Pe măsură ce tehnologia 4G este implementată în toată lumea, producătorii de echipamente discută deja despre 5G. La Barcelona am văzut la standul Ericsson prezentarea rețelelor 5G și teoria lor despre orașele inter-conectate. Viziunea Ericsson cuprinde realizarea unei mega-rețele capabile să gestioneze 50 de miliarde de conexiuni – utilizatori plus M2M (machine to machine). Conform studiilor citate, pînă în 2050 cam 70% din populația lumii va trăi în mega-orașe.

Ericsson 5G

În viitor, după anul 2020, volumul de date mobile va crește de 1.000 de ori, iar vitezele de conectare vor fi de 100 de ori mai mari decât acum. În același timp, vor exista între de 10 și 100 de ori mai multe dipozitive mobile conectate. Din acest motiv, rețelele vor fi nevoite să proceseze cantități enorme de date pentru dispozitivele mobile și vor trebui să susțină un volum mult mai mare de trafic decât în zilele noastre. Și toate acestea la un cost cât mai scăzut și într-un mod cât mai sustenabil.

Pentru a putea face față acestor provocări, Ericsson lucrează la identificarea unor noi tehnologii, care să vină în completarea evoluției actualelor tehnologii pentru a permite dezvoltarea unor noi rețele mai eficiente, mai versatile și mai accesibile. Spre exemplu – implementarea unor rețele specifice pentru mediile de interior, de tipul librăriilor și al școlilor, unde serviciile în cloud sunt o necesitate pentru a acoperi nevoile acestora de comunicare.

Ericsson vede 5G ca pe o modalitate prin care utilizatorii pot avea parte de cea mai bună experiență legată de o rețea. Deoarece nu adoptă o abordare centrată pe tehnologie, ci una centrată pe experiență, 5G nu înseamnă doar una sau câteva tehnologii de acces radio noi. În schimb, 5G oferă cele mai bune experiențe prin integrarea tuturor tehnologiilor de acces radio pentru a acoperi multiplele și diversele nevoi ale utilizatorilor finali.