Qualcomm, împreună cu Ericsson, Netgear și operatorul mobil Telstra din Australia lansează azi un modem LTE 1Gbps, capabil să folosească tehnologia Multi Carrier Aggregation pentru a concura cu fibra optică. Sigur, depinde de zonă, de acoperire și nivelul semnalului, dar pentru profesioniști va fi o unealtă indispensabilă.

modem-gbps
În România, deja Orange a prezentat tehnologia 1Gbps, iar la o conferință Vodafone s-a făcut un demo cu 1.35 Gbps. Asta înseamnă că nu suntem departe de momentul lansării acestui dispozitiv.

Qualcomm a anunțat că toate telefoanele care vor avea procesoare Snapdragon 8XX realizate ulterior acestei date vor fi compatibile cu 1Gbps. Primele modele noi vor fi în 2017 și pariez pe ediția americană a lui Galaxy S8 să vină cu Snapdragon 830 sau cât va fi generația care va urma lui 821.

Evident, 1Gbps va fi atins așa cum atingem azi cei 300 Mbps promiși de operatorii telecom. Adică mai mult nu, însă lărgimea de bandă va fi crescută și lantența va scădea comparat cu soluțiile actuale. Dacă acum obținem 100Mbps în teste, anul următor vom trece probabil spre viteze reale de 200-300Mbps. Ceea ce nu este rău deloc.

Snapdragon a anunțat deja și un dispozitiv 5G, dar întrucât nu există un consens acum privind tehnologiile și frecvențele 5G, cred că vom mai avea de așteptat o soluție comercială reală.