobili într-un eveniment comun.

Stefanos Theochraropoulos

 

Despre predictibilitate

Licitaţia curentă pentru spectru ar trebui să asigure predictibilitatea necesară în cazul oricărei investiţii de proporţii, investiţiile venind în beneficiul a milioane de români. Predictabilitatea reprezintă una dintre preocupările investitorilor din întreaga lume. Astfel, un studiu Credit Suisse arată că peste 90% dintre investitori consideră că reglementările europene din domeniul telecom nu încurajează investiţiile, ca o consecinţă a mai multor factori, printre care cel mai important este lipsa predictibilităţii.

Cea mai importantă afirmație este asta: “A securiza continuitatea afacerilor marilor investitori presupune a securiza venituri la bugetul de stat şi zeci de mii de locuri de muncă pentru români”.

Stefanos Theocharopoulos spune că piaţa telecom este una competitivă, iar competiţia este întotdeauna binevenită şi benefică. Dar, cerinţele pentru participanţii la licitaţie sunt foarte ridicate şi ar trebui, înainte de toate, să fie create condiţiile pentru a putea solicita astfel de obligaţii. Toate cerinţele au impact direct şi definitiv asupra evoluţiei afacerilor operatorilor; cu toţii ar trebui să analizăm cu atenţie toate aceste aspecte.

Prețuri mari

O altă doleanţă a operatorilor mobili cu privire la licitaţia curentă pentru spectru sunt preţurile de pornire, ele fiind considerate destul de ridicate. Având în vedere PIB-ul României şi ARPU (venitul mediu per utilizator) pentru telefonia mobilă în România, preţurile de pornire solicitate pentru licenţele de spectru sunt semnificativ mai mari în comparaţie cu preţurile solicitate recent în celelalte ţări europene.

Condiţiie de plată şi de garantare pentru licitaţia de spectru sunt mai aspre chiar decât cele din sectorul imobiliar în anii săi de creştere puternică. „E ca şi cum ai avea de plătit o chirie, pentru un apartament, cu mai mult de un an în avans, înainte de a te muta în el. Nu am mai identificat condiţii asemănătoare în niciuna dintre ţările europene”, a exemplificat Theocharopoulos.

„Dată fiind importanţa subiectului, timpul alocat pentru procesul consultativ a fost extrem de scurt. Când spunem acest lucru, facem o comparaţie cu celelalte intervale de timp pentru consultare alocate altor procese. Un interval de timp mai extins ar fi fost util şi ar fi permis tuturor părţilor implicate o analiză mai în profunzime a tuturor scenariilor posibile şi a implicaţiilor tehnice. COSMOTE România a fost implicată în acest proces de către ceilalţi jucători, ale căror licenţe expiră; licenţa noastră expiră abia în 2014”, a spus oficialul COSMOTE România.